Μποϊκοτάζ τέλος στο Κατάρ από τις Αραβικές χώρες- Αποκατάσταση σχέσεων με Σαουδική Αραβία | piperata.gr Skip to main content
αραβια

Μποϊκοτάζ τέλος στο Κατάρ από τις Αραβικές χώρες- Αποκατάσταση σχέσεων με Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της στην Αραβία συμφώνησαν χθες να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και να ξεκινήσουν πάλι αεροπορικές συνδέσεις από και προς τη χώρα ύστερα από τρία χρόνια όπου και είχαν επιβάλει μποϊκοτάζ.

 

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ το 2017 κατηγορώντας πως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις,  ότι συνεργαζόταν με το Ιράν και την Τουρκία και ότι προκαλούσε ταραχές στην περιοχή. Η Ντόχα, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες στον Περσικό Κόλπο, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Τεχεράνη και υποστήριζε τη μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο.

 

Η Σαουδική Αραβία, η μοναδική χώρα με χερσαία σύνορα με το Κατάρ, τα έκλεισε ενώ Μπαχρέιν και ΗΑΕ δεν επέτρεπαν τη διέλευση σε πλοία που έφεραν την σημαία του Κατάρ.

 

«Αποφασίστηκε σήμερα, χάρη στη σοφία των ηγετών του Κόλπου και της Αιγύπτου, να γυρίσουμε σελίδα και να αποκαταστήσουμε όλες τις διπλωματικές σχέσεις» με το Κατάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

 

«Είτε μιλάμε για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων είτε πτήσεων όλα θα γίνουν και πάλι φυσιολογικά», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας  ανακοινώνοντας πως υπογράφει συνθήκη μεταξύ των εμπλεκόμενων εθνών.  

 

Οι υπογραφές έπεσαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Συνεργασία στον Κόλπο στην πόλη αλ-Ουλά της Σαουδικής Αραβίας όπου ο ηγέτης του Κατάρ, Εμίρης Σεϊκχ Ταμίν Αλ Τανί συνάντησε τους πρώην εχθρούς του.

 

Ο Πρίγκιπας του Στέμματος της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχτηκε τον Σεϊχη Ταμίν, που πάτησε πόδι για πρώτη φορά σε σαουδαραβικό έδαφος για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, στο αεροδρόμιο. Οι δύο ηγέτες ασπάστηκαν και οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο των τοπικών social media.   

 

«Ευχαριστώ τους αδερφούς στο βασίλειο της Σ. Αραβίας για την θερμή υποδοχή και τους αδερφούς στο Κουβέιτ για τις άξιες προσπάθειες τους», έγραψε στο twitter o μπιν Σαλμάν.

 

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί σύντομα αλλά ήταν πιο επιφυλακτικός για τις μελλοντικές σχέσεις με το Κατάρ.

 

«Φυσικά μετά από ένα τόσο μεγάλο ρήγμα που είχαμε στις σχέσεις μας, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και διαφάνεια», δήλωσε στο CNN.

 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο διάδοχος του στέμματος της Σ. Αραβίας επίστησε την προσοχή των χωρών της περιοχής σχετικά με την απειλή του Ιράν.

 

«Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που μας περιβάλλουν. Ειδικά, την απειλή του Ιράν που με το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα και τα διάφορα του καταστροφικά του σαμποτάζ και τις τρομοκρατικές του οργανώσεις στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».    

 

Να σημειωθεί τέλος, πως ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερος σύμβουλος του Πρόεδρου των ΗΠΑ, έδωσε το παρόν στην συνάντηση.

 

Με την έναρξη της συνόδου, οι συμμετέχουσες χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας» με στόχο να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ του Κατάρ και των όμορων χωρών. Οι προσπάθειες (του Κουβέιτ και των ΗΠΑ) μας βοήθησαν να επιτύχουμε μια συμφωνία με την οποία εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα του Κόλπου και των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

 

Πηγή: CNNAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV