Πολύ ντόρος και πολύ φασαρία γίνεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή τις πληροφορίες για το τι θα πει τελικά ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους υπουργούς του στο πρώτο πανηγυρικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πληροφορίες λοιπόν αυτές αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς ασυμβίβαστα.

Και τι εννοούμε με αυτό;

Θα απαγορεύσει τη πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού και θα απαγορεύσει τη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο για τις συζύγους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Κι εδώ εντοπίζουμε το πρώτο κενό! Οι συμβάσεις με το Δημόσιο για τις συζύγους και τα παιδιά θα απαγορεύονται. Εάν όμως ένας αδελφός υπουργού ή ένας πρώτος ξάδελφος υπουργού συνάψει σύμβαση με το Δημόσιο δεν υπάρχει πρόβλημα;

Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει φαινόμενα διαφθοράς.Θέλει να σηματοδοτήσει μία πολιτική διαύγειας σε επικοινωνιακό επίπεδο και σίγουρα είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτή η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή.

Μένουν, λοιπόν, αναπάντητα ερωτήματα για το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασφαλίσει τη διαύγεια στον πολιτικό βίο της χώρας εάν ένας οποιοσδήποτε συγγενής υπουργού (είπαμε εκτός από τη γυναίκα και τα παιδιά του) συνάψει σύμβαση με το Δημόσιο.

Κι αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο συνήγορος όμως του διαβόλου καραδοκεί! Και μας κάνει δύο επισημάνσεις: Πώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πείσει τους υπουργούς του να πράξουν κάτι τέτοιο, ενώ ο ίδιος φαίνεται να χωλαίνει σε αυτό τον τομέα;

Και εξηγούμαστε!

Ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείο είναι ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Ο 40άρης δικηγόρος Αθηνών είναι ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα γιος της αδελφής του πρωθυπουργού, της Κατερίνας Μητσοτάκη.

Ή μήπως μπήκε σε αυτή τη θέση γιατί δεν είναι «παιδί και σύζυγος» κυβερνητικού στελέχους, οπότε όλα καλά;

Και δεύτερο που ίσως θα έπρεπε να είχε προσέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ετοιμάζεται να δώσει τέτοιες εντολές, είναι το γεγονός πως έδωσε το χρίσμα για το δήμο Αθηναίων στον ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη.

Φυσικά ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πετυχημένος, κι έλαβε την ψήφο των Αθηναίων μετά από μία εξαιρετική πολυετή αυτοδιοικητική πορεία στο Καρπενήσι και στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, αλλά το χρίσμα της ΝΔ για την Αθήνα το πήρε από τον θείο του Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ υπήρχαν στελέχη στη Νέα Δημοκρατία που επιθυμούσαν να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να διεκδικήσει τον δήμο, δέχθηκε αφόρητες πιέσεις με απειλές ακόμη και για διαγραφή του από τη ΝΔ, κι έτσι κατέληξε στην Περιφέρεια Αττικής όπου και τελικά εξελέγη.

Το συμπέρασμα είναι πως ο νυν πρωθυπουργός εάν θέλει να επιβάλει τη διαύγεια και την ηθική στον πολιτικό βίο της χώρας, θα πρέπει να αρχίσει από την οικογένεια του, έτσι ώστε αυτή και ο ίδιος να δίνουν πρώτοι το σωστό παράδειγμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει, την κριτική δηλαδή, θα τη δέχεται ανεξάρτητα από τις απαγορεύσεις που επιβάλει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξαιρώντας το πρωθυπουργικό περιβάλλον και την οικογένεια του.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.