Διπλωμάτες της ΕΕ : To «καρότο και μαστίγιο» απέτυχε με την Τουρκία | piperata.gr Skip to main content
ορουτς ρεις

Διπλωμάτες της ΕΕ : To «καρότο και μαστίγιο» απέτυχε με την Τουρκία

 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γιάννης Κατσαρός

 

H πρόσφατη τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, καταρρέει δύο εβδομάδες αφότου σφραγίστηκε, κλιμακώνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν διπλωμάτες, αξιωματούχοι και ειδικοί στο πρακτορείο Reuters.

 

Παρά τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, η οποία στόχευε στο να πείσει την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες σε διαφιλονικούμενα με την Ελλάδα και την Κύπρο ύδατα, η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά εκ νέου τις δραστηριότητες στην περιοχή με ερευνητικό της πλοίο.

 

Η τουρκική πλευρά είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» τον προηγούμενο μήνα, λίγο πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου, στην οποία και συζητήθηκε η επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Ωστόσο, τη Δευτέρα το πλοίο απέπλευσε και πάλι. Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως η Άγκυρα «εμπαίζει» τις Βρυξέλλες.

 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. άφησαν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους καθώς απέτυχαν να βρουν μια λύση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο και αντί για αυτό πρότειναν μια προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» -προσφέροντας πολλαπλά οφέλη αλλά απειλώντας παράλληλα και με κυρώσεις- η οποία μοιάζει να έχει αποτύχει, αναφέρουν οι διπλωμάτες και ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.

 

«Οι ηγέτες της Ε.Ε. απέφυγαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λέγοντας ότι θα επανέλθουν σε αυτό το ζήτημα τον Δεκέμβριο. Τώρα αυτό επιστρέφει και τους εκδικείται», είπε ένας διπλωμάτης, αναφερόμενος σε εκθέσεις τουρκικών και ελληνικών ναυτικών ασκήσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., η Τουρκία, σημειώνει το Reuters, προκαλεί την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, στη Συρία, τη Λιβύη και τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Αλλά η Ευρώπη είναι πρόθυμη να κρατήσει την Άγκυρα κοντά στη Δύση, παρά τον απολυταρχικό της πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προτίθεται να χαράξει ένα ανεξάρτητο μονοπάτι για τη χώρα του ως περιφερειακή δύναμη.

 

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε στο Twitter ότι η Τουρκία δεσμεύεται στη διπλωματία αλλά «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις εάν κάποιος λέει ότι “ό,τι είναι δικό μου, μου ανήκει και ό,τι είναι δικό σου είναι υπό αμφισβήτηση”»

 

Ελλάδα και Κύπρος θα εγείρουν το ζήτημα της διαμάχης για το φυσικό αέριο όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρόλο που η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, με το επιχείρημα ότι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση έχει καταδείξει την ανάγκη για πιο άμεση δράση, αναφέρουν οι διπλωμάτες.

 

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγουρα αυτή την εβδομάδα ως διαμαρτυρία στην απόφαση της Τουρκίας να επαναφέρει το ερευνητικό πλοίο Ορουτς Ρέις, αλλά οι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν συζητά το ενδεχόμενο να πάρει περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις.    

 

Ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης και ξένος επενδυτής για την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήλπιζε ότι με την ανανέωση της προσφοράς για μια διευρυμένη εμπορική συμφωνία, βάζοντας τέλος στις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους υπηκόους και προτείνοντας περισσότερα χρήματα για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία – απειλώντας την παράλληλα με κυρώσεις - θα έπειθε τον Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες προκειμένου να διευθετηθούν τα δικαιώματα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

 

Η δήλωση της Συνόδου στις 2 Οκτωβρίου δεν παρείχε περεταίρω λεπτομέρειες.

 

«Αυτό που απέτυχε είναι η αξιοπιστία της προσφοράς της Ε.Ε., δεν ήταν επαρκώς συγκεκριμένη», αναφέρει ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης στην Ευρώπη, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV