Σύμφωνα με την επίθεση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει του άρθρου 168, παράγραφο 2, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς κινδυνεύει να τιμωρηθεί με φυλάκιση τριών μηνών!

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Στο άρθρο 168, το οποίο αφορά στις προσβολές κατά του ΠτΔ, στην παράγραφο 2 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όποιος προσβάλλει την τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκείνου που ασκεί την προεδρική εξουσία ή τον δυσφημεί δημόσια ή όταν είναι παρών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 3, το αξιόποινο των εγκλημάτων αυτών παραγράφεται έξι μήνες μετά από την ημέρα τέλεσης τους.

Φυσικά, θα πρέπει αυτεπάγγελτα να παρέμβει ο εισαγγελέας ή να προσφύγει ο ίδιος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να του αποδοθεί η ποινή φυλάκισης, αν όντως διαπράχθηκε το αδίκημα με βάση τη δημόσια παρέμβαση που έκανε ο κ. Σαμαράς για τη διαφαινόμενη λύση στο Σκοπιανό. 

Εξ όσων, πάντως, γνωρίζω τον Προκόπη Παυλόπουλο, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί ο ίδιος νομικά, όμως αυτό οφείλει να το πράξει αυτεπάγγελτα η ελληνική δικαιοσύνη, αφενός για την τήρηση του νόμου και της ισονομίας, κι αφετέρου για την προφύλαξη των θεσμών και της ειρήνης της χώρας, καθώς τέτοιες λεκτικές επιθέσεις είναι βέβαιο ότι παρασύρουν πάμπολλους θερμόαιμους ή και ανεγκέφαλους!

Το πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, κατηγορεί ευθέως τον κ. Σαμαρά ότι, αν μη τι άλλο, διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο (σσ. άρα και δυσφημιστικό), στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ». Και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. (σσ. Κάτι που σημαίνει ότι εις γνώση του δυσφημεί αδίκως τον ΠτΔ!). Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη».