Χαμός στο Λίβανο: Παραιτείται η Κυβέρνηση υπό τη σκιά της έκρηξης στη Βηρυτό | piperata.gr Skip to main content
ΒΗΡΥΤΟΣ

Χαμός στο Λίβανο: Παραιτείται η Κυβέρνηση υπό τη σκιά της έκρηξης στη Βηρυτό

Η κυβέρνηση του Λιβάνου αναμένεται να παραιτηθεί ως το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την έκρηξη στη Βηρυτό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.


Σύμφωνα με πηγές από τη Βηρυτό, που επικαλείται το αμερικανικό CNN, η κυβέρνηση αναμένεται να περιοριστεί σε χρέη υπηρεσιακού χαρακτήρα, καθώς ο Λίβανος βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία του, αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και φυσικά την τραγωδία που άφησε πίσω της η έκρηξη στη Βηρυτό.

 

Διάγγελμα του υπό παραίτηση πρωθυπουργού του Λιβάνου

 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτηση της κυβέρνησής του, είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας σήμερα στο Reuters, στον απόηχο της τεράστιας έκρηξης που ισοπέδωσε μέρος της Βηρυτού και μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Ντιάμπ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 7 μήνες, αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος στις 19:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο του.

 

Την ίδια ώρα, η γαλλική «Le Figaro» αναφέρει πως ένας ακόμη υπουργός, ο υπουργός των Οικονομικών, Γκαζί Γουαζνί, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα. Συνολικά τέσσερις υπουργοί της λιβανέζικης κυβέρνησης και επτά ακόμη στελέχη της έχουν αποχωρήσει μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για μεγάλη μερίδα του λαού του Λιβάνου.

Νωρίτερα, την παραίτησή του είχε υποβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ από τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκαν των καθηκόντων τους οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, ωστόσο, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα διαβεβαίωσε πως την παραίτησή του υπέβαλε το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.


Βοήθεια, αλλά και μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο ζητεί η διεθνής κοινότητα

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο. Πρέπει να «δράσουμε γρήγορα», προέτρεψε τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.


«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών-δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

 

Εκρηξη στη Βηρυτό: Εκτακτη βοήθεια 253.000.000 ευρώ

 

Οι περισσότερες από τις χώρες ανακοίνωσαν μια αύξηση του έκτακτης βοήθειας στα θύματα της τεράστιας έκρηξης της Τρίτης στη Βηρυτό, με απολογισμό τουλάχιστον 158 νεκρούς, 6.000 τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

 

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι δωρητές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο ανέρχεται σε σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ.

 

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία προσέφερε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε για ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

 

Οι συμμετέχοντες επέμειναν, επίσης, στην αναγκαιότητα μας «αμερόληπτης, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας» για τις συνθήκες της τραγωδίας, ενώ πρότειναν να βοηθήσουν τις Αρχές του Λιβάνου προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, απέρριψε την Παρασκευή το ενδεχόμενο διεξαγωγής οποιασδήποτε διεθνούς έρευνας.


 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV