Ευθέως να γίνει ανταλλαγή των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, πρότεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, τώρα που δικαιώθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, ο οποίος εξ αρχής είχε αναφερθεί σε ομηρία και ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν.

Ο κ. Κατσίκης, σχολιάζοντας τα όσα αποκαλύπτονται ότι είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Βάρνα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και δη μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου – παρουσιαστή Δημήτρη Οικονόμου, έβαλε από το παράθυρο… ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας να παρακαμφθούν η τουρκική και η ελληνική δικαιοσύνη!

«Από την άλλη, «δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες τη δικαιοσύνη και να βρούμε και οι δυο χώρες μια συμφωνία ανταλλαγής», είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του, για να προσθέσει λίγο παρακάτω ότι, ο ίδιος, πιστεύει πως θα μπορούσε να τελειώσει εκεί το θέμα αν -υποθετικά μιλώντας όπως διευκρίνισε- αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη. «Θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η παράκαμψη της ελληνικής δικαιοσύνης. Με όλο το σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ότι θα πρέπει να εκτελούνται οι αποφάσεις της», συνέχισε.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης: 

«Δεν ξέρουμε ποια ήταν τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων όταν διαπραγματευόντουσαν με τον Ερντογάν τα ελληνικά εθνικά θέματα. Ακούσαμε ότι του συνέστησαν να σταματήσουν την προκλητικότητα και διατύπωσα και την ανησυχία τους, αλλά δεν είδα τον Ερντογάν να συγκινείται και τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων δεν τον έπεισαν όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ανένδοτος δεν ακούει τους Ευρωπαίους και ότι δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος όταν χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες στρατιωτικούς ομήρους. Ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς μας έστειλε ένα μήνυμα της ανταλλαγής.  Οπως επίσης έχει δώσει μήνυμα στην Αμερική ότι κρατάει τον πάστορα και θέλει ανταλλαγή με Γκιουλέν.

Πιστεύω ότι θέλει να κάνει ανταλλαγή των 2 με τους 8. Κάνει μια πρόταση χωρίς να είναι σαφέστατος αφού βάζει πικρόχολα το θέμα των δικών του που αυτομόλησαν και λέει όπως εσείς αφήνετε το θέμα να το χειριστεί η δική σας δικαιοσύνη έτσι και εμείς.

Εμείς από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη. Από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε και οι δυο χώρες μια συμφωνία ανταλλαγής. Να κάνουμε μια υποθετική συζήτηση, αν ήταν στο χέρι μας να κάνουμε μια ανταλλαγή ανθρώπων που συμμετείχαν στο πραξικόπημα αλλά δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Αυτό είναι το σκεπτικό. Μακάρι να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική στην Τουρκία και να αποδείξει το αντίθετο. Ο,τι κύριοι εμείς εδώ κάνουμε δίκαιες δίκες.

Εγώ υποθετικά μιλώντας πιστεύω πως αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα εκεί. 

Αν η σκέψη μας ότι είναι όμηροι τότε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο είχε σκοπό να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό επεισόδιο με σκοπό την ομηρία και την ανταλλαγή. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η παράκαμψη της ελληνικής δικαιοσύνης. Με όλο το σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ότι θα πρέπει να εκτελούνται οι αποφάσεις της».

Στην ερώτηση δε, για το αν η ανταλλαγή συζητείται στο παρασκήνιο, ο κ. Κατσίκης απάντησε: «Δεν θα απαντήσω, αλλά είναι μια σκέψη την οποία εκφράζω και εφόσον δούμε τα πράγματα και ποιο θα ήταν το όφελος και η ζημία να εκτιμήσουμε, τότε βλέπουμε. Οχι δεν έγινε λάθος χειρισμός στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ένα απλό μεθοριακά θέμα εξελίχθηκε σε μείζον, διμερές και -στη συνέχεια- διεθνές. Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο, ανησυχώ γιατί από τη μια η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται, δεν μειώνεται, κι από την άλλη οι συμμαχικές δυνάμεις είναι πολύ καλοί να εκφράζουν ήπιο λόγο. Όπως ανησυχούσαμε πάντα για τις παραβιάσεις των Τούρκων αυτή η ανησυχία υφίσταται και σήμερα».


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.