Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εσταίν - Διαγνώσθηκε με λοίμωξη του αναπντευστικού | piperata.gr Skip to main content
Ζισκάρ Ντ'Εσταίν

Γαλλία: Στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εσταίν - Διαγνώσθηκε με λοίμωξη του αναπντευστικού

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, εισήχθη στο νοσοκομείο, καθώς διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού.

 

Ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Georges-Pompidou, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα σύμφωνα με την Le Parisien.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού.

 

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981.

 

Mετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

 

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Η.Π.Α. Γι' αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

 

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

 

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV