Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr μία εκ των ελληνικών συστημικών τραπεζών κινδυνεύει να μπλέξει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, εξαιτίας διαπλοκής που έχουν αναπτύξει σε κυπριακή θυγατρική τα τοπικά διοικητικά στελέχη της τράπεζας. 

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Μπορεί στην Κύπρο τα αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων να λειτούργησαν (εν αντιθέσει με το τι συνέβη στην Ελλάδα) και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον οι Κύπριοι να βγήκαν γρήγορα και επιτυχώς από το μνημόνιο, εν τούτοις, η τοπική διαπλοκή δεν αφήνει να λυθεί όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» και τα ακίνητα των τραπεζών.

Για αυτό και τα πράγματα στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου δεν είναι τόσο «ρόδινα», όσο μπορεί να τα φαντάζεται κάποιος στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των «κόκκινων δανείων» και η διαχείριση των ακινήτων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα! Από την άλλη, όμως, η μη επίλυση του προβλήματος, δεν βοηθάει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που επίσης διαιωνίζει το κοινωνικό πρόβλημα.  

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στην Κύπρο έχει στηθεί ένα απίστευτο διαπλεκόμενο μονοπώλιο διαχείρισης δανείων και ακινήτων, που στην πραγματικότητα μόνο διαχείριση δεν κάνει. Ούτε λύση δίνει στον τραπεζικό κλάδο και στους δανειολήπτες. Κι αυτό, αργά ή γρήγορα, αν συνεχιστεί, αναπόφευκτα θα τινάξει ξανά στον αέρα τις τράπεζες και τους Κύπριους δανειολήπτες.

Όπως πληροφορούνται τα Piperata.gr, οι καταγγελίες πλέον έχουν αρχίσει να φθάνουν και στους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, κι αφορούν συγκεκριμένο fund που στήθηκε από Κύπριους, οι οποίοι προέρχονται από τις τράπεζες που «έσκασαν» το 2013!

Το εν λόγω κυπριακό fund στη συνέχεια εξαγοράστηκε από άλλο (μεγάλο) ιταλικό fund, το οποίο όμως έχει καταγγελθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις διαπλεκόμενες πρακτικές και μεθοδεύσεις που ακολούθησε προκειμένου να αποκτά πακέτα κόκκινων δανείων και ακινήτων, χωρίς τελικά να φέρει αποτέλεσμα. Το γιατί και που αποσκοπούν αυτές οι εξαγορές και τα μονοπώλια που στήνονται σε χώρες που υπέγραψαν μνημόνια στήριξης θα σας το αναλύσω λίαν συντόμως σε άλλο άρθρο που θα ακολουθήσει.

Αξίζει να τονιστεί ότι το ιταλικό fund έχει και στην Ελλάδα δραστηριοποιηθεί, αποκτώντας τεράστιο πακέτο «κόκκινων δανείων» από την τράπεζα Πειραιώς, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να στήσει μηχανισμό διαχείρισης. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό! Οι Έλληνες δανειολήπτες δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και είναι στα «κάγκελα», η δε τράπεζα κινδυνεύει να χρεωθεί κι αυτή την αποτυχία, καθώς δεν παράγει αποτελέσματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε λίγους μήνες, αν όχι άμεσα…

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το ιταλικοκυπριακό -πλέον- fund, που μονοπωλεί την αγορά της Κύπρου, παγιδεύει την ελληνική διοίκηση μίας άλλης συστημικής τράπεζας για να εξαγοράσει τη διαχείριση ενός τεράστιου πακέτου «κόκκινων δανείων» που συνδυάζεται με χιλιάδες ακίνητα, της κυπριακής θυγατρικής τράπεζας, με όρους… βέβαιης αποτυχίας και διαπλοκής!

Ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλίσει έτσι τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής αγοράς, ούτως ώστε να μην υπάρχει ούτε καν μέτρο σύγκρισης. Το κακό, εκτός των άλλων, είναι ότι δεν πρόκειται να καταγράψει η τράπεζα κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το αντίθετο: Θα βγει αργά ή γρήγορα και το σκάνδαλο της μεθόδευσης για το πως κατέληξε το πακέτο στο fund και τι είδους διαπλοκή στήθηκε μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων…

Για περισσότερα, πιο «καυτά» και συγκεκριμένα, σύντομα θα επανέλθω μέσα από τα Piperata.gr αλλά και το RP.news 

ΥΓ.: Τα Piperata.gr θέλουν να πιστεύουν ότι ο νεοεκλεγείς CEO της τράπεζας δεν θα πέσει στην καλοστημένη «παγίδα» και θα αποφύγει το σκάνδαλο, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ακεραιότητας του…

 

 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.