Χθες, κατά την διάρκεια της ημέρας, πλήθος δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για μεγάλη διαφωνία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ, ενώ κάποιοι μίλησαν ακόμα και για παραίτηση της τελευταίας.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Όντως υπήρξε μία διαφωνία μεταξύ των δύο «σιδηρών κυριών» για το θέμα των κρίσεων στην ΕΛΑΣ, καθώς η κα Παπακώστα επιθυμεί οι κρίσεις να μην προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό, την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη πέρασε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το χρονικό της διαφωνίας

Το παρασκήνιο ξεκινά όταν η κα. Παπακώστα έκλεισε ραντεβού με τον πρωθυπουργό στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι. Ένα ραντεβού που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η υφυπουργός έφτασε με καθυστέρηση και ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να μεταβεί στην Βουλή καθώς εκείνη την ώρα θα συνεδρίαζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξαν συνεννοήσεις αλλά και πυροσβεστική παρέμβαση Καμμένου, ωστόσο η κα. Παπακώστα επέμεινε. Στο εντευκτήριο της Βουλής κατέβηκε η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία συναντήθηκε μαζί της αλλά και πάλι το θέμα δεν λύθηκε.

Το απόγευμα στις 17:35 ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη με την οποία συνομίλησε επί 20 λεπτά, ενώ τον είχε ενημερώσει και η Όλγα Γεροβασίλη για την διαφωνία της υφυπουργού της.

Μάλιστα, μεταξύ των μεσολαβητών, φέρεται να ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αλλά η εκτόνωση της κρίσης δεν επήλθε και θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις αύριο, Τετάρτη.

Τι θα γίνει με τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Από ότι όλα δείχνουν οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο.

Σε ότι αφορά, το ενδεχόμενο διενέργειας ή μη έκτακτων κρίσεων, αυτό ξεκίνησε αμέσως μετά την παραίτηση των κ. Νίκου Τόσκα και Κωνσταντίνου Τσουβάλα από το τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας αντιστοίχως, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Τον κ. Τσουβάλα διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός του σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος φέρεται από την πρώτη στιγμή να είχε εκφράσει τη βούλησή του να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., κόντρα στη θέση που εξέφραζαν την ίδια περίοδο αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τασσόμενοι υπέρ της αναπλήρωσης της θέσης του υπαρχηγού βάσει διαδικασιών που προέβλεπε η υφιστάμενη νομοθεσία.

Έτσι, η θέση του υπαρχηγού παρέμεινε κενή και ήδη έχουν ασκηθεί πιέσεις στην νέα υπουργό από την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα μετά τις καταδρομικές επιθέσεις στην πρεσβεία του Ιράν και το Α.Τ. Ομόνοιας, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο των έκτακτων κρίσεων, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα «δεν τραβάει».

Έτσι, η κα Γεροβασίλη, συνέταξε και υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση έκτακτων κρίσεων σε περίπτωση αλλαγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Αύγουστο.

Βάσει πληροφοριών του Piperata.gr, οι κρίσεις θα ξεκινούν από τα ανώτατα κλιμάκια και θα φτάσουν μέχρι τους πρώτους στην επετηρίδα αστυνομικούς διευθυντές. Οι υπόλοιποι αξιωματικοί πρόκειται να κριθούν στην τακτική διαδικασία του Ιανουαρίου.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.