Τις κυβερνήσεις «δείχνει» ο Γρηγοριάδης ως υπεύθυνους που η αγορά του θεάματος δουλεύει με μαύρα χρήματα | piperata.gr Skip to main content
Γρηγοριάδης

Τις κυβερνήσεις «δείχνει» ο Γρηγοριάδης ως υπεύθυνους που η αγορά του θεάματος δουλεύει με μαύρα χρήματα

Σε μια συνέντευξη – ποταμό που παραχώρησε στα Piperata.gr ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και ηθοποιός, Κλέων Γρηγοριάδης, έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες, σκηνογράφοι, μακιγιέζ, ενδυματολόγοι, ταξιθέτριες, καθαρίστριες… Μια σειρά από ειδικότητες που το τελευταίο 8μηνο ζουν έναν εργασιακό «Αρμαγεδώνα» καθώς κάθε δραστηριότητα έχει πέσει στον «Καιάδα» του περίφημου lockdown… 

 

Γράφει ο Σωτήρης Γιατζόγλου

 

Μια κατάσταση που ο ηθοποιός και βουλευτής εστιάζει στην πηγή του κακού: Την μαύρη εργασία. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το 80% των ανθρώπων αυτών δεν εμφανίζονται πουθενά σε λίστες και καταλόγους ακριβώς επειδή η αμοιβή τους είναι «ανεπίσημη» για να μην επιβαρύνονται οι εργοδότες με κρατήσεις αλλά και για να μην υπάρχει μερίδιο στην εφορία, ώστε με λίγα χρήματα να εξασφαλίζονται οι υπηρεσίες του εργαζόμενου.

 

Ο αμειβόμενος όμως με «μαύρα» χρήματα, αυτομάτως δεν έχει καν υπόσταση για τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης, τα περίφημα 800άρια ή 450άρια… Και πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει ασφάλιση και ένσημα, βρίσκεται παγιδευμένος και σε μια δουλειά που αρνείται να τον εντάξει στα «σπλάχνα» της.

 

Για τον Κλέων Γρηγοριάδη θεωρεί πως βασικός υπαίτιος είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και οι λόγοι, πέρα από την διαρκή ανικανότητα να εντοπίζεται η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, εντοπίζονται και στον τρόπο που προσπαθούν να δώσουν λύσεις όταν εντοπίζονται προβλήματα. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι κυβέρνηση «έβλεπε» καθαρά να έρχεται το lockdown και παρ’ όλα αυτά προέτρεπε τους καλλιτέχνες επί τρεις μήνες να κάνουν πρόβες για τις παραστάσεις τους και τελικά με το που άνοιξαν τα θέατρα, δεν πρόλαβαν να κάνουν παρά ελάχιστες εμφανίσεις… Και μάλιστα με μειωμένες πληρότητες – στο 30% -  και πενιχρά ως «αστεία» έσοδα…

 

«Ούτε καν σερβιτόροι…»

 

«Ο καλλιτεχνικός χώρος, έχει ούτως άλλως τεράστια ανεργία», λέει ο Κλέων Γρηγοριάδης και εξηγεί ότι «παραδοσιακά» οι συνάδελφοί του για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα σε δύσκολες περιόδους, έκαναν μεροκάματα στον χώρο της εστίασης, σε μουσικές σκηνές, σε μπαράκια και φυσικά «έγραφαν» ώρες και πίσω από το τιμόνι κάποιου ταξί.

 

Αλλά τα lockdown, η καταστροφή του τουρισμού το καλοκαίρι που πέρασε και όλα τα επακόλουθα της πανδημίας, στην κυριολεξία «τσάκισαν» την εστίαση και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα. «Πώς να δουλέψουμε εμείς ως σερβιτόροι, όταν ούτε οι σερβιτόροι δεν μπορούν να βρουν δουλειά;» αναρωτιέται πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φέτος, όχι απλά δεν μπορούν να παράξουν τέχνη αλλά δεν μπορούν καν να κάνουν κάποια μεροκάματα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

 

Και ως επακόλουθο, υπάρχουν οι στιγμές που ο ίδιος περιγράφει στην συνέντευξή του με τρεμάμενη φωνή… Ηθοποιοί που γνωρίσαμε από την μικρή και την μεγάλη οθόνη να τρώνε δωρεάν γεύματα στο «σπίτι του ηθοποιού», καλλιτέχνες να παίρνουν χαρτζιλίκι από τους συνταξιούχους γονείς τους, άνθρωποι να επιβιώνουν χάρι στην ελεημοσύνη – αλληλεγγύη το ονομάζει – κάποιων που ακόμη έχουν μερικά ευρώ στην τσέπη.

 

«Δουλεύουν με αμοιβή την αυτοδιαφήμισή τους»

 

Μέσα σε όλα τα τραγελαφικά που περιγράφει για τον καλλιτεχνικό χώρο, ο Κλέων Γρηγοριάδης μιλάει και για την λεγόμενη «φιλική συμμετοχή». Την εργασία χωρίς αμοιβή δηλαδή, που προσφέρεται σε απελπισμένους ανθρώπους οι οποίοι το αποδέχονται με την ελπίδα ότι θα κάνουν μια καλή εμφάνιση σε μια ταινία, με την ελπίδα ότι θα ξεχωρίσουν σε ένα σήριαλ, ότι «κάποιος» θα τους ξεχωρίσει και θα τους προσφέρει στο μέλλον μια «κανονική» δουλειά με χρήματα και ένσημα…

 

…«Είναι κάτι που σε βυθίζει σε μία μόνιμη, χρόνια κατάθλιψη και σε ευνουχίζει από οποιαδήποτε καλλιτεχνική δυνατότητα», λέει ο ηθοποιός και βουλευτής καταλήγοντας.

 

Το tweet Βαρουφάκη

 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 βέβαια, ρωτήθηκε και για το περίφημο tweet που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης (Σ.Σ. Ο «Γιάννης» γράφεται με 2 «νι» ασχέτως πως το γράφει ο καθένας…).

 

Ένα tweet που άφηνε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται και συμπάσχει με το δράμα των τούρκων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, με μηδενική ωστόσο αναφορά στην Σάμο που επίσης υπέστη μεγάλο πλήγμα.

 

«Αυτό ήταν το δεύτερο tweet» απαντά ο Κλέων Γρηγοριάδης και μας προτρέπει να ψάξουμε για το πρώτο που αναρτήθηκε μερικά λεπτά νωρίτερα και κάνει διπλή αναφορά και στους δύο λαούς που επλήγησαν. «Στην πραγματικότητα ήταν μία ακόμη κατασυκοφάντηση του κόμματος μας και του γραμματέα μας» λέει αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε από πολλά ΜΜΕ.

 

Φυσικά δεν το αφήσαμε έτσι. Ψάξαμε και στην ιστοσελίδα του κόμματος και στο twitter του Γιάννη Βαρουφάκη. Και διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπήρχε και μια ανάρτηση που προηγήθηκε από το επίμαχο tweet. Έγινε από το ΜέΡΑ25 που αναδημοσίευσε ο Γιάννης Βαρουφάκης πριν τελικά προχωρήσει στο επίμαχο tweet, περίπου 24 λεπτά αργότερα.

 

Δείτε τα σχετικά tweets εδώ

 

Η «αιρετική» άποψη για την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο

 

Παίζει με την «φωτιά» ο Κλέων Γρηγοριάδης όταν στην συνέντευξή του ξεκινά να αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά. Θεωρεί ότι όλες οι συμφωνίες στην Μεσόγειο θα πρέπει να υπογράφονται από όλες τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή. Θεωρεί την συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου μια «μονομερή» ενέργεια – έστω «διμερή» - αλλά πάντως μια συμφωνία που ήταν σαφές ότι θα προτιμούσε να έχει λόγο και η Τουρκία… Με την ίδια λογική βέβαια που θα προτιμούσε να έχει λόγο η Ελλάδα στο Τουρκο-Λυβικό σύμφωνο. Μόνο που το Τουρκο-Λυβικό σύμφωνο δεν έχει καμία νομική βάση και οι δύο αυτές χώρες δεν συνορεύουν καν για να έχουν δικαίωμα να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ…

 

«Δεν θα φέρετε τρυπάνι, γιατί αν φέρετε τρυπάνι θα σας βυθίσουμε»

 

Τέλος, προκαλεί έκπληξη η στάση του Κλέωνος Γρηγοριάδη, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Δηλώνει μεν πως «ο πόλεμος πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία» αλλά είναι αμείλικτος στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Μάλιστα δεν φοβάται να πει ότι «αν ο Ερντογάν φέρει και τρυπάνι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε πρέπει να στείλουμε μια φρεγάτα να το βυθίσει»… Ασκεί μάλιστα και σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που επέτρεψαν στους τούρκους να παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία χωρίς να αντιδρούν δυναμικά…

 

Βέβαια, όταν δεν έχεις την ευθύνη να είσαι εσύ εκείνος που θα πάει την χώρα σε έναν απολύτως καταστροφικό πόλεμο, είναι εύκολο να λες μεγάλα λόγια. Το επιχείρημά του ωστόσο, δεν είναι άστοχο, αν και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο: «Θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα βυθίσουμε απλά το ερευνητικό τους πλοίο αλλά θα είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε μέχρις ενός και μιας, όλοι μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίζουν ένα κόστος να μην ξανά ορθοποδήσει ποτέ η χώρα τους. Και αυτό είναι ένα κόστος εξαιρετικά αποτρεπτικό για οποιαδήποτε χώρα στη γη».

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV