Κι ενώ οι αδιάσειστες αποκαλύψεις για τον Χουάν Γκουαϊδό και τους στενούς συνεργάτες του, η μία διαδέχεται την άλλη, σχετικά με εκτροπή χρημάτων, υπεξαίρεση κεφαλαίων, απάτες, απειλές, κι άλλα πολλά, η νέα ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κ. Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βιαστικά – βιαστικά, ως πρώτο μέλημα είχαν να παρέχουν επίσημη αναγνώριση στον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Όπως τα Piperata.gr πληροφορούνται, αυτή η επιλογή, όπως και η μεταφορά του υφυπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής από το Εσωτερικών στο Δημόσιας Τάξης, αλλά και οι «κουρεμένες» (κατά μυστήριο τρόπο) εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το ποιοι συγγενείς υπουργών – υφυπουργών δεν επιτρέπεται να κάνουν δουλειές με το δημόσιο (υπάρχουν ύποπτες εξαιρέσεις και περίεργες παραλείψεις), έχουν «αμαρτωλή» σχέση…

Μπορεί, λοιπόν, η διαφθορά στην Βενεζουέλα να αποτελεί αναμφισβήτητα πρόβλημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της, όμως, σαφώς αυτό είναι ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Βενεζουέλας, το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν εκείνοι, καθώς αυξάνεται η αγανάκτηση όσων υποφέρουν από τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώ, ο Γκουαϊδό και η παρέα του, ζουν πολυτελώς στη Μπογκοτά, το Μαϊάμι και τη Μαδρίτη.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Η νέα κυβέρνηση, γιατί είχε τέτοια πρεμούρα, την τέταρτη κιόλας ημέρα που βρίσκεται στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να δώσει επίσημη αναγνώριση σε αυτόν που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, διαπράττει τέτοιες απάτες;

Την ώρα μάλιστα που ακόμη και οι χώρες  οι οποίες τον είχαν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά τις αδιάσειστες αποκαλύψεις, δείχνουν να έχουν σιωπήσει και να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις…

Για το θέμα αντέδρασε έντονα η τέως υφυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, η οποία έκανε, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, την ακόλουθη δήλωση:

Το ιστορικό για τη «γίδα στην πλάτη» του Γκουαϊδό

Η πρώτη αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα «PanAm Post», η οποία έφερε στο φως αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με την εκτροπή χρημάτων, την υπεξαίρεση κεφαλαίων, απάτες και τις απειλές από εκπροσώπους του αυτοανακηρυγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό (Juan Guaidó) στην Κολομβία.

Οι απεσταλμένοι του αρχηγού της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας φέρονται, μάλιστα, να καταχράστηκαν, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, της… ανθρωπιστικής βοήθειας!

Αυτές οι αποκαλύψεις για την απάτη που διέπραξαν οι εκπρόσωποι του Γκουαϊδό στην Κολομβία προκαλούν ανησυχία στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν, αλλά για τους επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης που μέχρι τώρα ήθελε πάση θυσία να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο.

Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αναμένονται περισσότερες τέτοιες αποκαλύψεις για την «παρέα» του αυτοανακηρυγμένου προέδρου της Βενεζουέλας.

Μεταξύ των αποδεικτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών τιμολογίων, ο δημοσιογράφος Orlando  Avendaño δημοσίευσε και ένα αντίγραφο επιστολής του Γκουαϊδό στον Carlos Holmes Trujillo Garcia, υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κολομβίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2019.

Στην επιστολή αυτή ο Γκουαϊδό ορίζει τον Kevin Rojas και τη Rossana Barrera, δύο στελέχη του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Βενεζουέλας, Voluntad Popular (VP), ως εκπροσώπους του, προκειμένου να «παρακολουθήσουν την κατάσταση» του στρατιωτικού προσωπικού της Βενεζουέλας και των πολιτών που «εισέρχονται στην επικράτεια της Κολομβίας αναζητώντας βοήθεια και καταφύγιο».

Η Rossana Barrera είναι κουνιάδα του βουλευτή του Voluntad Popular, Sergio Vergara, «δεξί χέρι» του Γκουαϊδό.

Για να τοποθετήσουμε, όμως, την επιστολή του Guaidó στο ιστορικό της πλαίσιο, πρέπει να μεταφερθούμε στην συνοριακή πόλη Cúcuta της Κολομβίας, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι στα σύνορα με την Βενεζουέλα, με την πόλη της San Cristóbal.

Την 23η Φεβρουαρίου 2019, τη μοιραία ημέρα που οι Αμερικανοί και οι Κολομβιανοί υποστήριζαν τον Γκουάιντο, οι δε υποστηρικτές του είχαν προγραμματίσει να αναγκάσουν μια σειρά φορτηγών «ανθρωπιστικής βοήθειας» να περάσουν πάση θυσία πέρα ​​από τα σύνορα, με στόχο να πετύχουν μια νίκη προπαγάνδας εναντίον του Μαδούρο, ως ένα προοίμιο πραξικοπήματος ενάντια στη Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ένα κονσέρτο με θέμα «Βενεζουέλα Live Aid» και πρωταγωνιστή τον Richard Branson, πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης έδωσε την εντύπωση ότι ο στόχος του Guaidó ήταν να παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα.

 

Αλλά τα τρία εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε η εν λόγω συναυλία εξακολουθούν να μην βρίσκονται πουθενά, η δε πλειονότητα των τροφίμων στα φορτηγά σάπισε.

Ούτε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη δεν πίστεψαν την επιμονή της Ουάσιγκτον ότι πρόκειται για μια «ανθρωπιστική» αποστολή. Το όλο σχέδιο αποκαλύφτηκε από το προφανές τελικό κίνητρο της όλης προσπάθειας που δεν ήταν άλλη από το να επιφέρει μια αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Παρόλο που ο Guaidó υποσχέθηκε να καλωσορίσει τους στρατιώτες που θα αυτομολούσαν ως ήρωες, οι ελάχιστοι που κατάφερε να πάρει με το μέρος του δεν απείλησαν τον στρατό της Βενεζουέλας, που παρέμεινε πιστός στον Μαδούρο.

Προκάλεσε, όμως, μια ανάγκη συντονισμού και χρηματοδότησης για την στέγαση και σίτιση αρκετών εκατοντάδων στρατιωτικών και των οικογενειών τους που απάντησαν θετικά στο κάλεσμα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Avendaño, που κάποτε φιλοξενούνταν σε επτά ξενοδοχεία της περιοχής, ορισμένοι από αυτούς τους «ήρωες» της σκιώδους κυβέρνησης δεν είχαν πάντα στην καλύτερη συμπεριφορά: «Ο μικρός στρατός στον οποίο υπολογίζει ο πρόεδρος [Guaidó], μέχρι στιγμής έδωσε κακή εντύπωση στην Cúcuta. Πόρνες, αλκοόλ και βία. Απαιτούσαν και απαιτούσαν. Τελικά, όμως, όλο αυτό δεν ήταν δωρεάν».

Καθώς τα κεφάλαια της ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τα έξοδα των στρατιωτικών και μαζί τους οι υπερβολικές δαπάνες του απεσταλμένου που ήταν επιφορτισμένος με την επιτήρηση αυτών των πληρωμών, μια διεθνής εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης έδωσε την εντύπωση ότι ο Nicolás Maduro ήταν αντίθετος στη λήψη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρόλο που ο Maduro δεν επρόκειτο να καλωσορίσει τον Δούρειο Ίππο από την Cúcuta, υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν συνεχείς παραδόσεις αυθεντικής ανθρωπιστικής βοήθειας που συντονίζονται από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς και από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Και δύο εβδομάδες μετά τις αρχικές ψευδείς αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι οι δυνάμεις του Maduro ήταν υπεύθυνες για την πυροδότηση των φορτηγών βοήθειας στη γέφυρα του Francisco de Paula Santander, αναγνωρίστηκε τελικά από τους New York Times (10 Μαρτίου 2019) ότι τα βίντεο δείχνουν πως οι υποστηρικτές του Guaidó, με κοκτέιλ μολότοφ, ακούσια ή σκοπίμως, προκάλεσαν τις πυρκαγιές!

Σύμφωνα με τα έγγραφα που πήρε ο Avendaño από την κολομβιανή υπηρεσία Πληροφοριών, οι απεσταλμένοι του Guaidó ήταν υπεύθυνοι για την εκταμίευση κονδυλίων για την κάλυψη του κόστους των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, που διέμεναν σε δύο από τα επτά ξενοδοχεία της πόλης. Οι Barrera και Rojas φέρονται όμως να καταχράστηκαν τα κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς για να οργανώσουν πάρτι και για να ζουν μέσα στην πολυτέλεια.

«Η κολομβιανή υπηρεσία Πληροφοριών ήταν η πρώτη που το είδε. Μου έφεραν τα αποδεικτικά στοιχεία. Τα τιμολόγια που δείχνουν υπερβολές και, πολλές, πολύ περίεργες, διαφορετικών βιβλιαρίων επιταγές που υπογράφηκαν την ίδια ημέρα. Σχεδόν όλα, χωρίς σφραγίδα. Κόστος που υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια πέσος δόθηκε σε μια νύχτα σε κολομβιανά ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα. Αρκετά χιλιάδες δολάρια σε φαγητό και ποτό. Δαπάνες για ρούχα σε πολύ ακριβά καταστήματα στην Μπογκοτά και την Cúcuta. Αναφορές για ενοικιάσεις αυτοκινήτων και πληρωμές σε υπερτιμημένα ξενοδοχεία. Τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Πολλά λεφτά», λέει ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις απάτες.

Η διαφθορά, λοιπόν, αποτελεί αναμφισβήτητα πρόβλημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της Βενεζουέλας, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Βενεζουέλας, που πρέπει να επιλύσουν.

Οι αποκαλύψεις της «PanAm Post», πάντως, ενισχύουν την ανησυχία για το τι συμβαίνει με τα δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση μιας διεφθαρμένης αυτόκλητης κυβέρνησης υπό τον Γκουαϊδό. Και αυξάνει την αγανάκτηση, μεταξύ εκείνων, που υποφέρουν από τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώ ο Γκουαϊδό και η παρέα του ζουν πολυτελώς στη Μπογκοτά, το Μαϊάμι και τη Μαδρίτη.

 


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.