Εμπρηστικό τουρκικό δημοσίευμα: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ» | piperata.gr Skip to main content
ΘΡΑΚΗ

Εμπρηστικό τουρκικό δημοσίευμα: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ»

«Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ», αναφέρει εφημερίδας «Türkiye». H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα παρουσιάζει υποτιθέμενες «ανησυχίες» στην Ελλάδα, για καταστάσεις στη Θράκη που είναι ανάλογες με αυτές στο νότιο Καύκασο.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η νίκη των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα». Επικαλείται άρθρο του γεωπολιτικού αναλυτή Ιωάννη Φριτζαλά στο οποίο αναφέρεται πως η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, και στην περιοχή της Θράκης, που να θυμίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Παρά τις προφανείς διαφορές ανάμεσα στις δύο περιοχές, η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τον άξονα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν με την υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας, είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στην απόμακρη περιοχή της Ελλάδας εδώ και χρόνια».

 

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως «επί σειρά ετών ακολουθείται στη Δυτική Θράκη μια πολιτική τουρκοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας». Επιπλέον γίνεται λόγος πως «η τουρκική διπλωματία βγήκε ενισχυμένη από την σύγκρουση στο Καραμπάχ. Ο νέο-οθωμανισμός της Τουρκίας πέτυχε καίρια πλήγματα κατά της Ρωσίας στην Συρία, την Λιβύη και την περιοχή του Καυκάσου με μια επιθετική διπλωματία και αργά ή γρήγορα θα πάρει σειρά η Δυτική Θράκη – όπως κι άλλες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία από την Ελλάδα».

 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να έρθει στην ίδια δεινή θέση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας. «Και τότε τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μια παρόμοια κατάσταση στην οποία θα διακινδυνεύεται ακόμα και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας;».   

 

 

Σύμφωνα με το sigmalive και τη simerini, η Τουρκία προσπαθεί πλέον να υπερβεί τα όρια και του ίδιο του Νεο-Οθωμανισμού, ρίχνοντας στο δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για τη δημιουργία «Στρατού του Τουράν».

 

Η εφημερίδα «Türkiye» πρωτοστάτησε και σε αυτό το ζήτημα. Στις 27 Οκτωβρίου έγραφε πως «η επιτυχία στο Καραμπάχ έφερε και πάλι στην ατζέντα έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της Δύσης: Τον Στρατό του Τουράν. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έγινε ισχυρότερο με τη στρατιωτική εκπαίδευση, τις κοινές ασκήσεις και τα εξοπλισμένα drones που παρείχε η Τουρκία, έσπασε τη ράχη της Αρμενίας. Αυτή η εικόνα επιτυχίας που εμφανίστηκε έφερε και πάλι στη ζωή τους πόθους σχετικά με έναν Στρατό του Τουράν, ο οποίος θα είναι η κοινή στρατιωτική δύναμη των τουρκικών κρατών.».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV