Με τον τίτλο Σοκ και Δέος, ή S&A (Shoch and Awe), ονομάζεται από το τέλος της δεκαετίας του 1990 μία σύγχρονη αμερικανική στρατιωτική τακτική, γνωστή και ως “τακτική ταχείας κατάληψης“, (ή κυριαρχίας) που ανάγεται σε μετα-ψυχροπολεμικό στρατιωτικό δόγμα, με συμμετοχή συντριπτικής στρατιωτικής δύναμης που με θεαματική επίδειξη καταβάλει άμεσα το ηθικό του αντιπάλου στα πεδία των μαχών.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Το δόγμα αυτό γράφτηκε από τους Έρλαν Ούλμαν (Harlan Κ. Ullman) και Τζ. Γουέντι (James P. Wade) το 1996 και παρουσιάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, όπως το παρουσίασαν στην ειδική έκθεσή τους, βασικός στόχος του δόγματος αυτού είναι η παράλυση της θέλησης του αντιπάλου, η πλήρης σύγχυσή του και η αδυναμία στρατηγικής αντίστασης του. Αυτό επιτυγχάνεται με ταχύτητα εφαρμογής και εξαιρετικά έντονη προπαγάνδα, ικανή να διαβάλλει το ηθικό του αντιπάλου, έτσι ώστε να θεωρηθεί μάταιη η οποιαδήποτε αντίσταση. Αποτέλεσμα των παραπάνω βεβαιώνεται η ταχύτατη κατάληψη – κυριαρχία πεδίων ή ακόμα και αντίπαλων χωρών, ως σύγχρονη αντίληψη αυτής της διοικητικής (ή αν προτιμάτε επιχειρησιακής) τακτικής.

Με βάση αυτό το επιχειρησιακό δόγμα, αυτήν τη διοικητική αντίληψη, από την πρώτη κιόλας ώρα μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέλεξε να επιβληθεί στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως, ο τρόπος αυτός που επέλεξε να εφαρμόσει το δόγμα, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όλα όσα είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, απευθυνόμενους στους πολιτικούς αντιπάλους του, κυρίως όμως σε όσες και όσους πολίτες δεν είχαν επιλέξει στις ευρωεκλογές ή και δεν ψήφισαν την 7η Ιουλίου τη ΝΔ.

«Μακριά από εμένα οποιοσδήποτε ρεβανσισμός. Θα κοιτάξουμε μπροστά», είχε χαρακτηριστικά τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, επίσης, είχε ισχυριστεί ότι ακόμη και αυτοδύναμη να είναι στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.

Ως μία τέτοια ευρύτερη συναίνεση μπορεί να χαρακτηριστεί και η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αν και η συμφωνία έγινε μεταξύ του ιδίου και του κ. Μητσοτάκη, εν αγνοία της Φώφης Γεννηματά (προέδρου του κόμματος που άνηκε ο εν λόγω πλέον υπουργός) και με «κουμπάρο» τον Αλέξη Παπαχελά, παρουσία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.grαποκλειστική πληροφορία εδώ και τριών μηνών τουλάχιστον-, η οποία επουδενί επιδέχεται αμφισβήτησης!

Συναίνεση, όμως, την οποία δεν δείχνει να ενστερνίζεται ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος όχι δεν δίνει την ευκαιρία σε κανένα ανώτατο και ανώτερο αξιωματικό να αποδείξει την ικανότητα και αποτελεσματικότητα του, αλλά αναλαμβάνοντας με απολύτως απρεπή, απολίτιστο (πολιτικά) και ανήθικο (επίσης πολιτικά) τρόπο έπαυσε τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και κάθε αντιστράτηγο ή και ανώτερο αξιωματικό, αφενός κάνοντας επιχειρησιακή σύσκεψη εν αγνοία τους, κι αφετέρου διαρρέοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νέες (έκτακτες) κρίσεις στο Σώμα.

Ασφαλώς το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή ασφάλεια των πολιτών. Ασφαλώς και είναι λογικό ο νέος υπουργός να θέλει τους δικούς τους έμπιστους συνεργάτες στο Δημόσιας Τάξης. Όμως τι ακόμη θέλει; Στόχος του είναι όλοι οι επιχειρησιακοί, όπως και οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί σε όλες τις βαθμίδες της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., από τούδε και στο εξής να διαχωρίζονται και να χαρακτηρίζονται ως οι άνθρωποι του Χρυσοχοΐδη και… οι μη άνθρωποι του υπουργού; Και τι θα πετύχει; Να διαχωρίσει το Σώμα σε «καλούς» και «κακούς», σε αστυνομικούς που θα μπουν σε δυσμένεια και αστυνομικούς που θα απολαμβάνουν την εξουσία τους; Με φόβο και τρόμο πιστεύει ότι θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί, όσοι δεν ήθελαν ή και δεν μπορούσαν ως τώρα; Με τους διαπλεκόμενους και τους επίορκους τι θα κάνει; Και σε κάθε περίπτωση, που είναι ο πολιτικός πολιτισμός; Που είναι η ευγένεια και η ηθική; Που πήγαν οι σχετικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη;

Όταν δεν φωνάζεις τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς να τους εξηγήσεις έστω και γιατί δεν τους δίνεις τη δική σου ευκαιρία και προχωράς με έναν τέτοιο φασιστικό, απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο, εφαρμόζοντας το «σοκ και δέος», νομίζεις ότι κερδίζεις την αποδοχή του κόσμου ή και των αστυνομικών; Νομίζεις πως θα φέρεις αποτελέσματα, γιατί κατά την παράδοση – παραλαβή με αλαζονεία και επιδειξιομανία, υποσχόσουν κάτι που δεν θα μπορέσεις να κάνεις πράξη, έτσι όπως το πας… αλλά από έπαρση δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι αυτά είναι από εκείνα που δεν λέγονται, ούτε υπόσχονται; Αυτά γίνονται και… τότε τα βλέπουν ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι! 

Ακούω πολλούς που λένε: μα, κάτι θα ξέρει, αφού εξάρθρωσε την «17Ν». Κι εγώ απαντώ, όπως και τότε, που υποτίθεται την «έπιασε»: Αλήθεια, πιστεύετε -ακόμη- ότι την εξάρθρωσε; Δεν πιάστηκε ο Σάββας Ξηρός απ’ ένα τυχαίο γεγονός (με ηλίθιο τρόπο), έχοντας μαζί του κλειδιά της γιάφκας; Δεν πλακώνονταν στη φυλακή μετά οι τρομοκράτες, αφήνοντας τη φαντασία και τη μυθοπλασία ελεύθερη σε πολλούς, γιατί ακόμη και οι ίδιοι αναρωτιώντουσαν πως γίνεται να είχε μαζί τα κλειδιά, αλλά και πως γίνεται στη γιάφκα, που υποτίθεται την είχαν «καθαρίσει» τελικά να βρέθηκαν κι όσα δεν υπήρχαν… 

Ακόμη και να δεχθούμε ότι «πιάστηκαν»: Ποιος τους έπιασε και… ποιος τους εξάρθρωσε; Πόσοι δεν πιάστηκαν και γιατί; Και στην τελική -τελική, το πόσο ικανός μπορεί πράγματι να είναι ως υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάς το (απ)έδειξε επί κυβέρνησης Σαμαρά… Ως πολιτικός δε, μας το ομολόγησε, όταν δεν διάβασε το μνημόνιο του ΓΑΠ, αλλά το ψήφισε!  

Αν πράγματι, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πετύχει στο χώρο της ΕΛ.ΑΣ., της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών, στο χώρο της δίκαιης δικαιοσύνης και γενικά στην εξάλειψη της βίας, της αναρχίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της παραδικαστικής και παρακρατικής δράσης, ας μη βασίζεται σε τέτοιου είδους δόγματα. Ας προχωρήσει σε αλλαγές, κι ας αποδείξει ότι δεν «πιάνεται» από κανέναν και δεν συμβιβάζεται με κανέναν από αυτούς που δεν πρέπει…

Όταν στο Δημόσιας Τάξης βάζεις τον Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ξεκινάει έτσι… Όταν τοποθετείς στο Άμυνας ένα «καλό παιδί» και συμμαθητή σου από το Κολέγιο Αθηνών… Όταν από καραμπόλα πηγαίνει ο Κώστας Τσιάρας στο Δικαιοσύνης, αν και ο ίδιος γιατρός… Κι αν στην ΕΥΠ τοποθετείς επικεφαλής -και όχι ως αποτελεσματικό εξωτερικό συνεργάτη- έναν «σεκιουριτά» (πετυχημένο μάνατζερ δεν λέω, απλώς επικρίνω την αντίληψη), τότε τι περιμένεις για να καταλάβεις τι θα γίνεται σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες στη χώρα;  

 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.