Γερμανία: Διαδηλώσεις και εκκλήσεις από κόμματα και κυβερνήτες στη Μέρκελ να δεχτεί πρόσφυγες από τη Μόρια | piperata.gr Skip to main content
berloni

Γερμανία: Διαδηλώσεις και εκκλήσεις από κόμματα και κυβερνήτες στη Μέρκελ να δεχτεί πρόσφυγες από τη Μόρια

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη Γερμανία βρίσκεται η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια η οποία άφησε άστεγους περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ επικρατεί διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κόμματα εάν η Γερμανία θα πρέπει να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Κατσαρός

 

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Βερολίνο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του αιτήματος η Γερμανία να ανοίξει τα σύνορα και να δεχτεί μετανάστες από τη Λέσβο, την ίδια ώρα όπου πληθαίνουν οι εκκλήσεις από κυβερνήτες ομοσπονδιακών κρατιδίων προς την Καγκελάριο Μέρκελ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα. 

 

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ δήλωσε πως αποδεχτεί πρόσφυγες από τη Μόρια της Λέσβου εφόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως. Το ίδιο δηλώνουν και άλλοι κυβερνήτες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας, πως είναι έτοιμοι δηλαδή να στεγάσουν πρόσφυγες από τη Μόρια. «Το Βρανδεμβούργο είναι έτοιμο να βοηθήσει» δήλωσε την Πέμπτη ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ντίτμαρ Βόιντκε ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να παρέχουν άμεση βοήθεια στους αστέγους πρόσφυγες και σε όσους φέρουν τραύματα από την πυρκαγιά. «Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη και δίκαια πολιτική από την ΕΕ ώστε να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν οι ίδιες καταστάσεις που υπήρχαν πριν από την καταστροφική πυρκαγιά».

 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, Αρμιν Λάνσετ ο οποίος είχε μάλιστα επισκεφτεί τον καταυλισμό της Μόριας τον περασμένο μήνα, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει 1.000 μετανάστες ενώ παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει και κρατικοί ηγέτες και αξιωματούχοι της Θουριγγίας και του Βερολίνου.  «Τα νέα της καταστροφής του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας με σοκάρουν. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίκαελ Μίλερ σε δήλωσή του.  

 

berlin

Ωστόσο οι φωνές αυτές «σκοντάφτουν» στην πεισματική άρνηση του χριστιανοδημοκράτη Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεέχοφερ που ζητά «ευρωπαϊκή λύση» του θέματος, θέση που υποστήριξε και η καγκελάριος Μέρκελ στα τέλη του Αυγούστου. Ιδιες απόψεις εξέφρασαν τόσο ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς όσο και ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας που κάνουν λόγο για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ έκανε λόγο για ένα «τελικό καμπανάκι κινδύνου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να φτάσουν επιτέλους οι ηγέτες της σε συμφωνία αναφορικά με τις αρχές της ανθρωπιστικής – μεταναστευτικής της πολιτικής.

 

Να σημειωθεί πως Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το κόμμα «Η Αριστερά» υποστηρίζουν την άμεση υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. Τόσο η συνπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν, η συνπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκτ όσο και η συνπρόεδρος της Αριστεράς Κάτγια Κίπινγκ κάνουν έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στις πόλεις και τα κρατίδια στη Γερμανία που έχουν από καιρό εκφράσει σχετική προθυμία. 

 

Τη στάση του Ζεέχοφερ στήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων Ματίας Μίντελμπεργκ. Ενώ απέρριψε κάθε μονομερή γερμανική δράση τόνισε ότι η φωτιά στη Μόρια έδειξε «πόσο αναγκαία είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις στο προσφυγικό.» Όπως προειδοποιεί, «μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν, επειδή θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η Γερμανία θα αναλάβει μόνη της τους πρόσφυγες». Κατά αυτό τον τρόπο  «θα εμποδιζόταν η κοινή ευρωπαϊκή δράση.»

 

Την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα αρνήθηκε εξάλλου για μια ακόμη φορά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σε ανάρτηση της ΚΟ αναφέρεται ότι «η Γερμανία δεν έχει ούτε την ηθική υποχρέωση ούτε τους πόρους να υποδεχτεί και άλλες χιλιάδες μετανάστες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν.»

 

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Μόρια»

 

Έκκληση στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να μην απορρίπτει «συνολικά» την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της βουλής, η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γκίντε Γένσεν: «Το ζητούμενο τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας.» Όπως επεσήμανε, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Μόρια μέχρι να ολοκληρωθούν οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις για έναν ενιαίο μηχανισμό ασύλου» της ΕΕ.  

 

Σε δήλωση προέβη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και o υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που σε γενικές γραμμές εκφράζει τη θέση που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση. Όπως τονίζει, Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποφασίσουν πώς μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα. «Αυτό συμπεριλαμβάνει επίσης την κατανομή προσφύγων» μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να τους δεχτούν», δηλώνει ο κ. Μάας.

 

 Παραμένει το όχι στην υποδοχή προσφύγων

 

Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. «Είναι ξεκάθαρο ότι θα παράσχουμε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εκεί που είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ισχύον νομικό μας καθεστώς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Εκ νέου κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα περίπου 140 πόλεις και κρατίδια στη Γερμανία που έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία. Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν προηγουμένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το προσφυγικό. 

 

Στήριξη παρείχε στον Χορστ Ζεεχόφερ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Φιτς. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι «μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή λύση.» Μέχρι στιγμής τα βάρη στην ΕΕ κατανέμονται δυσανάλογα. Θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο. Πέραν αυτού, θα πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, δήλωσε, για να ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση. 

 

Με πληροφίες από DW, BR24, TAZ.DE, BERLINER MORGENPOST

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV