Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr από τους 220.000 που προσήλθαν και ψήφισαν για την εκλογή προέδρου στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, τελικά, για την εκλογή συνέδρων, οι οποίοι θα εκλέξουν κεντρική επιτροπή και κατ’ επέκταση γραμματέα του κόμματος, δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου θα έχουν μόνο οι 80.000 (περίπου).

Η οριστικοποίηση στην πλατφόρμα των μελών που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν έληξε την Παρασκευή 2/3 τα μεσάνυχτα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια των υποψηφίων συνέδρων να συμπληρώσουν το μητρώο μελών με «φίλους». Κι αυτό γιατί το μητρώο δεν συμπεριελάμβανε ως μέλη με δικαίωμα ψήφου για το συνέδριο όσους είχαν δηλώσει κατά την εγγραφή τους για τη ψηφοφορία ηγεσίας του νέου φορέα απλώς «φίλος». Έτσι, σύμφωνα και με αληθινό παράδειγμα που έχουν στη διάθεση τους τα Piperata.gr, υποψήφιος για σύνεδρος που πρόκειται να ψηφιστεί από την αδελφή του και τον γαμπρό του, δεν θα μπορέσει να ψηφιστεί από τον αδελφό του! Ακόμη έχει δικαίωμα να τον ψηφίσει η κόρη της νονάς του, αλλά όχι η νονά του! Άλλος πάλι θα ψηφιστεί από τον ξάδελφο του, αλλά όχι από τη θεία του!

Το πρόβλημα για να φθάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο ήταν κατ’ αρχάς η «κλειστή» διαδικασία που επελέγη, σε αντίθεση με την ανοιχτή διαδικασία που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, την οποία είχε επιβάλει και εφαρμόσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υποψήφιος πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρόεδρος του Κινήματος.

Το δεύτερο αίτιο ήταν ότι ο κάθε υποψήφιος (που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχει πρόσβαση στο μητρώο των μελών) δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιος είχε γραφθεί ως μέλος ή ως απλός «φίλος του νέου φορέα» κατά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Το τρίτο, είχε να κάνει με την απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία (μετ)εγγραφής των «φίλων» σε κανονικά μέλη, έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 2/3 όπου και έληξε η προθεσμία, καθώς το σύστημα καθυστερούσε αδικαιολόγητα ακόμη και 15-20′ της ώρας για κάθε μία εγγραφή!

Τέταρτον, ότι όποιος ήθελε να γίνει από «φίλος» σε κανονικό μέλος και να εγγραφεί στο μητρώο μελών, ούτως ώστε να είχε δικαίωμα ψήφου για το συνέδριο, ελάμβανε υπόψιν του πως θα του κόστιζε ένα (επιπλέον) ευρώ. Παρότι, δηλαδή, είχε ξαναπληρώσει (περισσότερα ευρώ) όταν είχε ψηφίσει για την εκλογή προέδρου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, κάτι που προφανώς ενόχλησε αρκετούς, όχι τόσο για το κόστος (που πράγματι είναι ελάχιστο) όσο για την αξίωση μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας…

Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για σύνεδροι (περί τους 3-4.000 υπολογίζονται έως το βράδυ του Σαββάτου 3/3, από τους οποίους θα εκλεγούν οι 2.000) θα πρέπει να καταβάλλουν 10 ευρώ.

Το σκανδαλωδες, ομως, ειναι οτι υπαρχουν 3.500 αριστινδην συνεδροι, επιλεγμενοι απο ελεγχομενα οργανα της ηγετικης ομαδας. Με λιγα λογια, οι πολιτικοι αρχηγοι -που συμμετεχουν πλεον στον ενιαιο φορεα- φαινεται οτι, αφου εκαναν μεταξυ τους τη μοιρασια… διορισαν τους 3.500 απο τους 5.500 συνεδρους!   

Δεν είναι λίγοι αυτοί, λοιπόν, που καταγγέλλουν όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται για το συνέδριο του νέου φορέα, χαρακτηρίζοντας την ως «κλασική διαδικασία ΠΑΣΟΚ… αλλά και άλλων παλαιοκομματικών φορέων»… Υποτίθεται ότι ο νέος φορέας θα ήταν καινοτόμος και θα ακολουθούσε «ριζοσπαστικές διαδικασίες», κάτι που δεν αποτυπώνεται  τουλάχιστον -έως τώρα- προσυνεδριακά.  Μάλιστα θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να έχει πρώτα επιλεγεί η συγκρότηση κομματικών επιτροπών ανά δήμο/πόλη σε όλη την επικράτεια.

Η εκλογή των συνέδρων ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 11 Μαρτίου.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.