ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο παιχνίδι Μέρκελ-Ερντογάν - Τι ενόχλησε το Βερολίνο - Η διδακτική ιστορία περί Χάγης | piperata.gr Skip to main content
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο παιχνίδι Μέρκελ – Ερντογάν, η Αθήνα και μια διδακτική ιστορία από το παρελθόν περί… Χάγης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νέο παιχνίδι Μέρκελ-Ερντογάν - Τι ενόχλησε το Βερολίνο - Η διδακτική ιστορία περί Χάγης

Το φιάσκο αναφορικά με τις επαφές Αθήνας - Βερολίνου αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς ίσως και πολύ επώδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

 

 

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του PIPERATA.GR, η αναφορά σε επικείμενο σημερινό (Τετάρτη 13/8) τηλεφώνημα με την Άνγκελα Μέρκελ έγινε κατόπιν συνεννόησης με την καγκελαρία, η οποία πάντως έχει ενοχληθεί όχι μόνο για την Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλά και για τις στενές επαφές που απέκτησε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Μανουέλ Μακρόν. 

 

Όπως φάνηκε από το βράδυ τής Τετάρτης (12/8), ο Γάλλος πρόεδρος μπήκε εκ νέου σε ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να μένει σε δεύτερο πλάνο από ελληνικής ειδικά πλευράς.

«Πιστεύει κανείς όσο ηλίθιος και να ‘ναι ότι οι Γερμανοί με 11 εκατομμύρια Τούρκων εργατών και εργαζόμενων στα εργοστάσια και τις εταιρίες της, θα τρίξουν τα δόντια στους Τούρκους;» αναρωτιόνταν δυνατά ένας από τους ελάχιστους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, ο οποίος έχει ακόμη το μυαλό μέσα στο κεφάλι του.

Έλεγε μάλιστα ότι, αυτά περί εξαντλητικού διαλόγου, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως, γιατί τώρα - όπως υποστηρίζουν και οι παλαιότεροι διπλωμάτες- «ο Ερντογάν θα μας σύρει στη Χάγη ενώ το ’75 τους είχαμε πάει και έφυγαν τρέχοντας».

 

Τα γεγονότα του 1975

Τι είχε συμβεί λοιπόν τότε; Στις 31 Μαϊου 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο περιθώριο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχαν καταλήξει στο εξής κοινό, αλλά ανυπόγραφο, ανακοινωθέν: «Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία κατά την συνάντησίν των να προβούν εις ανασκόπησιν των προβλημάτων, τα οποία προεκάλεσαν την παρούσαν κατάστασιν εις τα σχέσεις των δύο χωρών. Απεφάσισαν ότι τα προβλήματα ταύτα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικώς μέσω διαπραγματεύσεων και όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

 

 

Επιστρέφοντας, όμως, στη χώρα του ο Ντεμιρέλ, δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και των συγκυβερνώντων κομμάτων: του εθνικιστή Τουρκές και του ισλαμιστή Ερμπακάν, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για διαλλακτικότητα.

Ο Ντεμιρέλ, που μετρούσε μόλις δύο μήνες στην πρωθυπουργία, κέρδισε χρόνο μερικών εβδομάδων, συμπλέοντας με το στρατιωτικό καθεστώς στην τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο, στα μέσα Αυγούστου ο αείμνηστος Καραμανλής αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα θα υπαναχωρούσε από τις θέσεις της.

 

 

Ενημέρωση

Το πανίσχυρο διπλωματικό δίκτυο υπό τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μπίτσιο, είχε εξασφαλίσει έγκαιρα τη σχετική πληροφόρηση προς τον πρωθυπουργό.

 

Κατά την απόρρητη ενημέρωση, οι Τούρκοι επειδή βρίσκονταν σε υποδεέστερη θέση προσπαθούσαν παρασκηνιακώς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί συνυποσχετικό, προκειμένου να βάλουν στο τραπέζι:

α) εδαφικά ζητήματα και β) συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου λόγω της φοβερής διεθνούς πετρελαϊκής κρίσης και των φημών για «τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο».

 

 

Η ελληνική πλευρά ενήργησε ακαριαία, επιδιώκοντας να επισπευσθεί η προπαρασκευαστική συνάντηση εμπειρογνωμόνων, η οποία προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 1975. Όμως, η αντιπροσωπεία τους δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού.

 

Πέραν της σφοδρής ενδοκυβερνητικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στη γείτονα, οι Τούρκοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στους Έλληνες διπλωμάτες και νομικούς, οι οποίοι θα τους υποχρέωναν σε διάλογο μόνον για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

 

Αλλά τώρα δεν είναι το ίδιο... Ο Ερντογάν μετρά ήδη 17 χρόνια στην πρωθυπουργία και την προεδρία, κι απέναντι του, κάθε λίγο και λιγάκι, έχει νέο συνομιλητή...

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.