Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας (Πέμπτη), ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε στην Άγκυρα την αποχώρηση των Σύρων Κούρδων μαχητών της Πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού από την «ασφαλή» ζώνη που δημιούργησε η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

Ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί προχώρησαν στην κίνηση αυτή, είναι διότι θεωρούσαν πως οι Κούρδοι δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν την περιοχή με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που έχουν στην κατοχή τους, και με αυτό το τρόπο έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ως προς την τουρκική κυβέρνηση, η συμφωνία αυτή αποτελεί ολοκληρωτική νίκη, καθώς από την αρχή της εισβολής στη Συρία το μόνο που ήθελε η Τουρκία είναι να φτιάξει την «ασφαλή» ζώνη στη Βόρεια Συρία διώχνοντας με αυτό το τρόπο και τους Κούρδους της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ΗΠΑ και Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

Ακόμη, η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα.


Κάντε μας follow στο Twitter για να μην χάσετε καμία πιπεράτη είδηση!


Ακολούθησε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία!


Τα ΠΙΠΕΡΑΤΑ παρασκήνια που είναι διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα ΠΙΠΕΡΑΤΑ δεν φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή του, αναρτώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα της RP Media Hellas ή υπογράφονται από το συντάκτη τους.