Για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Συμβούλιο της Επικράτειας αποφάσισε να μην επιστραφεί από την Ελληνική Αστυνομία το διαβατήριο του ισχυρού άντρα, προκειμένου να μη διαφύγει σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να υπάρξει απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του για το κακούργημα που κατηγορείται.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τον εφοπλιστή μετά τη διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Με εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον εφοπλιστή και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από τη χώρα μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε. Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη, μπορεί να μην επικυρώθηκε, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο, η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κρίνει ότι είναι ύποπτος φυγής, καθώς αρνήθηκε να του επιστραφεί το διαβατήριο.
Έτσι, ο εφοπλιστής είχε προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Η αίτηση ακύρωσης είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου 2018, εκδόθηκε από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ απόφαση επί της αίτησης αναστολής που είχε καταθέσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του ΠΔ 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους από την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα…

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς αυτό το περιοριστικό μέτρο δεν αφήνει στη διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί, καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.