Αποδοκιμασία της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά... κυρώσεις τον Δεκέμβριο | piperata.gr Skip to main content
Αποδοκιμασία της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά... κυρώσεις  τον Δεκέμβριο

Αποδοκιμασία της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά... κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την Τουρκία για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, παραπέμποντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις για τυχόν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβριου.

 

Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.»

 

Επιπλέον, το  ανακοινωθέν προσθέτει ότι:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020»

 

Ξανά τον Δεκέμβριο

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά:


«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας.

Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

 

Να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν φαίνεται να «κουμπώνει» με τη χτεσινή δήλωση του Γερμανικού ΥΠΕΞ, Χαίκο Μάας, ότι η Τουρκία έχει διορία μία εβδομάδα μέχρι οι Ευρωπαίοι να πάρουν τις αποφάσεις τους.

 

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV