Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά διερευνητικές επαφές με την Τουρκία | piperata.gr Skip to main content
 Μητσοτάκης-Σαρλ Μισέλ

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Κοινές δηλώσεις προχώρησαν αμέσως μετά την συνάντησή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς την Άγκυρα και την Ευρώππη για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα.

 

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αρκεί να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής.

 

Απαιτείται νέα μεταναστευτική πολιτική

 

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα για τα όσα συνέβησαν στη Μόρια και ήδη έχει οργανωθεί ένα κέντρο με πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

 

«Παράλληλα, υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

 

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει σιγά – σιγά και να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη».

 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως απαιτείται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών.

 

«Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

 

«Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».

 

Ξεκαθάρισε δε, πως η Μόρια «ανήκει στο παρελθόν» και πρέπει να «περάσουμε στην ίδρυση μιας νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της».

 

Σαρλ Μισέλ: Θέλω να δω με τα μάτια μου την κατάσταση στην Λέσβο

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε από την πλευρά του πως το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μία πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως χρειάζεται μία ηχηρή απάντηση για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση. 

 

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε «Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση στην Λέσβο και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες». 

 

Μάλιστα βεβαίωσε πως η επόμενη σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο μεταναστευτικό και στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι «Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο & όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό». 



Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV