Γενικό σιωπητήριο φαίνεται να έχει καλύψει το σκάνδαλο του υποψηφίου δημάρχου Νέας Ιωνίας, Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος είναι διαχρονικός φίλος της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και αρκετών ακόμη κορυφαίων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ενώ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, της τοπικής «γαλάζιας» Νομαρχιακής, καθώς και τις ευλογίες της οικογένειας Μητσοτάκη.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Η «αμαρτωλή» πορεία

Ο κ. Μανούρης ήταν επί πολλά χρόνια διορισμένος ως διευθύνων σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ως προσωπική επιλογή της κας Διαμαντοπούλου. Φυσικά παρέμεινε στο πόστο του και επί της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ώσπου ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ με τις «γαλάζιες» διασυνδέσεις ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη για μια σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με κακοδιαχείριση τεράστιων κονδυλίων ύψους 100.000.000 ευρώ ανά έτος.

Η πορεία διερεύνησης του σκανδάλου

Το θέμα ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια πριν από δύο χρόνια από την «Εφημερίδα των Συντακτών» με τη δημοσιοποίηση πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και αφορά την περίοδο 2011-2017, κυρίως όμως πεπραγμένα της διοίκησης του κ. Μανούρη.

Στα κρούσματα κακοδιαχείρισης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, «απευθείας αναθέσεις, επαναλαμβανόμενες και με τους ίδιους αναδόχους, προσχηματικές διαγωνιστικές διαδικασίες και παντελής έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου»!

Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η έκθεση «κόλαφος» διαβιβάστηκε αρμοδίως από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Εισαγγελία Εφετών, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου απλή γιατί ο κ. Μανούρης μετέχει ήδη στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και διατηρεί προσβάσεις σε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την εκλογή του.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, στη διάρκεια της θητείας του στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησε σε πληθώρα προμηθειών, με αποδέκτες επιχειρήσεις και εμπόρους του δημοτικού διαμερίσματός του, δηλαδή της Νέας Ιωνίας, όπου κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος!

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία έφερε στη δημοσιότητα τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, τη χαρακτήρισε ένα «διαχρονικό και κλασικό μοντέλο διαπλοκής και κακοδιαχείρισης».

Η περίεργη δειγματοληπτική αναφορά 

Μια δειγματοληπτική μόνο αναφορά στην περίοδο από το 2011 έως το 2015 αποκαλύπτει: σωρεία αναθέσεων χωρίς αντίκρισμα, υπερκοστολογημένες αναθέσεις, φωτογραφικές προκηρύξεις συμβάσεων και εισαγγελικές παρεμβάσεις κατόπιν αιτήσεων υποψήφιων συμβασιούχων, παραχωρήσεις δομών χωρίς αντάλλαγμα και κυρίως χωρίς υπουργικές αποφάσεις, πληρωμές έργων ΕΣΠΑ από τακτικό προϋπολογισμό διότι δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές, ακόμα και… εξυπηρέτηση αναγκών προεκλογικής εκστρατείας μελών των διοικήσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (βλέπε Νέα Ιωνία και Περιστέρι).

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 (δηλαδή, επί διοικήσεως Μανούρη – Λέντζα) ο έλεγχος του ΓΛΚ παρέπεμπε σε διαπλοκή. Επί χρόνια ολόκληρα οι λογιστικές υπηρεσίες είχαν εκχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία, χωρίς καμία απολύτως εποπτεία. Ηταν τόσο στρεβλή η λειτουργία του ιδρύματος, που το ΓΛΚ το βαθμολόγησε με 3, έναν βαθμό πριν από το 4, βαθμός με τον οποίο ένας φορέας καλείται, πλέον, να κλείσει!

Κατά την τεκμηρίωση της βαθμολόγησης το ΓΛΚ αναφέρει επί λέξει: «Ο ελεγχόμενος φορέας λειτουργεί μερικώς, καθώς απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις, οι οποίες εστιάζονται στην οργάνωση και τη λειτουργία αυτού, και ιδιαίτερα των οικονομικών υπηρεσιών του, αλλά και στη γενικότερη οικονομική του διαχείριση».

Η υπόθεση, όπως προαναφέραμε, έφτασε στον εισαγγελέα, αλλά ο κ. Μανούρης, ανενόχλητος και ανεπηρέαστος, εξακολουθεί να… ξεδιπλώνει την προεκλογική του καμπάνια.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα τίθεται ένα ερώτημα, πως ένα πρόσωπο με τέτοιες νομικές εκκρεμότητες διεκδικεί ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα και για ποιο λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυρίζουν αδιάφορα.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.