Γιώργος Σαρρής (OPEN TV): «“…και εγένετο Ελλάς” με ατελείωτες ώρες διαβάσματος, έρευνας και αποστολών» | piperata.gr Skip to main content
Γιώργος Σαρρής (OPEN TV): «“…και εγένετο Ελλάς” με ατελείωτες ώρες διαβάσματος, έρευνας και αποστολών»

Γιώργος Σαρρής (OPEN TV): «“…και εγένετο Ελλάς” με ατελείωτες ώρες διαβάσματος, έρευνας και αποστολών»

Μια νέα εκπομπή με αντικείμενο την ιστορία του τόπου μας ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 23:45 από την τηλεοπτική συχνότητα του OPEN TV. Τίτλος της «…και εγένετο Ελλάς» και παρουσιαστής της ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Σαρρής. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό που ξέσπασε το 1821.

 

Ο Γιώργος Σαρρής μίλησε στα PIPERATA.GR και μας παρουσίασε άγνωστες πτυχές της δουλειάς που έγινε για να στηθεί η εκπομπή και τα πρόσωπα που θα παρελάσουν από αυτή, ένα εκ των οποίων θα είναι και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο, έχουν τα συναισθήματα του ίδιου του Γιώργου Σαρρή όπως μας τα ξεδίπλωσε μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα

 

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σπανό

 

Εκπομπή στην τηλεόραση, λοιπόν, και μάλιστα σ’ ένα μεγάλο δίκτυο πανελλήνιας εμβέλειας και με τι θέμα! Η σημαντικότερη ιστορική στιγμή του σύγχρονου Ελληνισμού, η Παλιγγενεσία του ’21. Περιέγραψέ μου λίγο το συναίσθημα ενός Έλληνα δημοσιογράφου που επιλέγει να βιώσει αυτή την εμπειρία

Η ευθύνη για την περαίωση μιας τέτοιας εκπομπής είναι πολύ μεγάλη καθώς γνωρίζουμε καλά ότι θα καταπιαστούμε με ιστορικά γεγονότα που έχουν εμποτίσει το θυμικό του λαού μας, παρά το γεγονός ότι έχουν διαδραματιστεί πριν από δύο αιώνες.

Για να στηθεί κάθε επεισόδιο έχουν προηγηθεί ατελείωτες ώρες διαβάσματος και έρευνας, με αποστολές στα τοπόσημα της Επανάστασης, αναζήτηση πρωτογενών πηγών και πολλές συνεντεύξεις. Όταν λοιπόν έρχεται η στιγμή της παρουσίασης όλων αυτών, διακατέχεσαι από ένα καλώς εννοούμενο άγχος προκειμένου αυτά που εσύ και όλη η ομάδα συνολικά βίωσε και εμπέδωσε να μεταφερθούν και στους τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τη σειρά.

Θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως το Open, έναν τηλεοπτικό σταθμό με τεράστιες δυνατότητες, άρτιες εγκαταστάσεις και έμψυχο δυναμικό, που με εμπιστεύτηκε προκειμένου να παρουσιάσω την εμβληματική σειρά ντοκιμαντέρ.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 1821

 

«…και εγένετο Ελλάς» ο τίτλος της εκπομπής. Όταν τον επέλεγες μαζί με τους συνεργάτες σου υποθέτω, σκέφτηκες τις πιθανές αντιδράσεις; Είναι κάπως… προβοκατόρικος ο τίτλος, νομίζω!

Επίτρεψέ μου να έχω άλλη άποψη. Η αλήθεια είναι ότι είχαν πέσει διάφοροι τίτλοι στο τραπέζι μέχρι να επιλεγεί το «…Και εγένετο Ελλάς».

Είναι απόλυτα εύστοχος καθώς η Ελλάδα ως κρατική οντότητα όντως, γεννήθηκε μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρχε κράτος με το όνομα «Ελλάς». Κατά τη διάρκεια της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου (που ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 1821 και ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου του 1822) ψηφίζεται το πρώτο κιόλας Σύνταγμα της Εθνεγερσίας, γνωστό και ως «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». Εκεί λοιπόν αναφέρει ότι «κηρύττουμε σήμερα την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία μας» προφανώς ως Ελλάδα.

Συν τοις άλλοις ο τίτλος έχει και μια θρησκευτική διάσταση, όπως άλλωστε είχε και η Επανάσταση, καθώς παραπέμπει στη φράση του πρώτου μέρους της Βίβλου «και είπεν ο Θεός γεννηθήτω φως και εγένετο φως».

 

Θέλω να μου περιγράψεις όλη αυτή τη βουτιά στο παρελθόν, μέσα από τη δική σου εμπειρία. Πως ήταν όλη αυτή επαφή με τα ιστορικά τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τις αναλύσεις των ειδικών;

Θα σου πω μονάχα ένα πράγμα. Όλο το καλοκαίρι στις διακοπές –και όχι μόνο– διάβαζα ακατάπαυστα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Επανάστασης και τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων, παράλληλα με άρθρα ιστορικών, αφιερώματα και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και όταν κολυμπούσα στη θάλασσα ή έβγαινα για τζόκινγκ, έβαζα στα αυτιά τα ακουστικά και άκουγα διαλέξεις για το 1821. Για να μη μιλήσουμε για την έρευνα των προηγούμενων μηνών.

 

Τον Παπαρρηγόπουλο τον συμβουλεύτηκες; Άλλους παλαιότερους ιστορικούς όπως ο Κορδάτος;

Πολύ περισσότερο τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο και την πολύτομη «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» στα κεφάλαια που αναφέρονται στην επίμαχη περίοδο και λιγότερο στην παρούσα φάση τον Κορδάτο που δίνει μια πιο κοινωνική διάσταση του Αγώνα.

Ενθουσιάστηκα επίσης από το βιβλίο «Η Φλόγα της Ελευθερίας 1821-1833» του Ντέιβιντ Μπρούερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εννοείται πως ήμουν υποχρεωμένος να εγκύψω στο συλλογικό έργο «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770 – 2000» που έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, κατά πολλούς ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας ιστορικός τον οποίο φιλοξενούμε στην εκπομπή, μαζί με την Μαρία Ευθυμίου που είναι αξεπέραστη στον τρόπο διδασκαλίας της.

 

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι η Ιστορία, πόσο μάλλον αυτό το τεράστιο κομμάτι της Επανάστασης του ’21, απέχει πολύ από όλα όσα μάθαμε στο σχολείο. Θέλω να πω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν «σκοτεινές γωνίες» που αποσιωπούνται. Τι ανακάλυψες εσύ σ’ όλη αυτή τη διαδρομή της προετοιμασίας της εκπομπής;

Δεν αποσιωπώνται, απλώς δεν γίνεται εκτενής αναφορά σε αυτές κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών και γι’ αυτό ίσως φαντάζουν «σκοτεινές». Και είναι λογικό.

Δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδάκι του Δημοτικού εύκολα ότι κατά τη διάρκεια του Αγώνα της ανεξαρτησίας υπήρξαν δύο εμφύλιοι πόλεμοι ή πως οι πρόγονοί του ελευθέρωσαν την Τριπολιτσά αλλά δηώνουν και την πόλη. Δεν είναι ακόμη σε θέση να το καταλάβει πλήρως. Όταν όμως μεγαλώνει και πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, τα διδάσκεται όλα αυτά.

Στην εκπομπή επιχειρούμε να καταδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αθέατες πλευρές του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, τις «σκοτεινές γωνιές» όπως λες κι εσύ, εστιάζοντας ωστόσο στους πρωταγωνιστές των γεγονότων, δίνοντας τη δέουσα βαρύτητα στις θυσίες και στα όσα προηγήθηκαν μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικότερος λόγος που πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση ήταν η εντυπωσιακή αντοχή που έδειξαν οι πρόγονοί μας, πολεμώντας αδιαλείπτως από τις αρχές του 1821 μέχρι τα τέλη του 1829.

Η τελευταία μάχη δόθηκε στην Πέτρα της Βοιωτίας, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829, δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου που πολλοί λένε ότι ολοκληρώθηκε ο Αγώνας και ισάριθμα χρόνια από το πρώτο Πρωτόκολλο του Λονδίνο που πρόβλεπε την ίδρυση αυτόνομου ελληνικού κράτους.

 

Το μενού της πρώτης εκπομπής, απόψε στις δώδεκα παρά τέταρτο, ποιο είναι;

Στην αποψινή πρεμιέρα της εκπομπής, «ξεκλειδώνουμε» τα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας, της συνωμοτικής οργάνωσης που είχε σκοπό να προετοιμάσει τον ξεσηκωμό του γένους.

Ρίχνουμε φως: στη σύστασή της, τους ιδρυτές της και στους κώδικες επικοινωνίας που είχαν τα μέλη της. Θα έχουμε σύνδεση με το «Μουσείο Φιλικής Εταιρείας», στην Οδησσό, και ο κορυφαίος Έλληνας ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος θα μας αναλύσει τη φιλοσοφία της οργάνωσης.

Επίσης, η Βασιλική Αναγνωστοπούλου, η μοναδική απόγονος του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου μας μεταφέρει άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του μεγάλου αυτού άνδρα. Θυμίζουμε ότι ο Αναγνωστόπουλος θεωρείται από πολλούς συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας. Γι’ αυτό στο Κολωνάκι έχουμε κατά σειρά τις οδούς: Ξάνθου, Σκουφά, Τσακάλωφ και από πάνω: Αναγνωστοπούλου).

Τέλος, ο πρώην διευθυντής του «Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων» (ο κ. Δεμέτης) μας μιλά για την ορκωμοσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Ζάκυνθο, εκεί που ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης, έθαψε τη σύζυγό του, σκάβοντας τον τάφο με τα ίδια του τα χέρια!

 

Τι θα δούμε στα… προσεχώς από την εκπομπή; Θέλω να πω πως είναι διαρθρωμένη, ποιοι ιστορικοί θα είναι στα πάνελ σου και τι θα ακούσουμε;

Η σειρά «…Και εγένετο Ελλάς» χωρίζεται σε τρεις κύκλους.

Στον πρώτο κύκλο (στα 5 πρώτα επεισόδια) εγκύπτουμε στα προεπαναστατικά χρόνια.

Στον δεύτερο κύκλο εκπομπών (στα 9 επόμενα επεισόδια), θα αναλύσουμε ενδελεχώς όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης: Μάχες, ναυμαχίες, Εθνοσυνελεύσεις, συγκρούσεις και αρκετό παρασκήνιο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, με γυρίσματα σε τοπόσημα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, από το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι και τα Δερβενάκια, μέχρι την Ερμιόνη, την Ύδρα, της Σπέτσες και τα Καλάβρυτα.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο (που θα απαρτίζεται από 7 επεισόδια) θα χρειαστούμε τη βοήθεια των τηλεθεατών, καθώς θα επιχειρήσουμε να διατρέξουμε τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες μορφές που πέρασαν από τον τομέα της πολιτικής, της οικονομίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του αθλητισμού καθώς επίσης και τους μεγαλύτερους ευεργέτες. Τα πρόσωπα αυτά θα τα επιλέξει ο κόσμος μέσω της ειδικής πλατφόρμας της εκπομπής στην ιστοσελίδα www.tvopen.gr/200xronia.

Ως επιστημονικούς συνεργάτες σε αυτό το νοητό χωροχρονικό ταξίδι θα έχουμε τον κ. Γιώργο Θεοδωρίδη, λέκτορα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Νίκο Ζέρβα, διδάκτορα Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας, επίσης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή τη σειρά εκπομπών: τον Κλοντιάν Γκιουζέλη, τον αρχισυντάκτη της σειράς, που επί μήνες πραγματοποιεί μια τεράστια έρευνα, ενώ όλα γίνονται υπό την σκέπη του διευθυντή των ψυχαγωγικών εκπομπών του καναλιού, τον πολύπειρο Θέμη Μάλλη. Διευθυντής παραγωγής είναι ο Χρήστος Γλυμής και σκηνοθέτης ο Αντώνης Περούλης. Χωρίς αυτούς και βέβαια όλους τους υπόλοιπους τεχνικούς δεν θα υπήρχε η εκπομπή που θα παρακολουθήσετε…

 

Δώσε μας τέλος μια γεύση από αυτούς που θα εμφανιστούν στην εκπομπή…

Στην εκπομπή φιλοξενούνται μεταξύ άλλων απόγονοι ηρώων που δεν έχουν μιλήσει ποτέ μέχρι σήμερα.

Έχουμε επίσης την τιμή να μας παραχωρεί μια μεγάλη συνέντευξη ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (μέσα από το καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά, στη Βοιωτία), που μιλάει για τα πάντα: από το εάν υπήρχε Κρυφό Σχολειό μέχρι το πως διατηρήθηκε το θρησκευτικό φρόνημα κατά τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας, ενώ θα τον δείτε να κρατάει στα χέρια του όπλα των αγωνιστών.

Μας μιλάει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τα Συντάγματα του Αγώνα και για την μέγιστη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια, έχουμε εξασφαλίσει συνεντεύξεις από τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθηνα Αντρέι Μάσλοβ και την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, για τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνη την εποχή, ενώ καταθέτουν τις απόψεις τους σημαντικότατοι ιστορικοί όπως είναι ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος και η Μαρία Ευθυμίου που σου προανέφερα, διευθυντές μουσείων, πανεπιστημιακοί, δήμαρχοι, στρατιωτικοί, ναύαρχοι, στρατηγικοί αναλυτές, οθωμανολόγοι και όλοι όσοι είναι γνώστες του αντικειμένου.

Η σειρά «…Και εγένετο Ελλάς», χωρίζεται σε τρεις θεματικούς κύκλους.

Στον πρώτο κύκλο πέντε εκπομπών εγκύπτουμε στα προεπαναστατικά χρόνια. Στον δεύτερο κύκλο με εννέα εκπομπές, θα αναλύσουμε ενδελεχώς όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μάχες, ναυμαχίες, Εθνοσυνελεύσεις, συγκρούσεις και αρκετό παρασκήνιο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Με γυρίσματα σε τοπόσημα και περιοχές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση. Μιλάμε για πόλεις και νησιά όπως το Ναύπλιο, το Μεσολόγγι, τα Δερβενάκια, η Ερμιόνη, η Ύδρα,  οι Σπέτσες, τα Καλάβρυτα κ.ά.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο που αποτελείται από επτά εκπομπές θα χρειαστούμε τη βοήθεια των τηλεθεατών, καθώς θα επιχειρήσουμε να διατρέξουμε τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες μορφές που πέρασαν από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του αθλητισμού, καθώς επίσης και τους μεγαλύτερους ευεργέτες.

Τα πρόσωπα αυτά θα τα επιλέξουν οι τηλεθεατές μέσω μιας διαδικασίας για την οποία θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα.

Για περαιτέρω πληροφορίες και χρήσιμο υλικό της εκπομπής, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα μας www.tvopen.gr/200xronia.

Ως επιστημονικούς συνεργάτες σε αυτό το νοητό χωροχρονικό ταξίδι θα έχουμε:

  • τον κ. Γιώργο Θεοδωρίδη, λέκτορα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • και τον κ. Νίκο Ζέρβα (από το νέο «αίμα» των διδασκόντων), διδάκτορα Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας, επίσης του πανεπιστημίου Αθηνών – του σημαντικότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή τη σειρά εκπομπών: τον Κλοντιάν Γκιουζέλη, τον αρχισυντάκτη της σειράς, που επί μήνες πραγματοποιεί μια τεράστια έρευνα και αποτελεί την «ψυχή» του «Και εγένετο Ελλάς»!

Επίσης να πω πως όλα γίνονται υπό την σκέπη του διευθυντή των ψυχαγωγικών εκπομπών του καναλιού, τον πολύπειρο Θέμη Μάλλη, διευθυντής παραγωγής είναι ο Χρήστος Γλυμής και σκηνοθέτης ο Αντώνης Περούλης. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η εκπομπή που θα παρακολουθήσετε…

Για να καταλάβετε πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει, θα σας πω μια λεπτομέρεια: η σύνθεση του μουσικού σήματος της εκπομπής, έχει γίνει από τον διακεκριμένο μουσικολόγο, οθωμανολόγο και ιστορικό Δημήτρη Σταθακόπουλο (και τους συνεργάτες του), αποκλειστικά και μόνο με μουσικά όργανα της εποχής του 1821! 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV