Κι ενώ ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίζεται από τουρκικής πλευράς, όπως και οι προκλήσεις στο Αιγαίο, οι οποίες ως αποτέλεσμα είχαν ο υπουργός Άμυνας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η Ελλάδα «κλειδώνει» όλο το εύρος του FIR Αθηνών για την μεγάλη ετήσια άσκηση «Ηνίοχος 19».

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Η άσκηση δείχνει να εκνευρίζει την Τουρκία, η οποία μέσω «αντί- notam» θέλει να διατηρήσει την ένταση, παρότι γνωρίζει ότι αυτό το διάστημα η χώρα μας έχει τη μεγάλη άσκηση, που θα συμμετέχουν ισχυρές συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις.

Οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια, με ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών ασκήσεων να έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, εκείνο που δημιουργεί τη νέα νευρικότητα των γειτόνων είναι οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, καθώς η Άγκυρα θεωρεί τα νησιά που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας, ότι δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων διότι όπως υποστηρίζει η γείτονα, βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα F-35 της Ιταλίας, τα Αμερικανικά και Ισραηλινά F-16, αλλά και τα Mirage 2000-9, αναμένεται να ακολουθήσουν τα ελληνικά φτερά, τόσο στο αεροπορικό πεδίο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όσο και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, αλλά και ακόμη νοτιότερα στην Αν. Μεσόγειο.

Πάντως, ο σχεδιασμός που έχει γίνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο προσελκύει τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έρχονται απλώς για να πουν ότι πήραν μέρος σε μια ακόμη άσκηση, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο Ηνίοχος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φεύγουν έχοντας πάρει «τακτικό αποτέλεσμα» μέσα από μια καλά οργανωμένη άσκηση, την οποία μάλιστα συγκρίνουν με ελάχιστες ανά τον κόσμο. Μια από τις βασικές «δοκιμασίες» για όλες τις αεροπορίες είναι οι αποστολές «Long rage» από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Μια από τις βασικές «δοκιμασίες» για όλες τις αεροπορίες είναι οι αποστολές «Long rage» από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Ελευσίνας σε αποστολές ΔΒ, κι όχι μόνο, ενώ σημαντικό στοιχείο αυτή της χρονιάς θα είναι η συνεργασία των F-35 με όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη που αποτελούνται από μαχητικά 4ης γενιάς.

Περισσότερες από 80 απογειώσεις την ημέρα

  • Δεκαοκτώ μαχητικά, ίσως και περισσότερα, F-16 Block 30/50/52+/M, απ’ όλους τους τύπους που διαθέτει η χώρα μας, Mirage 2000-5, F-4 Phantom AUP.
  • Έξι F-35 κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου Tornado, από την Ιταλική πολεμική αεροπορία.
  • Έξι F-16 CM των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα από την Γερμανία.
  • Έξι F-16 Soufa της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
  • Επίσης έξι Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Αυτή είναι η δύναμη που θα πάρει μέρος στον Ηνίοχο 2019, την άσκηση που σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία και υλοποιείται με ευθύνη της και που έγινε πλέον ένας εκ των μεγαλύτερων θεσμών, με τις αεροπορίες που έχουν λάβει μέρος και σε αεροπορικές επιχειρήσεις, σε διάφορα μέτωπα, να δηλώνουν συμμετοχή, δείχνοντας έτσι την επιθυμία να πετάξουν εκτός του FIR Αθηνών, σε διάφορα ύψη και σ’ ένα πολυποίκιλο ανάγλυφο του Ελλαδικού χώρου, μαζί με τους πρώτους των πρώτων του ΝΑΤΟ, τους Έλληνες ιπταμένους.

Τα πρώτα F-35 που θα πετάξουν στο Αιγαίο

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, οι πτήσεις εξοικείωσης έχουν ξεκινήσει, με απογειώσεις από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας αλλά και άλλες «μητρικές» πτέρυγες των Ελληνικών μαχητικών, τα οποία θα συναντώνται με τα συμμαχικά στον αέρα και μαζί θα επιχειρούν σε πολλά αεροπορικά σενάρια.

Παράλληλα ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που ζουν καθημερινά στο πετσί τους την προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζουν πως ο «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή τόσων συμμαχικών δυνάμεων, δεν είναι παράλογο ν’ αποτελεί μια μορφή ηχηρού μηνύματος απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας

Το μήνυμα εκπέμπεται μέσω των πτήσεων που σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τα F-35 θα βρεθούν είτε στο Βορειανατολικό Αιγαίο, είτε και στην περιοχή στο Καστελόριζο που όπως φαίνεται από τον χάρτη, υπάρχει δεσμευμένη περιοχή για την δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής της άσκησης. Από την έναρξη και για μια εβδομάδα τα συμμετέχοντα αεροσκάφη πρόκειται να κινηθούν στα Βορειοανατολικά, πάνω από Ελληνικά νησιά όπως για παράδειγμα τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, αλλά και πιο Βόρεια στην περιοχή του Έβρου.

Συμπέρασμα είναι πως και μετά το νέο «χαστούκι» προς την Τουρκία, από την Αμερικανική Γερουσία με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση μεταφοράς των F-35 στη γείτονα, μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιστοποιήσει πως η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400, τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς που πρόκειται να δούμε στο Αιγαίο, είναι τα Ιταλικά και θα βρίσκονται σε κλειστούς σχηματισμούς πολλές φορές με τα Ελληνικά φτερά.

Αυτό βέβαια εμπεριέχει ακόμη ένα υπέρ, τη δια ζώσης μελέτη αυτών των αεροσκαφών από τους Έλληνες πιλότους και δεν θα είναι καθόλου παράλογο το ενδιαφέρον τους για τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της νέας γενιάς αεροσκαφών.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.