Τεχνική Ολυμπιακή: Εβαλε… πλώρη για ναυτιλία και «κόκκινα» δάνεια με κεφάλαια 101 εκατ. ευρώ | piperata.gr Skip to main content
Τεχνική Ολυμπιακή: Εβαλε… πλώρη για ναυτιλία και «κόκκινα» δάνεια με κεφάλαια 101 εκατ. ευρώ

Τεχνική Ολυμπιακή: Εβαλε… πλώρη για ναυτιλία και «κόκκινα» δάνεια με κεφάλαια 101 εκατ. ευρώ

Σε νέα επιχειρηματικά «μονοπάτια» στρέφεται πλέον ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, καθώς η πώληση του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε τράπεζες και προμηθευτές, άφησε… κάβα κεφάλαια ύψους 101 εκατ. ευρώ.

 

Ετσι η διοίκηση Στέγγου αποφάσισε να ανοιχτεί στο χώρο της ναυτιλίας αλλά και σε αυτόν της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα γνωστά σε όλους μας «κόκκινα» δάνεια.

 

Στις αρχές Ιουλίου η διοίκηση του ομίλου έλαβε την απόφαση ίδρυσης δύο νέων εταιρειών στην Κύπρο, με δραστηριότητες τη ναυτιλία και τον κλάδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ότι «και οι δύο τομείς παρουσιάζουν ευνοϊκές ευκαιρίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.

 

Οι δύο νέες εταιρείες είναι η Τ.Ο. Shipping Ltd. και η PFC Premier Finance Corporation Ltd., με την πρώτη να έχει συσταθεί ως 100% θυγατρική της T.O. International Holding Ltd., η οποία θα είναι ο κύριος «εκφραστής» των δραστηριοτήτων του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής στο άμεσο μέλλον.

 

Ξεκάθαρος στόχος του ομίλου είναι αφενός να αποκτήσει κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου να κατορθώσει να καταγράψει κέρδη μέσω της διαδικασίας μετασχηματισμού και αναδιάρθρωσής του.

 

Ωστόσο, η έτερη εταιρεία που θα κινηθεί στον τομέα των «κόκκινων» δανείων δεν έχει ακόμα συσταθεί. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει αποκτηθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο, π.χ. πλοίο, για την άσκηση δραστηριότητας και την άντληση εσόδων.

 

Πάντως, καθίσταται σαφές ότι το μέλλον της Τεχνικής Ολυμπιακής θα είναι μακριά από τον κατασκευαστικό κλάδο. Μεσοπρόθεσμα, η διοίκηση Στέγγου θεωρεί ότι οι τομείς που παρουσιάζουν τις θετικότερες προοπτικές για τη δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι ο τουρισμός, η «πράσινη» ενέργεια και η αγορά ακινήτων, όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί τόσο αμιγώς επενδυτικά, δηλαδή αποκτώντας ακίνητα εισοδήματος, όσο και μέσω της ανάπτυξης ακινήτων.

 

Τα συγχρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα

 

Ασφαλώς, οι κατασκευές δεν πρόκειται να «εξοστρακιστούν» πλήρως καθώς, όπως τονίζεται, η στρατηγική που έχει εκπονηθεί προβλέπει και την κατά περίπτωση αξιολόγηση και συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα παραχώρησης εκμετάλλευσης.  

 

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι παράλληλα ο όμιλος θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το δημόσιο έργο που έχει αναλάβει και εκτελεί στη Ρουμανία. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για σύμβαση της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV