Κι ενώ η Attica Bank διαβεβαίωνε ότι το χαρτοφυλάκιο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, που πούλησε σε αμερικάνικο fund, θα είναι τελικά χωρίς τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ύψους 20 εκτατ. ευρώ, που είχε -υποτίθεται- εκ παραδρομής συμπεριλάβει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα από την Τετάρτη 5/9 αρνούνται (αξιοπερίεργο το γιατί) να τα αντικαταστήσουν με άλλα ισόποσα «κόκκινα δάνεια»!

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να πληροφορούνται τα Piperata.gr, οι ιθύνοντες του αμερικάνικου fund αξιώνουν την πλήρη εξόφληση τους, ζητώντας την άμεση καταβολή και των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τα επιστρέψουν! 

Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Ότι η ΝΔ, είτε θα ‘ναι ευάλωτη και εξαρτώμενη από το fund, προκειμένου να μην κάνει επιθετικές κινήσεις που θα την οδηγήσουν σε «λουκέτο» (και δεν αναφέρω το ΠΑΣΟΚ διότι ουσιαστικά ήδη δεν υφίσταται μετά την ίδρυση του ΚΙΝ.ΑΛ.), είτε η ίδια είναι που ‘χει μεθοδεύσει την εφαρμογή του «κόλπου γκρόσο», όπως έχω αποκαλύψει από πέρυσι τέτοιο καιρό: Την προ-συνεννοημένη εξαγορά των «κόκκινων δανείων» της από ξένα funds, τα οποία θα δεχθούν την αποπληρωμή τους με ένα ποσό που θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από την τιμή της εξαγοράς, καθώς η ΝΔ θα έχει εξασφαλισμένη τη διαμεσολάβηση ισχυρού Έλληνα επιχειρηματία και πιθανότατα την στήριξη του κεντρικού τραπεζίτη.

Όπως έχω ξαναγράψει, προ ολίγων ημερών, οι κύριοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας συνέφαγαν στο εστιατόριο «Milos» του Hilton, έχοντας «μυστική ατζέντα»… Παρ’ όλα αυτά, αναγκάστηκαν και γνωστοποίησαν, μέσω διαρροής σε εφημερίδα που στηρίζει απροκάλυπτα τη ΝΔ, το γεύμα και το μενού τους, καθώς έτυχε να τους δει ο πρόεδρος των Αν.Ελ.,  φτιάχνοντας μάλιστα και το αναγκαίο άλλοθι…

Το θέμα της εκ παραδρομής πώλησης από την Attica Bank των συγκεκριμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε γίνει γνωστό μετά από σχετική ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών (Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018), ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος. Τότε η Attica Bank απηύθυνε διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση, και μάλιστα δια στόματος του επικεφαλής της, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια αφαιρέθηκαν από το «πακέτο», χωρίς να υπάρχει καμία περαιτέρω επίπτωση, καθώς η πώληση του χαρτοφυλακίου δεν είχε οριστικοποιηθεί, αφού έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Το περίεργο είναι ότι η γενική συνέλευση έγινε στις 27 Ιουνίου 2018, αλλά μεσοβδόμαδα οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την επιστροφή τους ρητά και κατηγορηματικά προς τον διοικούντα της τράπεζας, ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή τους στο 100% της αξίας τους, ανεξαρτήτως αν τα εξαγόρασαν στο 2-3%! Κάτι για το οποίο ασφαλώς έχουν δικαίωμα, από τη στιγμή που δεν απαγορεύθηκε εγκαίρως από την ελληνική κυβέρνηση η πώληση αυτών των δανείων.

Να θυμίσω ότι, μετά από αλλεπάλληλα δικά μου αποκλειστικά δημοσιεύματα σε Red Pepper News (ww.Rp.news), Piperata.gr και εφημερίδα «Documento», τον περσινό Σεπτέμβριο τέτοια ακριβώς εποχή προ ΔΕΘ, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου:

Αφενός για το ενδεχόμενο αυτό, της πώλησης τους στο 2-3% (maximum στο 10-15%) της αξίας τους (με ότι μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο διαγραφής τους και επιβάρυνσης των Ελλήνων φορολογούμενων)!

Αφετέρου δε για το «κόλπο γκρόσο» που προετοίμαζε -τότε- ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με Σαμαρά – Γουάτσα, Στουρνάρα και Μαρινάκη;) για να πωληθούν αρχικώς σε ξένα funds όλα τα «κόκκινα δάνεια» που έχει η ΝΔ στις ελληνικές τράπεζες, ούτως ώστε αμέσως μετά να τα «εξοφλήσει» (κατ’ ουσίαν διαγράψει) καταβάλλοντας ένα ποσό λίγο πιο υψηλό από την τιμή της εξαγοράς τους (ήτοι με διαγραφή ύψους 90% και πλέον). Προφανώς «μετά από αμαρτωλά» ανταλλάγματα στους ενδιάμεσους… Δηλαδή όλους αυτούς που θα την έχουν «διευκολύνει» για την «εξόφληση-διαγραφή» των «κόκκινων δανείων»…

Από τη ΔΕΘ, όμως, ο πρωθυπουργός, μετά τις αποκαλύψεις αυτές που είχα κάνει, σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται προς τον ελληνικό λαό πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της και σε συνεννόηση με τους Θεσμούς θα απαγορεύσει το συντομότερο δυνατό την πώληση τους». Εν τούτοις, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ απ’ ότι δείχνουν τα πεπραγμένα δεν έχει καν δρομολογηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευσης της πώλησής τους.

Ως εκ τούτου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr, ο Νίκος Νικολόπουλος, πρόκειται την Δευτέρα 10/9 να επανέλθει με ερώτηση στη Βουλή: Και για τα δάνεια της Attica bank, που ήδη έχουν παραχωρηθεί σε αμερικανικό fund, αλλά και για το τι προτίθεται γενικά να κάνει η κυβέρνηση με τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν επιβαρύνει το κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων και μνημονιακών δανεισμών!

 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.