Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μεγαλώνει - Έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη και αλλού» | piperata.gr Skip to main content
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μεγαλώνει - Έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη και αλλού»

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μεγαλώνει - Έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη και αλλού»

«Η Ελλάδα μεγαλώνει»: αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο και στα χωρικά ύδατα της Κρήτης ή και αλλού όταν το επιλέξει και το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά από το 1947, η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10% και μάλιστα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

 

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο.

 

Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως πριν από τον διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. «Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

 

«Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

 

Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων», επεσήμανε. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα.

 

Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα».

 

Για τα εξοπλιστικά

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά, τονίζοντας πως η καλύτερη αναγνώριση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξή τους.

 

«Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έχει ήδη ψηφιστεί – ευτυχώς με μεγάλη πλειοψηφία – από την εθνική αντιπροσωπεία και υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτατους, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του υπουργείου Άμυνας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

 

Ταυτόχρονα εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16 προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

Για το Ναυτικό όπως έχω δεσμευτεί θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και η δρομολόγηση ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Θα είναι η μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Προχωράμε και με την ενίσχυση του στρατού ξηράς.

 

Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Και συνέχισε: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς. Στο ίδιο πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

 

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV