Τα έκανε μπάχαλο η Ομοσπονδία Καράτε στη Χαλκίδα - Για μια φιέστα ταλαιπώρησαν δεκάδες ανήλικους αθλητές | piperata.gr Skip to main content

Τα έκανε μπάχαλο η Ομοσπονδία Καράτε στη Χαλκίδα - Για μια φιέστα ταλαιπώρησαν δεκάδες ανήλικους αθλητές

Για μια… φιέστα η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε (ΕΛΟΚ) τελείωσε τους αγώνες του Σαββάτου για το Πανελλήνιο Κύπελλο Έγχρωμων και Μαύρων Ζωνών 2019 (σ.σ.: η διοργάνωση διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο 2 – 3 Νοεμβρίου), στις τρεις και μισή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με παράγοντες αλλά και καλούς γνώστες του αθλήματος του καράτε, αγώνες που παραδοσιακά διεξάγονται σε δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε ένα και μάλιστα υπό τριτοκοσμικές συνθήκες αφού ο αγωνιστικός χώρος -και το γήπεδο- ήταν εξαιρετικά μικρό για τέτοια διοργάνωση και υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε διαιτητές.

Το… κλου της ημέρας, ωστόσο, ήταν μια άχρηστη και αχρείαστη φιέστα στην οποία παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαιδίτης και οι Δήμαρχοι Μαντουδίου και Ψαχνών.

Όλα αυτά συνετέλεσαν σε μια πρωτοφανή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα κατά πεντέμισι ώρες, με αποτέλεσμα την απερίγραπτη ταλαιπωρία ανηλίκων αθλητών.

Θα παρέμβει άραγε ο Αυγενάκης;

Όλα αυτά τα κωμικοτραγικά δείχνουν την ανικανότητα της ΕΛΟΚ να διοργανώσει σωστά μια διοργάνωση και θα πρέπει να επισύρουν εισαγγελική έρευνα καθώς οι ανήλικοι αθλητές εκτέθηκαν σε κίνδυνο για την υγεία τους.

Επιπλέον, θα πρέπει και ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης να ζητήσει εξηγήσεις για την ιλαροτραγωδία που παίχθηκε στη Χαλκίδα, αν τον αφήσουν βεβαίως οι κομματάρχες της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια.

Τα γεγονότα του Σαββάτου επιβεβαίωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το περιεχόμενο της επιστολής των 965 γονέων που κατατέθηκε σε ανύποπτο χρόνο!

Η έλλειψη του στοιχειώδους σεβασμού προς τους ανήλικους αθλητές, καθώς και κάθε ενδιαφέροντος για την στοιχειώδη τους ασφάλεια, ήταν οι αιτίες της πρωτοφανούς αγανάκτησης των γονέων.

Η έλλειψη της τήρησης των κανόνων διεξαγωγής αγώνων της WKF, που αφορούν το κατώτατο όριο ηλικίας των αγωνιζομένων καθώς και τον αριθμό διαιτητών για κάθε τατάμι είναι οι αιτίες που υπονομεύουν το κύρος των αγώνων, αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των διοργανωτών και επικυρώνουν τα αποτελέσματα μιας ταλαιπωρίας εκατοντάδων ανθρώπων που ξεπέρασε τις 18 ώρες.

Διοργάνωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον

Το Πανελλήνιο Κύπελλο Εγχρώμων και Μαύρων ζωνών, αποτελεί μια διοργάνωση η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το εύρος των ηλικιών που περιλαμβάνει το κατατάσσει στη κορυφή από πλευράς αριθμού συμμετοχών, και το πλέον επικερδές για την ΕΛΟΚ, αφού εκτός από το υψηλό παράβολο συμμετοχής, υποστηρίζει και το εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο της επικύρωσης των KYU από αυτήν.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής ανήλικων κυρίως αθλητών οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία συνοδεύονται από τους γονείς των, η συγκεκριμένη διοργάνωση μέχρι και πέρσι πραγματοποιείτο σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα, αποκλειστικά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο των Άνω Λιοσίων.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε το πλεονέκτημα των προδιαγραφών του Σταδίου για την εξυπηρέτηση τόσο μεγάλου αριθμού αθλητών και θεατών, αλλά κυρίως της ευκολίας της πρόσβασης των αθλητών και των συνοδών τους από απομακρυσμένα σημεία της χώρας, κάνοντας χρήση των συγκοινωνιακών προνομίων της πρωτεύουσας. Αυτός άλλωστε αποδείχθηκε, ότι ήταν ο λόγος που οι συμμετοχές στην συγκεκριμένη διοργάνωση άγγιξαν κατά το παρελθόν, τους 2.500 αθλητές.

Το Ολυμπιακό Στάδιο των Άνω Λιοσίων

Η εκμίσθωση του Ολυμπιακού Σταδίου των Άνω Λιοσίων σε ιδιώτη, σηματοδοτεί το τέλος της δωρεάν διάθεσης αυτού στην ΕΛΟΚ, η οποία προκειμένου να μην υποστεί την δαπάνη μίσθωσης χώρου αντίστοιχων της διοργάνωσης προδιαγραφών στην πρωτεύουσα, επιλέγει την δωρεάν χρήση του δημοτικού Γυμναστηρίου της γειτονικής Χαλκίδας, η οποία ως προορισμός χωρίς συγκοινωνιακές υποδομές, λειτουργεί ανασταλτικά για μεγάλο όπως αποδεικνύεται αριθμό αθλητών, αφού οι συμμετοχές έφτασαν μόλις τους 1.300 αθλητές.

Εκτός από την δυσκολία πρόσβασης, καθώς πολλοί και από την Αθήνα επέλεξαν (σοφά όπως αποδείχθηκε) να μην συμμετέχουν, οι αγώνες που στριμώχτηκαν σε δύο μόλις ημέρες αντί των τεσσάρων, που γίνονταν μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν σε καθεστώς παντελούς αδιαφορίας για την ομαλή και κυρίως ασφαλή διεξαγωγή τους καθώς,

  • Έλαβαν χώρα σε χώρο, ο οποίος στερείται την εκ του Νόμου απαιτούμενη άδεια τελέσεως αγώνων καράτε.
  • Πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία ασθενοφόρου οχήματος σε επιφυλακή.
  • Διεξήχθησαν με την παρουσία τριών ανά τατάμι διαιτητών, αντί των πέντε που προβλέπουν οι κανονισμοί της WKF.
  • Περιελάμβαναν κατηγορίες Kumite παίδων 8 και 9 ετών κατά παράβαση των κανονισμών της WKF, η οποία ρητά απαγορεύει για λόγους ασφαλείας τους αγώνες Kumite για τις ηλικίες κάτω των 10 ετών.
  • Διεξήχθηκαν σε μεταμεσονύχτιες ώρες.

Στο πόδι από τις οκτώ το πρωί αθλητές και συνοδοί

Εκεί όμως που η ΕΛΟΚ πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της, όσον αφορά την ασφάλεια των αθλητών και των συνοδών τους είναι, ότι απαιτούσε την παρουσία όλων των αγωνιζομένων για διαπίστευση και ζύγιση στις 8 το πρωί, ανεξαρτήτως της ώρας που θα αγωνισθούν, προκειμένου να εξασφαλίσει φιλοθεάμον κοινό για την πολιτική φιέστα της περιττής και βαρετής τελετής έναρξης των αγώνων χάριν της Δήμαρχου Χαλκίδας (που έδωσε δωρεάν το γήπεδο) του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και των Δήμαρχων Μαντουδίου και Ψαχνών!

Το γεγονός ότι κουρασμένοι και πεινασμένοι διαιτητές από τις 6 το απόγευμα και μετά δεν ήξεραν που βρίσκονταν και εξίσου κουρασμένοι και πεινασμένοι γονείς οδήγησαν στις 4 το πρωί προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα σπίτια τους, ουδόλως απασχόλησε τους (αν)εγκέφαλους διοργανωτές.

Ας σημειωθεί πως ουδέποτε σε παρόμοιας εμβέλειας αγώνες γίνεται τελετή έναρξης!

Στις 12 το βράδυ της Κυριακής η νυσταγμένη ΕΛΟΚ έκανε ταμείο. Οι εισπράξεις ήταν 1.300 αθλητές επί 20 Ευρώ = 26.000 Ευρώ συν 700 με διπλό αγώνισμα επί 5 Ευρώ = 3.500 σύνολο 29.500 Ευρώ. Έξοδα 15 διαιτητές επί 100 ευρώ = 1.500. Γήπεδο δωρεάν, ξενοδοχεία φαγητά κερασμένα από τον Δήμο της Χαλκίδας οι οποίοι περιμένουν και το Παγκόσμιο που τους έχει υποσχεθεί ο -αφανής «ήρωας»- Γιώργος Γερόλυμπος, για τον οποίο πνέουν μένεα διάφοροι άνθρωποι του καράτε εντός κι εκτός ομοσπονδίας.

 

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
6 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.