Κόλαφο έχει προκαλέσει στα ειδησεογραφικά γραφεία,  μία απίστευτη ιστορία παραγωγής ψευδών ειδήσεων που περιλαμβάνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τον δημοσιογράφο – συντάκτη του περιοδικού Κλάας Ρελότσιους.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Ο Κλάας Ρελότσιους, είναι ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της γενιάς του, ενώ ήδη έχει βραβευθεί με δεκάδες γερμανικά, ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία ως κορυφαίος ρεπόρτερ, ο οποίος όμως «πάτησε» μίας από τις μεγαλύτερες αρχές της δημοσιογραφίας, γράφοντας δεκάδες κατασκευασμένα ρεπορτάζ.

Η πορεία προς την καταστροφή του ιδίου, αλλά και του πλήγματος προς το έγκυρο γερμανικό περιοδικό ήρθε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, όταν ετοιμαζόταν να παραλάβει βραβείο σχετικά με ρεπορτάζ που είχε γράψει για ένα μικρό παιδί που βίωνε την φρίκη του πολέμου στη Συρία.

Το email της πτώσης του Ρελότσιους

Όλα ξεκίνησαν με ένα email από ένα Αμερικανό συνοριοφύλακα μέλος ομάδας που φρουρούσε το Μεξικό, όπου ο Αμερικανός ρωτούσε τον Ρελότσιους πως έγραψε κάτι τέτοιο χωρίς να έρθει σε επαφή με τους ίδιους.

Το δημοσίευμα που ανέφερε στο email ο Αμερικανός συνοριοφύλακας έμελλε να είναι και το τέλος του Γερμανού διακεκριμένου δημοσιογράφου. Το ζήτημα πήρε γρήγορα διαστάσεις, γιατί μαζί με τον Ρελότσιους, το δημοσίευμα υπέγραφε και ο Χουάν Μορένο.

Τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Μορένο πέρασε μέσα από την κόλαση, καθώς όχι απλώς κανένας προϊστάμενός του στο περιοδικό δεν μπορούσε να δεχθεί τους ισχυρισμούς του εναντίον του Ρελότσιους αλλά κινδύνεψε να απολυθεί ο ίδιος. Στα τέλη Νοεμβρίου οι διευθυντές και αρχισυντάκτες του περιοδικού θεωρούν ότι ο Ρελότσιους είναι το θύμα του «συκοφάντη» Μορένο.

Ο ίδιος ο Ρελότσιους κατάφερνε διαρκώς να παραπλανά τους ανωτέρους του, μέχρι το σημείο που ο Οζλέμ Γκετσέρ, αναπληρωτής διευθυντής του Spiegel άρχισε να έχει αμφιβολίες για το «πουλέν» του περιοδικού.

Τελικά ο βραβευμένος δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι μια σειρά ρεπορτάζ και κειμένων του ήταν ψευδή και κατασκευασμένα! «Ο λόγος δεν ήταν να έχω τη μεγάλη είδηση. Ο λόγος ήταν ο φόβος της αποτυχίας. Και όσο περισσότερο επιτυχημένος γινόμουν τόσο μεγάλωνε αυτός ο φόβος» δήλωσε ο ίδιος.

Δεκάδες τα fake δημοσιεύματα

Συνεντεύξεις, ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ. Αναφορές στο Γκουαντάναμο, στα σύνορα με το Μεξικό, τη συντηρητική στροφή μια ολόκληρης κωμόπολης στις ΗΠΑ που ψήφισε Ντόναλντ Τραμπ. Ανταποκρίσεις και έρευνες στη Συρία και στον εμφύλιο πόλεμο…. Όλα ψέματα και κατασκευασμένα.

Όπως αναφέρει το ίδιο το περιοδικό στην απολογία του προς το αναγνωστικό του κοινό, αυτή η αποκάλυψη ήταν σοκ για όλους τους υπαλλήλους. Μια αίσθηση σαν «πένθος σε μια οικογένεια». Σε μακροσκελή του ανακοίνωση στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό δηλώνει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη χειρότερη στιγμή στην 70χρονη ιστορία του Spiegel.

 

 

 


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.