Μπορέλ για Ανατολική Μεσόγειο : Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο | piperata.gr Skip to main content
Μπορέλ

Μπορέλ για Ανατολική Μεσόγειο : Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την πραγματοποίηση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των "27", εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

Ειδικότερα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

 

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

 

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια», σημειώνει και προσθέτει:

 

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας».

 

«Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV