«Την γλίτωσε ελαφρά η Τουρκία»: Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις κυρώσεις | piperata.gr Skip to main content
Τουρκία

«Την γλίτωσε ελαφρά η Τουρκία»: Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις κυρώσεις

Για άσκηση πίεσης στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενεργοποιούν νέες κυρώσεις, που όμως είναι περιορισμένες, εν αναμονή νέων αποφάσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου καθώς η ΕΕ συνεχίζει την τακτική του καρότου και του μαστιγίου έναντι της Άγκυρας.

 

Bild: Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία

 

«Η Τουρκία τη γλίτωσε ελαφρά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα της επιβάλλει βαθμηδόν νέες κυρώσεις», μεταδίδει η γερμανική Bild.


«Οι κυρώσεις μπορούν να πλήξουν μεμονωμένα άτομα καθώς και επιχειρήσεις, που μετέχουν σε παράνομες γεωτρήσεις (…) Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας ή ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. Περαιτέρω βήματα μπορεί να αποφασιστούν στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου».

 

DW «Οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν τις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις»

 

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε περιορισμένες κυρώσεις που στοχοποιούν άτομα και εταιρείες για τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους της Τουρκίας σε ύδατα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και της Κύπρου», λέει η DW.


«H EE ακολουθεί μια τακτική καρότου και μαστιγίου έναντι της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόσφεραν κίνητρα στο εμπόριο και την τελωνειακή ένωση στο πλαίσιο μιας “θετικής πολιτικής ατζέντας ΕΕ – Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της” στην ανατολική Μεσόγειο – πρόταση που θα παραμείνει στο τραπέζι αν η Άγκυρα επιδείξει προθυμία για διάλογο και συμβιβασμό».

 

Wall Street Journal: «ΗΠΑ, ΕΕ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα και την ενέργεια»

 

«Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουάσιγκτον να σχεδιάζει κυρώσεις για την προμήθεια από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας και την ΕΕ να στοχοποιεί άτομα που εμπλέκονται στις γεωτρητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η Wall Street Journal.


Και συνεχίζει: «Τα μέτρα της ΕΕ, που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έθεσαν προσωρινά τέλος στις ρωγμές εντός του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών στρατιωτικών κινήσεων του Ερντογάν στην περιοχή και την διεκδίκηση ενεργειακών πόρων σε ύδατα που διεκδικούν τα μέλη της Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρος».

 

La Repubblica «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κόντρα στην Τουρκία, ενεργοποιούν νέες κυρώσεις»

 

«Η Τουρκία συνέχισε με την “κλιμάκωση της ρητορικής κατά της-ΕΕ, των προκλήσεων και των μονομερών δράσεων» και για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε το πράσινο φως σε νέες κυρώσεις που θα στοχεύουν οντότητες και άτομα, επεκτείνοντας τον κατάλογο εκείνων που έχουν ήδη επηρεαστεί με περιοριστικά μέτρα μετά από παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», μεταδίδει η ιταλική La Repubblica.

 

Ευρωπαίος διπλωμάτης στο RTL FR «Στρίβουμε προοδευτικά τη βίδα»

 

Το γαλλικό RTL αναφέρει ότι στη σύνοδο κορυφής εκφράστηκαν όλες οι ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας, αλλά «η έλλειψη συναίνεσης απέτρεψε την υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων σε τομείς δραστηριοτήτων και το αίτημα της Ελλάδας για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία». Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε, πάντως, ότι «η ιδέα είναι να στρίψουμε προοδευτικά τη βίδα». Το δίκτυο σημειώνει ότι «έχουν πολλαπλασιαστεί οι διαφορές με την Τουρκία, που εμπλέκεται σε προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και ενέχεται στρατιωτικά στις συρράξεις στην Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αλλά η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υπολογίζει πολύ σε στήριξη στους κόλπους της Συμμαχίας, παραδέχονται διπλωμάτες».
 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV