ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η διοίκηση αποχώρισε... η αντιπολίτευση ψήφισε και έλαβε απόφαση! - Πανελλήνια πρωτοτυπία ελέω απλής αναλογικής | piperata.gr Skip to main content

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η διοίκηση αποχώρισε... η αντιπολίτευση ψήφισε και έλαβε απόφαση! - Πανελλήνια πρωτοτυπία ελέω απλής αναλογικής

Μπορεί με την αλλαγή κυβέρνησης εν μέρει να βελτιώθηκαν οι συνθήκες κυβερνησιμότητας ενός δήμου, εν τούτοις, τα παράδοξα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής, ακόμη καλά κρατούν.

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Την περασμένη βδομάδα, στο δημοτικό συμβούλιο του Χαϊδαρίου, συνέβη κάτι ευτράπελο... που πρέπει να αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία, για να μην πω και παγκόσμια! 

Η αρμόδια επιτροπή του δήμου τον μήνα Οκτώβριο προχώρησε σε επιλογή νέων δασκάλων καλλιτεχνών, ανανεώνοντας σημαντικά το δυναμικό τους. Έτσι, η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία τυγχάνει να είναι και η πρώην διοίκηση, προφανώς κάλεσε τους «απολυμένους» δασκάλους και γενικά δικό της κόσμο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί, παρότι ο νόμος δίνει την ευκαιρία μόνο στην επιτροπή να αποφασίζει με βάση τα κριτήρια που έχει βάλει η διοίκηση, καθώς και να εξαιρεί από ΑΣΕΠ τις προσλήψεις των δασκάλων καλλιτεχνών, η μείζονα αντιπολίτευση αξίωσε να μπει το θέμα σε ψηφοφορία για να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο αν θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία της επιλογής τους.

Στην κουβέντα που προηγήθηκε η ελάσσονα αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ κλπ), θέλοντας να εκμεταλλευθεί το γεγονός, κάνοντας επίδειξη της δύναμης που μπορεί να έχει, έδειξε να τάσσεται υπέρ της πρότασης της μείζονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο).

Τότε, λοιπόν, ο δήμαρχος, Βαγγέλης Ντηνιακός, που εξελέγη ως ανεξάρτητος αλλά προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ, ενώ υποστηρίχθηκε και από τοπικά ισχυρά κεντροδεξιά στελέχη, όπως και από νυν και πρώην ΠΑΣΟΚους, πήρε την... παράδοξη μεν, πρωτότυπη δε, απόφαση ο συνδυασμός του να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση! Έστω και προσωρινά... Όμως, τους ακολούθησε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου! 

Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας εκ των αντιπροέδρων του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος ανήκει στην αντιπολίτευση, να αναλάβει αυτός να προεδρεύσει, ώστε οι υπόλοιποι συνδυασμοί (πλην της διοικούσας αρχής) που παρέμειναν στην αίθουσα να θέσουν το θέμα σε ψηφοφορία, αποφασίζοντας την επανάληψη της διαδικασίας για την πρόσληψη δασκάλων καλλιτεχνών, ακυρώνοντας(!) αυτήν που είχε ακολουθήσει η αρμόδια επιτροπή.

Με λίγα λόγια, η διοίκηση αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο (και τη ψηφοφορία), ενώ η αντιπολίτευση ανέλαβε... ψήφισε και αποφάσισε(!), αφού υπερτερεί σε δυνάμεις από τον συνδυασμό του δημάρχου που έχει εκλέξει 14 δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο 33!

Το είδαμε, λοιπόν, πλέον, κι αυτό... στην Ελλάδα! 

Επί της ουσίας, πάντως, τώρα, η διοίκηση του δήμου Χαϊδαρίου ευελπιστεί να «πέσει» η απόφαση σε επίπεδο περιφέρειας, καθώς καθ' ύλην αρμόδια είναι η επιτροπή... Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα μόνο να καταδικάσει πολιτικά με ψήφισμα του τη διαδικασία επιλογής της επιτροπής, στην οποία εκεί -σε συσχετισμούς δυνάμεων- υπερτερεί η διοικούσα αρχή Ντηνιακού.

ΥΓ.: Εν τούτοις, δεν έγινε κατανοητό ακόμη και από στελέχη της διοίκησης τι νόημα είχε να αποχωρήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντηνιακού. Μήπως, κι έτσι, δεν καταγράφηκε η πρώτη ήττα της διοίκησης, σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου; Ούτως ή άλλως, η διαδικασία συνεχίστηκε και η απόφαση πάρθηκε, ανεξαρτήτως αν θα ακυρωθεί ή αν θα ισχύσει τελικώς... 

ΥΓ.(2): Το μεγαλύτερο πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, πάντως, το διέπραξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος δέχθηκε... εντολή δημάρχου! Για λόγους θεσμικούς δεν έπρεπε να αποχωρήσει μαζί με τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, οι οποίοι, ανεξάρτητα από την ορθότητα της κίνησης αυτής, πολιτικά σωστά υπάκουσαν στην εντολή του επικεφαλής τους. Όμως, ο πρόεδρος είναι αυτός που προεδρεύει των συνεδριάσεων, κι αυτός αποφασίζει για τις θεσμικές διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου...   Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV