Γιώργος Αμυράς (ΝΔ): «Η βλακεία όχι απλώς δεν έχει όριο αλλά είναι εντελώς ακατανίκητη» | piperata.gr Skip to main content
Γιώργος Αμυράς (ΝΔ): «Η βλακεία όχι απλώς δεν έχει όριο αλλά είναι εντελώς ακατανίκητη»

Γιώργος Αμυράς (ΝΔ): «Η βλακεία όχι απλώς δεν έχει όριο αλλά είναι εντελώς ακατανίκητη»

Η συνέντευξή μας με τον Γιώργο Αμυρά ήταν επιβεβλημένο να ξεκινήσει με την αναφορά μας σε έναν άνθρωπο που εδώ και λίγες ώρες έχει βυθίσει στο πένθος όλους όσοι εργαζόμαστε σε γραφεία και διαδρόμους της Βουλής.

 

Ο Γιάννης Μητρόπουλος, ο συμπαθής και πάντα χαμογελαστός γιατρός μας – γιατί ήταν ο γιατρός όλων μας – έφυγε χθες στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Σωτηρία.

Ο ίδιος είχε νικήσει στην ζωή του άπειρες ασθένειες και μικρόβια αλλά δυστυχώς, αυτός ο «αθέατος» φονιάς που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλο τον πλανήτη, πήρε και τον «δικό μας» Γιάννη, σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Ο Γιώργος Αμυράς είναι ένας νέος σε ηλικία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τα Γιάννενα. Μιλάει έξω από τα δόντια και δεν διστάζει να στείλει και αυστηρά μηνύματα ακόμη και σε συναδέλφους του. Θεωρεί φθηνή την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι κάποιοι πολιτικοί του αντίπαλοι βάζουν πάνω από όλα το κομματικό όφελος και «υπόσχεται» ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος και αβοήθητος από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

 

 • Ξεκινώντας την συνέντευξή μας, οφείλουμε να πούμε δυο λόγια, να αποχαιρετήσουμε τον γιατρό της Βουλής, τον Γιάννη τον Μητρόπουλο. Έναν εξαίρετο άνθρωπο και επιστήμονα που εδώ και μερικές ώρες έχει βυθίσει σε πένθος όλους όσοι εργάζονται στους χώρους του Κοινοβουλίου. Για όλους εμάς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για εσάς τους βουλευτές αλλά και τους εργαζόμενους της Βουλής, ήταν ένα πρόσωπο πολύ αγαπητό και καθένας μας έχει να αφηγηθεί και μια ιστορία… Να του πούμε «καλό ταξίδι» γιατί δεν μας επιτρέπεται να βρεθούμε καν στην κηδεία του…

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Όπως και πάρα πολλοί άλλοι στη Βουλή, έτσι κι εγώ, τον είχα γνωρίσει και τον εκτιμούσα πάρα πολύ. Μόλις διάβασα την είδηση, πραγματικά μου κόπηκαν τα πόδια. Τι να πω… Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του... Ήταν πάρα πολύ αγαπητός και είναι ο πρώτος άνθρωπος του στενού περιβάλλοντός μας αφού τον βλέπαμε καθημερινά, είχαμε επικοινωνία μαζί του, που χάνεται από τον κορονοϊό... Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, φαρμακώθηκα...

 

 •  Θεωρείτε ότι η πανδημία αφήνει περιθώρια αντιπολίτευσης; Αισθάνεστε άσχημα που ακούτε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως να εξαπολύουν κατηγορίες για τις εντατικές, τις περιορισμένες προσλήψεις γιατρών, τα καθυστερημένα μέτρα;

Με στενοχωρεί όταν βλέπω τέτοιου είδους «φθηνή» αντιπολίτευση… Διότι, είναι φτηνή, όχι τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία, σε ολόκληρη την κοινωνία. Και ιδιαίτερα απέναντι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές πού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή... Εάν ο Πολάκης, μέσα στα γενικά παραληρήματα του, έχει πει ένα κι ένα σωστό, που δεν το τήρησε βέβαια… Όταν ζούσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε πει ότι «θα λογαριαστούμε μετά, όταν τελειώσουν όλα αυτά». Φαίνεται όμως ότι δεν μπορούν να συγκρατηθούν… Εν πάση περιπτώσει, είναι μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων.

 

 • Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος τους;

Κάνει την τρίχα – τριχιά. Είναι οι «άρχοντες» των fake news και παραμένουν διχαστικοί. Ενώ τέτοιες ώρες θα έπρεπε να είμαστε όλοι μία γροθιά, αυτοί μονίμως «πριονίζουν» και υπονομεύουν αυτή την κοινωνική ωριμότητα που πρέπει να επιδείξουμε.

 

 • Θεωρείτε πως βάζουν το πολιτικό κέρδος πάνω από την κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία;

Βάζουν το κομματικό κέρδος πάνω από την κοινή προσπάθεια. Στο πρώτο κύμα για παράδειγμα της πανδημίας, μας έλεγαν, «…γιατί δεν ανοίγετε τον τουρισμό, θα πεθάνουν οι άνθρωποι από την πείνα».

Μόλις ανοίξαμε τον τουρισμό, είπαν «γιατί ανοίξατε τον τουρισμό...» Επίσης, ανάλογα με την εποχή θέλανε ανοιχτά ή κλειστά σχολεία. Δεν τους πιάνεις πουθενά… Όταν βάζεις περιορισμούς στην κυκλοφορία, ειρωνεύονται και λένε ότι «ο ιός κυκλοφορεί μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα…» Δηλαδή «πριονίζουν» και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διότι έτσι έχουνε μάθει να πολιτεύονται, έτσι έχουνε μάθει να κινούνται στη ζωή τους.

 

 • Τι θα λέγατε στους αρνητές μάσκας και του lockdown?

Να πάνε μία βόλτα από τις ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» και αλλού… και τότε θα πειστούν. Κι αν δεν πειστούν ούτε από αυτό, θα έλεγα πλέον ότι, η βλακεία όχι απλώς δεν έχει όριο αλλά είναι εντελώς ακατανίκητη.

 

 • Φέτος, για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε πιστεύετε να γίνει μια συντεταγμένη πορεία με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων με την ευθύνη των διοργανωτών;

Ευθύνη των διοργανωτών… Ποιων διοργανωτών; Των φοιτητικών οργανώσεων ή των κομμάτων; Σε καμία περίπτωση… Με την πανδημία δεν παίζουμε. Δεν θα μπορούσε να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο και δεν πρέπει να γίνει καμία τέτοια πορεία. Το Πολυτεχνείο μπορούμε να το τιμήσουμε με χίλιους δυο άλλους τρόπους και όχι με τρόπο που θέτει στα όρια της τη δημόσια υγεία.

 

 • Τι θα λέγατε σε συναδέλφους σας βουλευτές που επιμένουν να συμμετάσχουν στην πορεία; Πιστεύετε ότι το κάνουν από σεβασμό στην επέτειο ή προσδοκούν κομματικά οφέλη;

Δεν ξέρω γιατί θέλουν να το κάνουν - μπορεί κάποιοι να έχουν όντως αγνά κίνητρα. Αλλά εγώ τους ξαναλέω, απευθυνόμενος και σε συναδέλφους μου βουλευτές: «Σοβαρευτείτε, δεν παίζουμε με την ανθρώπινη ζωή, ούτε με τη δημόσια υγεία».

 

 •  Το νέο lockdown – που είναι αλήθεια ότι κανείς τελικά δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα κρατήσει – σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς βάζει ταφόπλακα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Κλάδοι όπως η εστίαση και το θέαμα, παράγουν καθημερινά όλο και φτωχότερους πολίτες που δεν έχουν καμία ελπίδα ανάκαμψης ακόμη και με την μικρή οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης. Πως βλέπετε την οικονομία στην Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο; Θεωρείτε πως υπάρχει ελπίδα;

Για το επόμενο τρίμηνο σαφέστατα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, όπως θα είναι σε όλες τις οικονομίες και όλες τις κοινωνίες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το ζήτημα είναι αμέσως μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με το εμβόλιο, να πάμε σε μία πορεία ανάταξης της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών πόρων από το ταμείο ανάκαμψης. Αλλά σαφέστατα, είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση και στο χώρο της εστίασης και στο χώρο του πολιτισμού.

Τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά και η κυβέρνηση, σαφέστατα έχει σχέδιο, να ενισχύσει αυτούς τους κλάδους. Δεν θα μείνει κανείς πίσω, αβοήθητος και απροστάτευτος.

 

 • Πως όμως θα βοηθηθούν και εκείνοι που εξαναγκάστηκαν να εργάζονται με μαύρα και δεν φαίνονται σε κανέναν κατάλογο για να έχουν δικαίωμα στα μέτρα ανακούφισης;

Ναι, όντως στο χώρο του πολιτισμού το τεράστιο άπλωμα της μαύρης εργασίας υπήρξε εμπόδιο στο να μπορέσει, το υπουργείο πολιτισμού και το υπουργείο οικονομικών, να καταγράψουν και εκ των υστέρων να ενισχύσουν αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά αυτές είναι αμαρτίες του παρελθόντος, που ήρθε επιτέλους η ώρα να τις θεραπεύσουμε.

 

 •  Πολλοί θεωρούν ότι η «ανωμαλία» στην σχολική λειτουργία λόγω της πανδημίας αποτυπώθηκε πέρυσι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μήπως χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση το θέμα της παιδείας; Δηλαδή βελτιώσεις στην τηλεκπαίδευση υπάρχουν σε σχέση με την Άνοιξη που πρώτη φορά κλήθηκε η χώρα να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε τώρα λειτουργεί σωστά το σύστημα…

Το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά και έχουμε εκατομμύρια συνδέσεις και εκατομμύρια ώρες τηλεδιδασκαλίας. Σαφέστατα, δεν είναι αυτός ο ιδανικός τρόπος αλλά είναι ο αναγκαίος και ο υποχρεωτικός πλέον, λόγω της πανδημίας.

Όμως ακόμη και εδώ, βλέπουμε τις παλαιολιθικές δυνάμεις είτε του συνδικαλισμού είτε κάποιων κομμάτων που δεν θέλουν να προχωρήσει μπροστά η εκπαίδευση και να εναρμονιστεί με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. Αλλά και σε αυτό, εμείς δεν κάνουμε πίσω. Στην αρχή υποτίθεται πως ήταν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία… Μετά βεβαίως - όταν και η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα - το ξέχασαν αυτό το επιχείρημα.

Μετά οι συνδικαλιστές ζητούσαν τα ονόματα εκείνων των συναδέλφων τους που ψήφισαν και συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες on line… Θέλω να πω δηλαδή ότι και στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχουν κάτι τυραννόσαυροι οι οποίοι προσπαθούν να πάνε πίσω την εκπαίδευση και τα νέα δεδομένα. Αλλά εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε κι εκεί, γιατί έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας και την απλή λογική.

 

 • «Μην στοχοποιείτε τους νέους» φωνάζει η αντιπολίτευση, για την μορφή τσουνάμι που πήρε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εσείς θεωρείτε πως οι νέοι που προσπαθούσαν να διασκεδάσουν με κάθε τρόπο είναι οι βασικοί υπεύθυνοι;

Οι επιδημιολόγοι θα μας τα πουν αυτά. Το πού βρίσκεται η ρίζα του κακού δηλαδή… Αλλά η αλήθεια είναι ότι είδαμε για παράδειγμα, όταν έκλεισε η Θεσσαλονίκη πηγαίνανε στις Σέρρες.

Όταν έκλεισαν οι Σέρρες πηγαίνανε δεν ξέρω κι εγώ που… Και με αυτό τον τρόπο βοηθούσαν στην διασπορά του ιού…

Σαφέστατα οι νέοι ή ένα κομμάτι των νέων, έχει επιδείξει μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Ίσως γιατί το αίμα τους βράζει και δεν τα πολύ-σκέφτονται αυτά τα ζητήματα αλλά κι εγώ από τη δική μου πλευρά, τους καλώ να σκεφτούν αν θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο τον παππού τους, τη γιαγιά τους, τον πατέρα τους, τη μάνα τους, τους συγγενείς τους που είναι ανοσοκατασταλμένοι ή έχουν ένα πρόβλημα υγείας…

Σαφέστατα λοιπόν, απ’ ότι έχει φανεί, απ’ ότι έχει δείξει, οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός είναι αυτά που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα. Άλλωστε το βλέπουμε αυτό και στις διάμεσες ηλικίες των ανθρώπων που διασωληνώνονται.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας - αν θυμόσαστε - ήταν υψηλός ο μέσος όρος ηλικίας όσων έμπαιναν στις ΜΕΘ για νοσηλεία. Τώρα βλέπετε, έχουμε φτάσει στους 40άρηδες και 50άρηδες και στους 35αρηδες… Διότι οι ηλικιωμένοι έχουν βεβαίως τηρήσει τα μέτρα και έχουν ταμπουρωθεί έναντι του κορονοϊού. Δεν ισχύει δυστυχώς το ίδιο και με τους νεότερους…

 

 • Ώρα να στείλετε μερικά μηνύματα. Τι θα λέγατε… Στον Παύλο Πολάκη;

Παύλο ηρέμησε και έλα στα συγκαλά σου

 

 • Στον Αλέξη Τσίπρα;

Αλέξη αποφάσισε πού θες να σε ταξινομήσει η ιστορία, στους λαϊκιστές ή στους...

 

 • Στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Συνέχισε μπροστά και μην ακούς κανέναν

 

 • Στην Φώφη Γεννηματά;

Τη μια το πας καλά την άλλη κάνεις στραβοτιμονιές. Δεν έχεις ανάγκη από λαϊκισμούς.

 

 • Και στον Ταγίπ Ερντογαν;

Ταγίπ μην μπερδεύεις τη σκιά σου με το πραγματικό σου μπόι…

 

 • Εσείς που περνάτε το lockdown;

Εγώ ζω το lockdown στα Γιάννενα. Εδώ μάλιστα, αποφασίστηκαν αυστηρότερα μέτρα πριν επιβληθεί το γενικό lockdown γιατί ήμασταν από τις πρώτες περιοχές που παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Ο κόσμος φέρθηκε πολύ ώριμα, ακολουθήσε τις οδηγίες κι ευτυχώς βλέπουμε τα κρούσματα να πέφτουν καθημερινά.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά όχι μόνο για τα Γιάννενα βέβαια αλλά για όλη την Ελλάδα. Περιμένουμε κι εμείς το εμβόλιο – όπως ολόκληρος ο πλανήτης δηλαδή – και είμαι καθημερινά σε επαφή με τους συναδέλφους μου κι αν χρειαστεί να ταξιδέψω στην Αθήνα θα το κάνω βεβαίως γιατί και για μένα το εμβόλιο είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Θέλω να ξαναδώ την πατρίδα μου να «ανθίζει» και οι δρόμοι να γεμίζουν πάλι από κόσμο και χαρούμενες φωνές. Να επιστρέψει η κανονικότητα, να αρχίσουμε να χαμογελάμε ρε αδερφέ… Τι να πω; Ελπίζω μέχρι την Άνοιξη, η πόλη μου να αναπνέει χαρούμενα και χωρίς να φοράει μάσκα…Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV