Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 και ο Πομπέο έσπευσε σε Ελλάδα και Κύπρο! | piperata.gr Skip to main content
σ-400

Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 και ο Πομπέο έσπευσε σε Ελλάδα και Κύπρο!

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 ενεργοποίησε η Τουρκία ως απάντηση στα ελληνικά F-16 και αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα!

 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020 φαίνονται να αποτέλεσαν τον κώδωνα του κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Όπως σημειώνει η «Κ» το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα.

 

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου -όπως υπενθυμίζει η «Κ»- η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή είχε επιχειρηθεί ο εντοπισμός τους, με τη βοήθεια αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

 

Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή καθώς τα F-16 με τη βοήθεια ακόμη τεσσάρων μαχητικών από τη βάση της Σούδας ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.

 

Είναι απολύτως σαφές -όπως γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή»- πως το παιχνίδι της Άγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον. «Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου Τύπου, από την Άγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα».

 

Πηγή: Καθημερινή της ΚυριακήςAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV