Τράπεζες: Τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν στον SSM τα νέα επιχειρησιακά πλάνα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων | piperata.gr Skip to main content
Τράπεζες: Τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν στον SSM τα νέα επιχειρησιακή πλάνα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Τράπεζες: Τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν στον SSM τα νέα επιχειρησιακά πλάνα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM τα νέα τριετή επιχειρησιακά πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις συναλλαγές που θα έχουν έως τότε ολοκληρωθεί.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανεξάρτητα από το μοντέλο αποκλιμάκωσης του ποσοστού των επισφαλειών σε μονοψήφια επίπεδα που θα υιοθετηθεί, θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια για να καλύψουν το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει. Οπως εκτιμούν, το ύψος των σχετικών κεφαλαιακών αναγκών θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ.

 

Μέχρι στιγμής έχει παγώσει η αποπληρωμή εξυπηρετούμενων έως το ξέσπασμα της κρίσης δανείων, ύψους άνω των 19 δισ. ευρώ, μέσω των προγραμμάτων διευκόλυνσης των οφειλετών που ενεργοποίησαν οι τράπεζες.

 

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες στις αρχές του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους θα κινείται γύρω από τα επίπεδα των 35 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι νέες επισφάλειες που θα προκαλέσει η ύφεση στην οικονομία, οι οποίες σε ένα αρνητικό σενάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV