Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν την Attica bank να επιβαρύνεται ετησίως 30 εκατ. ευρώ με προβλέψεις για το πρόγραμμα Artemis των 1,33 δισ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων που είχαν τιτλοποιηθεί.
…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την διοίκηση της Attica bank ακόμη φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται. 
Η Attica bank συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ερωτηματικό, καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν κεφάλαια, αλλά και ρευστότητα. 
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν τον ΕΦΚΑ να αποσύρει από την Attica bank έως 200 εκατ. ευρώ καταθέσεις.
Με την Attica bank να διαθέτει 2,01 δισ. ευρώ καταθέσεις θα ήταν σοβαρό πλήγμα στην ρευστότητα της τράπεζας, ειδικά μάλιστα την τρέχουσα περίοδο που μειώνει ο ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η απόσυρση του ΕΦΚΑ δεν σχετίζεται με την τράπεζα, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί μέρος του ταμείου που διαθέτει σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Και ενώ αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό για την Attica bank φαίνεται ότι ακόμη υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να πλήξουν τα κεφάλαια.
-Ήδη έχει διενεργήσει πρόβλεψη 50 εκατ. ευρώ για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν την Attica bank να επιβαρύνεται ετησίως 30 εκατ. ευρώ με προβλέψεις για το πρόγραμμα Artemis των 1,33 δισ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων που είχαν τιτλοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Aldridge EDC ήταν ο πλειοδότης και είχε εισφέρει το καλοκαίρι του 2017 συνολικά 70 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια core tier 2.
To ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μέχρι σήμερα η Attica bank πέραν των 70 εκατ. ευρώ που έλαβε ως κεφάλαιο δεν έχει κερδίσει τίποτε άλλο.
Αντιθέτως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να εγγράφει η Attica bank 25-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε προβλέψεις, επειδή το project δεν αποδίδει και ουσιαστικά σε 2-3 χρόνια τείνει να μηδενίσει αυτά τα 70 εκατ. ευρώ.
Με 583 εκατ. ευρώ κεφάλαια και με ζημίες στο 9μηνο του 2018 περί τα 36,7 εκατ. ευρώ δαπανά τεράστιο κεφάλαιο στην προσπάθεια της να σταθεροποιήσει τον ισολογισμό.
Επίσης με DTA περίπου 417 εκατ. ευρώ είναι προφανές ότι αποτελεί ένα ζήτημα, καθώς δεν μπορεί το 71% των κεφαλαίων να είναι λογιστικά κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο.
Η Attica bank θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση, την 3η κατά σειρά προβληματικών ανοιγμάτων NPEs, χρησιμοποιώντας το APS ή το ιταλικό μοντέλο.
Το APS φαίνεται ότι ευνοεί την Attica bank, οπότε η 3η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πρότασης κυβέρνησης – ΤΧΣ για τα προβληματικά δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica bank έχει πραγματοποιήσει δύο τιτλοποιήσεις:
-Η πρώτη 1,33 δισεκ. ευρώ NPEs,
-Η δεύτερη 700 εκατ ευρώ NPEs.
H 3η τιτλοποίηση που θα υπάρξει μετά την ενεργοποίηση του ιταλικού μοντέλου θα είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ σε σύνολο NPEs 1,36 δισ. ευρώ.
Η Attica bank χρειάζεται να δημιουργήσει επιχειρηματικό μοντέλο τέτοιο που να μην δαπανά μεγάλα κεφάλαια και να παράγει ορισμένα κέρδη.
Μέχρι τώρα βρίσκεται πολύ μακρά, ενώ και τα σχέδια για συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία Interamerican δεν έχουν προχωρήσει όπως αναμενόταν.
Η Attica bank κινδυνεύει να μια πιάσει τους στόχους ούτε του 2018, ούτε του 2019 με βάση τον προϋπολογισμό, καθώς καταγράφονται μεγάλης κλίμακας αποκλίσεις.
Συμπέρασμα: Η Attica bank συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς ομηρίας του παρελθόντος της…
Η δε υπόθεση Καλογρίτσα είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς τα προβλήματα της τράπεζας είναι δομικά.


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.