Από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας, άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο η λέξη νεοφιλελευθερισμός. Βέβαια, η συγκεκριμένη λέξη ακουγόταν και από την ημέρα που ήρθαν τα μνημόνια στην χώρα μας, αφού έγιναν κομμάτι της ζωής μας οι «περικοπές», οι «μειώσεις» και φυσικά οι «μεταρρυθμίσεις».

Τι είναι όμως ο νεοφιλελευθερισμός; Και γιατί σήμερα όλοι συζητούν γι αυτόν; Για ορισμένους είναι πανάκεια, για τους περισσότερους όμως αιτία όλων των δεινών…

Κατ’ αρχήν, αυτό που αναφέρεται ως νεοφιλελευθερισμός, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, είναι η άποψη πως η οικονομία λειτουργεί καλύτερα όταν δεν παρεμβαίνει σε αυτή το κράτος. Όταν η αγορά αυτορρυθμίζεται από «αόρατο χέρι», όπως είχε πει ο κλασσικός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ.

Ο νεοφιλελευθερισμός ή αλλιώς η νεοκλασσική θεωρία, είναι κράμα κλασσικών ιδεών και του μονεταρισμού του Μίλτον Φρίντμαν. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες τάσεις, περισσότερο ή λιγότερο ακραίες, εντός του νεοφιλελευθερισμού.

Μείωση του κράτους

Επίσης:

– Σε επιστημονικό επίπεδο, ο νεοφιλελευθερισμός προέκυψε από τη μαθηματικοποίηση της οικονομικής επιστήμης, όπως εκφράστηκε από το έργο των οικονομολόγων Walras και Marshall που ήταν οι πρώτοι που έδειξαν πως αντιλαμβάνονται την οικονομική επιστήμη ως μια θετική επιστήμη. Αντιμετώπισαν το οικονομικό σύστημα, όπως η φυσική αντιμετωπίζει ένα σωματιδιακό φαινόμενο. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουν στην ανάλυση τις κοινωνικές σχέσεις και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

– Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, ο νεοφιλελευθερισμός βασίζεται στους εξής άξονες: Μείωση του κράτους, απελευθέρωση αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις. Υπερίσχυση του ιδιωτικού τομέα επί του δημοσίου.

Ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτική ασφάλιση… Ότι δηλαδή ήθελε να πετύχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο νεοφιλελευθερισμός αντιλαμβάνεται το ρόλο του κράτους περιορισμένο στη νομοθετική λειτουργία, στην περιφρούρηση της εφαρμογής των νόμων (σώματα ασφαλείας) και στην απόδοση δικαίου (δικαστήρια). Όλα τα υπόλοιπα, θεωρεί πως λειτουργούν καλύτερα σε ιδιωτικό πλαίσιο. Ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτική ασφάλιση λειτουργούν πιο αποδοτικά από τις δημόσιες εκδοχές τους, λοιπόν.

Πρόσβαση μόνο για ολίγους

Ο νεοφιλελευθερισμός αποστρέφεται το κοινωνικό κράτος, δηλαδή την πρόσβαση κάποιου που δεν διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους, στην Παιδεία, την Υγεία και τις λοιπές βασικές αξίες της ζωής.

Βεβαίως, η φράση «λιγότερο κράτος» μπορεί να φαίνεται σωστή, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, ωστόσο υποκρύπτει την παραπάνω αποστροφή του νεοφιλελευθερισμού για το κοινωνικό κράτος.

Τα μέσα παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, είναι οι φόροι και οι δημόσιες δαπάνες. Η μείωση των φόρων που επαγγέλεται ο νεοφιλελευθερισμός, αντιστοιχεί σε μια μείωση των δαπανών και άρα της αναδιανεμητικής λειτουργίας της κρατικής παρέμβασης. Έτσι, πρόσβαση στα ιδιωτικά αγαθά έχουν οι έχοντες και μόνον.

Κυριάκος, όπως Ρήγκαν και Θάτσερ! Ότι είπε ο Πομπέο!

Ο νεοφιλελευθερισμός, αναδύθηκε κατά τη δεκαετία του 1980, λόγω της ανικανότητας των κεϋνσιανών οικονομικών, που εκφράστηκαν κυρίως μέσω της σοσιαλδημοκρατίας, να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις της δεκαετίας του 70′.

Πολιτικοί, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, στράφηκαν στη θεωρία του οικονομολόγου, Μίλτον Φρίντμαν, για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ελλείμματα. Απελευθέρωσαν τις αγορές, απορρύθμισαν το χρηματοπιστωτικό τομέα, διέλυσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιωτικοποίησαν (ξεπούλησαν) τη δημόσια περιουσία.

Το πάθημα του 2008 και το σωσίβιο από το αίμα των πολιτών

Ο νεοφιλελευθερισμός, απέτυχε να δώσει λύσεις για την κρίση του 2008 και ακόμα και οι πιο σκληροί θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όταν τα βρήκαν δύσκολα, στράφηκαν στο κράτος για βοήθεια, σε μια στιγμή απαράμιλλης υποκρισίας. Είναι ενδεικτικές οι διασώσεις των τραπεζών από τις κρατικές οικονομίες, δηλαδή, από τους πολίτες.

Καταλάβατε τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές; Μάλλον όχι…


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.