Συνέντευξη Τύπου MED7: Απόλυτη στήριξη Μακρόν σε Κυριάκο – Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων | piperata.gr Skip to main content
Μητσοτάκης

Συνέντευξη Τύπου MED7: Απόλυτη στήριξη Μακρόν σε Κυριάκο – Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων

Πλήρη στήριξη στην χώρα μας παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. MED7.

 

Όπως μάλιστα προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ομόθυμη.

 

Δείτε το:

 

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακή και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

 

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

 

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

 

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

 

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

 

Οι ηγέτες δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

 

Υποστηρίζουν, δε, ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

 

 

Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία, να το αποδείξει στην πράξη

 

Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα εν όψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου, λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

 

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες. Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση: «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης», αναφέροντας ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους». Επισήμανε, δε, ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη εν όψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV