Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος την Δευτέρα, όταν και θα προκηρύσσονται επισήμως και τυπικά οι πρόωρες εκλογές, θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ κατεβάζουν «ρολά», ενώ θα προβεί σε βαρυσήμαντη δήλωση, με την οποία θα κάνει τον απολογισμό του, θα ευχαριστεί τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα του επί χρόνια, ενώ αναμένεται να δώσει και το στίγμα του, τόσο για το πως θα ενεργεί ο ίδιος από δω και στο εξής, όσο και για το πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80%  ήτοι 45.000 ψήφοι, ήταν απογοητευτικό. Παρά την αντίθεση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες έδειξαν πως δεν εκτίμησαν την στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ως το «παρά πέντε», εφαρμόζοντας μνημονιακή πολιτική. Και φυσικά, το ότι δεν έριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018 όταν και πρωτοέσκασε η συμφωνία για το Μακεδονικό.

Έτσι, οι ΑΝΕΛ, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει το αξιοσέβαστο ποσοστό του 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους, όσο και αν περίμεναν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν και τόσο καλό, τελικά βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως όταν είδαν πως δεν έλαβαν ούτε το 1-2% που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Ήταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία με ένα ποσοστό που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν στον πολιτικό στίβο. Κι αυτό επειδή είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας σε συνδυασμό ότι οι εκλογές γίνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές. Παρότι ο Πάνος Καμμένος είναι ήδη αποφασισμένος, θα θέση το θέμα ε συλλογική απόφαση, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων). Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη βουλή, αλλά είναι άγνωστο αν θέλει να συνεχίσει στην πολιτική, ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος της «σκληρής δεξιάς», μένει σχεδόν «ακέφαλος», μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την ηγεσία του ΛΑΟΣ και την μη κάθοδο στις εκλογές των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Ο χώρος αυτός της «σκληρής δεξιάς», αν συμπεριλάβει κανείς και τα μικρότερα κόμματα (μεταξύ αυτών και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη), αθροίζει ένα ποσοστό που αγγίζει το 4% και που αποτελεί μία καλή δεξαμενή για μεγαλύτερα κόμματα, όπως είναι αυτό του Βελόπουλου, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας των Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

Παράγοντες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον χώρο αυτό, αναφέρουν στα Piperata.gr ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα το απορροφήσει η ΝΔ, ειδικά από τους ΑΝΕΛ, αφού στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει αμφίπλευρη διεύρυνση (παρασκηνιακά, μέσω Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει στόχο να απορροφήσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους της ΧΑ), ενώ θα «κυνηγήσει» και τις ψήφους που προέρχονται γενικά από τα δεξιά της ΝΔ, αλλά και από το Ποτάμι.

Όπως σας έχουν αποκαλύψει σε ανύποπτο ακόμη χρόνο τα Piperata.gr κάποιοι από τους «ορφανούς βουλευτές» των ΑΝΕΛ έχουν συζητήσει από τον Δεκέμβριο το ενδεχόμενο της μεταπήδησης τους, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις προσεχείς ημέρες έως και την Δευτέρα.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.