Απτόητη, αλλά και βαθιά πληγωμένη… η δημοτική αρχή της Δωδώνης είναι πλέον έκθετη, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρο το πανελλήνιο, όπως και στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα για τις χορηγίες που έλαβε από δύο πετρελαϊκές εταιρίες και, για μια χούφτα πετροδόλαρα, «βεβήλωσε» την ιερότητα του χώρου!

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Το Φεστιβάλ Δωδώνης, για πρώτη φορά, δέχεται έντονη κριτική για τις επιλογές των χορηγιών… Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αποφάσισε να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη του αρχαίου θεάτρου, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο.

Μάλιστα, σε διαμαρτυρία που οργάνωσαν οι Πρωτοβουλίες της Ηπείρου ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίων, καταδείχθηκε η «βεβήλωση» του μνημείου και γενικότερα της αρχαίας κοιλάδας. Οι πολίτες με συνθήματα κατά των πετρελαϊκών χορηγιών, τις οποίες αποδέχθηκε –αν και δεν τις ζήτησε- ο δήμος, αλλά και «πυρά» κατά της κυβέρνησης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανέδειξαν το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα των χορηγιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι έχει ευθύνη για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου, δεχόμενη και αυτή κριτική.

Ο δήμαρχος στριμώχτηκε για να περάσει την είσοδο του αρχαίου χώρου, την ώρα που τα συνθήματα των διαμαρτυρομένων τον χαρακτήριζαν «υποτακτικό» και μετά ζήτησε, μέσα από το αρχαίο θέατρο, την ταχύτερη αναστήλωση του μνημείου, ώστε να λαμβάνει… περισσότερα πετροδόλαρα(!), δυσφημίζοντας το μεγαλύτερο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ήπειρο.

Ο δήμος Δωδώνης οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική «βεβήλωσης» και να σεβαστεί το μνημείο, αποποιούμενος, έστω και τώρα, τις χορηγίες των πετρελαϊκών εταιριών, που αύριο είναι βέβαιο ότι θα σκορπίσουν κάπνα σε όλη την αρχαία κοιλάδα.

Για τον κίνδυνο πλήρους απαξίωσης του μνημείου, φυσικά ευθύνες γι αυτό έχουν η κυβέρνηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Άλλως, ας λάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το λίκνο του Πολιτισμού στην Ήπειρο και να σταματήσει οριστικά η«βεβήλωση» του ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ!

Ο δήμος Δωδώνης, πάντως, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη και είναι και ο πρώτος που έχει το χρέος να αποτρέψει το «ξεπούλημα» της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Αρχαίου Θεάτρου, αφού έχει παγκόσμια εμβέλεια και με τις πετρελαϊκές χορηγίες προκαλεί αντιδράσεις στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα.

 

 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.