Μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί θυμίζει ο χώρος του Ελληνικού Καράτε. Έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν όσα καθημερινά καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στους κόλπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, πάμπολλα απ’ τα οποία έχουν δημοσιεύσει ήδη το ειδησεογραφικό πόρταλ Red Pepper News (RPN.com.gr, τέως RpnTv.gr) και τo Piperata.gr.  

Εξαγριωμένοι γονείς αθλητών, σύλλογοι και δάσκαλοι Καράτε καταγγέλλουν επώνυμα τους διοικούντες στην Ομοσπονδία για αυταρχικές-αντικαταστατικές και αντιαθλητικές συμπεριφορές, για αδιαφανείς οικονομικές διαδικασίες-ατασθαλίες, για παράνομους-παράτυπους και αυθαίρετους αποκλεισμούς συλλόγων, αθλητών και προπονητών από αγώνες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, για πιθανές διαπράξεις ποινικών αδικημάτων, για Bullying κατά ανηλίκων αθλητών, για διοργάνωση αμφιβόλου κύρους και αξιοπιστίας αγώνων, για έλλειψη αξιοκρατίας στις συνθέσεις των Εθνικών Ομάδων, κι άλλα πολλά των οποίων …  ουκ έστι αριθμός!

Να θυμίσω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ενημέρωσε ότι έχουν σχηματιστεί ποινικές δικογραφίες που εκκρεμούν  με τους εξής αριθμούς: ΑΒΜ ΑΘ2017/127, ΑΒΜ ΑΟΙΕ2016/60, και ΑΒΜ ΑΘ2016/171 (που συνενώθηκε με την ΑΒΜ ΑΘ2015/37 λόγω συνάφειας).

Όπως είναι σε θέση να πληροφορούνται τα Piperata.gr, ύστερα από καταγγελίες δύο γονέων αθλητών -των Σπύρου Δρακόπουλου και Τηλέμαχου Κυρλόγλου- που έγιναν στην ΓΓΑ αναφορικά με το Καράτε και το Τρίαθλο, σχηματίστηκε η υπ’ αριθμού ΑΒΜ ΑΘ2016/133 ποινική δικογραφία, με την οποία παραπέμφθηκαν και αναμένεται να δικαστούν στις 29/06/2018 ενώπιον του Β Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ένα μέλος του ΔΣ, ένας υπάλληλος και μια προπονήτρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛΟΚ) για ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ και ΨΕΥΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΡΧΗ (αρ 13α’, 263Α παρ ε’, 26 παρ 1α’ , 27, 94, 225 παρ 2α’ και 259 Π. Κ.).

Τα Piperata.gr με το σημερινό τους άρθρο αποκαλύπτουν ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και να μην διαιωνίζονται,  αν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΓΓΑ, ο υφυπουργός Γεώργιος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιούλιος Συναδινός, είχαν υποχρεώσει την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε να εφαρμόσει τον εν ισχύει Αθλητικό Νόμο 2725/1999 και τις καινοτομίες που εισήγαγε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής με τον νόμο 4410/2016 (άρθρο 66 παρ. 5)  προσέθεσε στο άρθρο 26 του ν. 2725/1999, με ισχύ από 03/08/2016, την παράγραφος 7, που επιβάλει στις Αθλητικές Ομοσπονδίες την υιοθέτηση Κωδίκων Δεοντολογίας, εναρμονισμένους με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών των αντίστοιχων αθλημάτων ή, ελλείψει τέτοιων, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με σκοπό να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση των Ομοσπονδιών και των προσώπων που σχετίζονται με τις διοργανώσεις και τους αγώνες, που διεξάγονται από αυτές ή τις ενώσεις μέλη τους και διέπουν ιδίως τη διαχείριση των οικονομικών τους υποθέσεων, την ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων, καθώς και τις δημόσιες συμπεριφορές και δηλώσεις που πλήττουν τη φήμη των αντίστοιχων αθλημάτων.

Επιβάλει στις Αθλητικές Ομοσπονδίες υποχρεωτικά την σύσταση επιτροπών Δεοντολογίας, με αντικείμενο τη διερεύνηση και εκδίκαση των πειθαρχικών αδικημάτων, που σχετίζονται με τις ως άνω υποθέσεις. Οι επιτροπές Δεοντολογίας,τονίζεται, έχουν πειθαρχική δικαιοδοσία επί των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ως επίσης και των προσώπων που σχετίζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα και τρόπο με τις διοργανώσεις και τους αγώνες, που διεξάγονται από αυτές ή τις ενώσεις μέλη τους. Οι επιτροπές Δεοντολογίας, μας λέει η συγκεκριμένη διάταξη,  συγκροτούνται υποχρεωτικά από τακτικούς δικαστές, με τριετή θητεία, η οποία δεν ανανεώνεται.

Πέρα των ανωτέρω ο κ. Κοντονής με τον νόμο 4373/2016 και συγκεκριμένα με το άρθρο 24, προέβλεπε την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου αθλητικών φορέων (αθλητικών σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών κ.λπ.), η κατάρτιση του οποίου θα ολοκληρώνονταν  εντός έτους από την έναρξη ισχύος του, δηλαδή τον Απρίλιο του 2017.

Η δημοσιογραφική έρευνα μου, εκτός των άλλων, αποκαλύπτει ότι ΟΥΔΕΜΙΑ εκ των ως άνω διατάξεων των νόμων του κ. Κοντονή, που μετά βεβαιότητας θα είχε εξαλείψει πλήθος παθογενειών στις Ομοσπονδίες, έχει τύχει εφαρμογής!

Είναι απορίας άξιον πως οι κύριοι Βασιλειάδης και Συναδινός δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Αθλητικός Νόμος ύστερα μάλιστα από τις τροποποιήσεις που επέφεραν οι νόμοι Κοντονή (4410/2016 και  4373/2016) τους έχει δώσει όλα τα «όπλα», ώστε να επιβάλουν την νομιμότητα, την αξιοκρατία και την διαφάνεια στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι διαθέτουν πλήρες «νομικό οπλοστάσιο», ώστε να απαλλάξουν ΑΜΕΣΑ την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε από καταγγελλόμενες πρακτικές και μεθοδεύσεις των διοικούντων, οι οποίες πλήττουν το κύρος, την αξιοπιστία και την λαμπρή ιστορία ενός Ολυμπιακού αθλήματος ,όπως εν προκειμένω του Ελληνικού Καράτε.

Το ΠΙΠΕΡΑΤΟ ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο: Γιατί ενώ υπάρχουν Νόμοι (και μάλιστα τροποποιημένοι από την παρούσα κυβέρνηση) οι Βασιλειάδης – Συναδινός δεν τους εφαρμόζουν;

Τα Piperata.gr συνεχίζουν την έρευνα στην ΕΛ.Ο.Κ. και σύντομα θα επανέλθουν…


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.