Οι ΗΠΑ αυτοδιασύρθηκαν στην Συρία και... η Ρωσία επανέρχεται δριμύτερη στην Αφρική! | piperata.gr Skip to main content

Οι ΗΠΑ αυτοδιασύρθηκαν στην Συρία και... η Ρωσία επανέρχεται δριμύτερη στην Αφρική!

Στη σκιά των σημαντικών και ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Μέσης Ανατολής, έλαβε χώρα ένα ακόμη φόρουμ, το οποίο έγινε στο Σότσι, οπότε δεν δόθηκε η δέουσα σημασία για το ότι εκεί επισφραγίστηκε κατ' ουσίαν η μεγάλη επιστροφή της Ρωσία στην αφρικανική Ήπειρο.

Για πρώτη φορά οι ηγέτες και των 54 κρατών της Αφρικής(!), συναντήθηκαν όλοι μαζί στο Σότσι της Μαύρης θάλασσας, όπου έγινε το πρώτο οικονομικό φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής!

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Πούτιν σε Σαουδική Αραβία και Αραβικά Εμιράτα, όπου έγινε δεκτός με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ακόμα και την προπερυσινή επίσκεψη Τραμπ!

Μάλιστα, το Al Jazeera παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο Πούτιν μπαίνει στη μάχη για την Αφρική, μετά την προσβλητική ήττα των ΗΠΑ στην Συρία».
- «Ο Πούτιν αφού έκανε το γύρο του θριάμβου στη Μέση Ανατολή, στρέφεται πλέον στην Αφρική», ήταν, την ίδια ώρα, ο τίτλος του CNN, αναφορικά με το φόρουμ στο Σότσι.

Αξιοσημείωτο και μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, το Κρεμλίνο πριν από το εν λόγω φόρουμ φρόντισε να οριστικοποιήσει τη διαγραφή του χρέους των αφρικανικών χωρών προς τη Σοβιετική Ένωση, ύψους 20 δισ. δολαρίων!

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για χαμένα λεφτά, αλλά που αποτελούσαν «βρόγχο» στο λαιμό των αφρικανικών χωρών! Στο Σότσι υπογράφτηκαν, λοιπόν, συμφωνίες ύψους 800 δισ. ρουβλιών, ήτοι πάνω από 13 δισ. δολαρίων.

Και μάλιστα σε ποιοτική νέα βάση, χωρίς πολιτικές «ρήτρες» και ιδεολογικά καρυκεύματα... Ούτε όρους όπως αυτούς που είθισται να βάζουν το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ:  ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις κοινωνικών εξόδων, πολιτικό έλεγχο κ.ά.
Εξ όσων δήλωσαν πολλοί εκ των Αφρικανών ηγετών που βρέθηκαν στο Σότσι, η Μόσχα είναι το μοναδικό μέρος πάνω στη γη σήμερα όπου «οι χώρες της Αφρικής μπορούν να αγοράσουν έστω λίγη γεωπολιτική ελευθερία από τους σκληρούς, άκομψους και επιθετικούς «δυτικούς μας συμμάχους». Η Μόσχα -είπαν- ανοίγει ένα νέο ελπιδοφόρο πεδίο στην Αφρική».
Ως αποτέλεσμα της δουλειάς στο φόρουμ, η Ρωσία αναμένεται να διπλασιάσει την προμήθεια καταναλωτικών αγαθών στην Αφρική τα επόμενα λίγα χρόνια, εξηγεί ο Σεργκέι Λέβιν, υπουργός αγροτικής οικονομίας. Σε απόλυτες τιμές αυτό ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια! Τη διετία 2016-2018 η αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Αφρική ήταν 73% και έφθασε τα 4,6 δισ. δολάρια.
Οικονομικό μέγεθος σχετικά μικρό για μια ολόκληρη ήπειρο, αλλά εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψιν ότι επί μία 20ετια μετά την πτώση της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, οι εμπορικές σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών ήταν μηδαμινές.

Στο Σότσι, όμως, υπογράφτηκαν συμφωνίες όχι μόνο για όπλα, αλλά κυρίως για βιομηχανικά προϊόντα που έχουν ανάγκη οι χώρες της Αφρικής, όπως:
- Τεχνολογικός εξοπλισμός για διυλιστήριο στο Μαρόκο.
- Δημιουργία μικτού συμπλέγματος για παραγωγή αμιάκ και καρμπαμιδίου στην Αγκόλα, ύψους 1,2 δις δολαρίων.
- Συνεισφορά της Μόσχας στην ανάπτυξη σιδηροδρόμων στην Αγκόλα.
- Κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και επεξεργασίας πετρελαιοειδών στο Κογκό.
- Κέντρο ατομικής επιστήμης και τεχνολογιών στην Ρουάντα!
Παράλληλα, δεκάδες μικρότερα συμβόλαια υπογράφτηκαν, τα οποία δείχνουν ότι στην ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ, η Ρωσία στην Αφρική μπορεί να λέει ότι προτείνει στους εταίρους της συνεργασία νέων συνθηκών, πέρα και έξω από επιβολή πολιτικο-ιδεολογικών και κοινωνικών απαιτήσεων.
Οι Αφρικανοί ηγέτες που νοιώθουν πάνω τους το βάρος μιας ιδιότυπης μορφής νεοαποικιοκρατίας, παρακολουθούν πλέον με θέρμη τις κινήσεις της Μόσχας στη Συρία. Εντυπωσιάζονται δε που μαζί της ανοίγονται τέτοια «κλειστά» μέχρι προσφάτως, φιλο-αμερικανικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV