Ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες: Ο Αμερικανός πρέσβης εσπευσμένα στο ελληνικό πεντάγωνο! | piperata.gr Skip to main content
Κρίσιμες ώρες στα ελληνοτουρκικά: Και ο Πάιατ εσπευσμένα στο ελληνικό πεντάγωνο!

Ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες: Ο Αμερικανός πρέσβης εσπευσμένα στο ελληνικό πεντάγωνο!

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετέβη εσπευσμένα την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στο ελληνικό Πεντάγωνο, έχοντας συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πως εξελίσσονται τα πράγματα στο Καστελόριζο. 

 

Γράφει ο Χάρις Κ. Λαμπρόπουλος

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται να προχωρήσει κι άλλο, προκαλώντας την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Το καλωσόρισμα σε Κούπερ

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε για να χτίσουμε πάνω στην τεράστια πρόοδο από την ιστορική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα για την προώθηση μιας στρατιωτικής σχέσης που είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, καλωσορίζοντας τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ (Clarke Cooper).

 

 

Ο Τζέφρι Πάιατ εμπλούτισε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία μαζί με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις.

 

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια».

 

«Ισχυρή η στρατιωτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ»

Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου «η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

 

Εκτός από την Ελλάδα, ο Κλαρκ Κούπερ θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πολωνία. Η συγκεκριμένη περιοδεία έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου που ενισχύει την κοινή ασφάλεια.

Στην Κύπρο, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, όπου θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τη συνεργασία για την εκπαίδευση των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και να προχωρήσουν στη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV