Αν και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά αποκλειστικότητα τα Piperata.gr η Άγκυρα εκβιάζει την Αθήνα ότι θα καταδικάσει για κατασκοπεία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αν δεν τους παραδώσουν οι ελληνικές αρχές τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας!

Η σύλληψη των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού, η οποία πλέον δεν φαίνεται να έχει γίνει κατά λάθος -λόγω καιρικών συνθηκών-, αλλά μετά από προσχεδιασμένη τουρκική ενέδρα, μεταδίδεται σε  όλα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως πρώτη ή δεύτερη είδηση, ενώ το τουρκικό «A Haber» κάνει αναφορά στους Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 1,5 χρόνο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν τους εκδίδει στην Τουρκία…

image (c) protothema.gr

Μπήκαν στην Τουρκία ή έπεσαν σε ενέδρα; 

Παρά το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει προσδιορίσει χρονικά ποια στιγμή της περασμένης Πέμπτης οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις Καστανιές Έβρου, τα Piperata.gr γνωρίζουν έγκυρα ότι το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής.

Όπως γνωρίζουν τα Piperata.gr, το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων. Το μονοπάτι ξεκινά λίγα μέτρα πριν την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.

image (c) protothema.gr

Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε στρατιωτικοί που γνωρίζουν την περιοχή.

Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει. Ενα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν τι ώρα γίνεται η ελληνική περίπολος, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις ώρες που οι Τούρκοι κινούνται στο δρομάκι που βρίσκεται στη δική τους πλευρά, κατά μήκους των συνόρων.

Πώς το ΓΕΣ είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες πέρασαν σε τουρκικό έδαφος;

Άγνωστο είναι και το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος -αν είχαν περάσει- πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Για να δικαιολογηθεί η παραδοχή πως οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, θα πρέπει να εξηγηθεί με ποιο τρόπο γνωρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι οι Έλληνες ένστολοι βγήκαν από την ελληνική επικράτεια. Συνομίλησε η ηγεσία του ελληνικού στρατού με τους δύο συλληφθέντες ή πήγαν Έλληνες αξιωματικοί στο μονοπάτι και έκαναν αυτοψία;

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

Από το ΓΕΣ πάντως σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών.

Όπως όμως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο διαπραγμάτευσης για την επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτικών, πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς η Άγκυρα αξιώνει την έκδοση – παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ζητάνε πολιτικό άσυλο από την εποχή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 στη γείτονα χώρα.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στα Piperata.gr αναφέρει ότι οι Τούρκοι εκβιάζουν να κατηγορήσουν με κατασκευασμένα στοιχεία και να καταδικάσουν για κατασκοπεία τους Έλληνες στρατιωτικούς! 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.