Παύλος Γερουλάνος: Οι άνθρωποι προστατεύουν τη δημοκρατία, όχι οι νόμοι! | piperata.gr Skip to main content
Γερουλάνος

Παύλος Γερουλάνος: Οι άνθρωποι προστατεύουν τη δημοκρατία, όχι οι νόμοι!

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι οι νόμοι προστατεύουν τη δημοκρατία. Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι προστατεύουν τη δημοκρατία. Εμείς με την καθημερινή μας συμπεριφορά, οι άνθρωποι που στελεχώνουν θεσμούς που διασφαλίζουν τη λειτουργία της ακόμα και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις διότι οι κίνδυνοι για την δημοκρατία μας δεν έρχονται πάντα από μέσα.

 

Γράφει ο Παύλος Γερουλάνος*

 

Κάθε λέξη που λέμε μετράει, κάθε μας κίνηση έχει αντίκτυπο, κάθε σύμβολο έχει την αξία του. Αντίθετα, όταν η δημοκρατία βασίζεται αποκλειστικά στους νόμους, το αποτέλεσμα είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Χίτλερ στη Γερμανία και ο όχλος του Τράμπ στο Καπιτώλιο. Με λέξεις και σύμβολα οδηγήσαν ανθρώπους στο χάος και στον θάνατο.

 

Το ερώτημα σε αυτούς που τους ανέχτηκαν είναι πάντα ένα: Δεν βλέπατε ή δεν σας ένοιαζε; Δεν βλέπατε ότι οι λέξεις οδηγούν εκεί ή δεν σας ένοιαζε που θα φτάσουν οι «δικοί» σας. Αν δεν σας ένοιαζε είστε εγκληματίες. Αν δεν το βλέπατε τότε φταίμε και εμείς που δεν σας πείσαμε πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατία και πόσο μεγάλη ευθύνη όλων μας είναι να την υπερασπιστούμε.

 

Αλλά και στα δικά μας. «Γουδί», «γερμανοτσολιάς», «προδότης», «κρεμάλα» είναι λέξεις. Αν τις χρησιμοποιείς χωρίς να ξέρεις τι σημαίνουν θα αντιμετωπίσεις δυο κινδύνους. Ή θα τις απαξιώσεις και κανείς δεν θα σε πιστέψει όταν βρεθείς μπροστά σε πραγματικό «προδότη» ή θα οδηγήσεις ανθρώπους στο χάος, δημιουργώντας ένα τέρας που αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον σου. Μπορεί και τα δύο μαζί. Και το ερώτημα είναι γι’ αυτούς που πριν από 10 χρόνια τα έλεγαν αυτά στην Ελλάδα: «Δεν βλέπατε ή δεν σας ένοιαζε;»

 

* Ο Παύλος Γερουλάνος είναι πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και επιχειρηματίαςAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV