Ο βίος και η πολιτεία Τσίπρα… δια χειρός Φαμπιάν Περιέ - Τι γράφει στη βιβλιογραφία ο διάσημος ανταποκριτής (pics) | piperata.gr Skip to main content

Ο βίος και η πολιτεία Τσίπρα… δια χειρός Φαμπιάν Περιέ - Τι γράφει στη βιβλιογραφία ο διάσημος ανταποκριτής (pics)

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί έναν από τους ιστορικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδος, ενώ ήδη πολλοί ερευνητές προσπαθούν να αναλύσουν την στρατηγική που ακολούθησε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του.

'Ετσι, από την περασμένη βδομάδα, κυκλοφόρησε και το βιβλίο για εκείνον με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία» («Alexis Tsipras, Une histoire grecque»), δια χειρός Φαμπιάν Περιέ, διάσημου ανταποκριτή στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια. Πρόκειται για μια βιογραφική μελέτη, μια μονογραφία, βασισμένη στον τέως Έλληνα πρωθυπουργό και στα κρίσιμα γεγονότα που διαχειρίστηκε.

Χαρακτηριστικά βιογραφίας Περιέ

Η μέθοδος του συγγραφέα συνίσταται στην παράλληλη εξιστόρηση του βίου και της πολιτείας του Αλέξη Τσίπρα, στο φόντο κρίσιμων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η χρονική αφετηρία της βιογραφίας του Αλέξη Τσίπρα είναι το καλοκαίρι του 1974, όταν η δημοκρατία εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα γεννήθηκε το τρίτο παιδί του Παύλου και της Αρίστης Τσίπρα, ο μετέπειτα ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Το σύγγραμμα του Περιέ εμφορείται μεν από μια διακριτική τάση συμπάθειας προς τον κ. Τσίπρα, αλλά το στοιχείο αυτό δεν αναιρεί την ευσυνειδησία με την οποία ο Γάλλος ρεπόρτερ αναζήτησε άγνωστα στοιχεία και συνέλεξε πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές.

Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του προσπαθεί να διαφωτίσει το γαλλόφωνο διεθνές κοινό σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά, το θεμελιώδες ερώτημα που θέτει στον εαυτό του είναι καίριο: «Ποιος είναι πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας;».

Και επ’ αυτού οποιοσδήποτε αναγνώστης, ακόμη και συμπατριώτης του τέως πρωθυπουργού, θα βρει στο εν λόγω βιβλίο πλήθος στοιχείων που ίσως βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση των μυστικών μιας προσωπικότητας όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εξομολόγηση του Γιάννη Μηλιού

Ο Περιέ από ότι φαίνεται στο βιβλίο μιλούσε πολλές φορές με τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος μάλιστα του εξομολογήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό, το οποίο συνέβη κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2013.
Σόρος

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα

«Είχαμε ένα εκτός προγράμματος ραντεβού στο Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, εκ των ιδρυτών του οποίου είναι ο Τζορτζ Σόρος.
Οταν φτάσαμε εκεί, στη μέση του Μανχάταν, ο άνθρωπος που μας άνοιξε την πόρτα ήταν ο... Γιάνης Βαρουφάκης! Και ήταν αυτός που θα διοργάνωνε τη δεύτερη “αμερικανική περιοδεία” του Αλέξη Τσίπρα, από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2013.

Ο Βαρουφάκης θα συνόδευε τον Αλέξη στο Τέξας, όπου θα έδινε δύο διαλέξεις στο LBJ School of Public Affairs. Κατόπιν ο Τσίπρας θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη - με τις επισκέψεις του να είναι πάντα ενορχηστρωμένες από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, σύμφωνα με άλλες πηγές, ήταν ο συντάκτης των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα».

Η επιλογή του Βαρουφάκη ως νέου «Τσάρου»

Συνεχίζοντας τις εξομολογήσεις ο Μηλιός ρίχνει φως στο πως, πότε και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει τον Γιάνη Βαρουφάκη Υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Μηλιός:

«Θυμάμαι πολύ καλά, ότι ήταν σε μια συνάντησή μας με τον Αλέξη, στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, στο γραφείο του στη Βουλή. Συζητούσαμε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία ο Αλέξης είχε πειστεί ότι ο Γιάνης θα ήταν ο καλύτερος (σ.σ.: υπουργός Οικονομικών), από την άλλη, όπως το έβλεπε εκείνος, έπρεπε να αναθέσει το υπουργείο σε κάποιον που δεν θα ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Το βράδυ της 25ης ή 26ης Ιανουαρίου 2014 ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Μηλιό και του πρότεινε κάποιο πόστο: «Μου ζήτησε να διαλέξω ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και το Ναυτιλίας... Δέκα λεπτά αργότερα τον πήρα εγώ τηλέφωνο και απέρριψα την προσφορά. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2014 δεν ήμουν πια μέρος του σχεδιασμού».
Φωτό Βαρουφάκης

Αλλαγή πλεύσης του Τσίπρα για το Grexit

Ο Φαμπιάν Περιέ παραθέτει σε αρκετά σημεία του βιβλίου του δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατά το «καυτό» εξάμηνο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. «"Στην αρχή ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την αναταραχή που αυτή θα προκαλούσε στην ευστάθεια της ευρωπαϊκής οικονομίας", παραδέχεται ο Ολάντ.

Προσθέτει όμως ότι “ο Τσίπρας αντιλήφθηκε γρήγορα πως υπήρχαν ορισμένα κράτη που επιθυμούσαν ειλικρινά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και άλλα που ειλικρινά επιθυμούσαν την αποχώρησή της”.

Ο Τσίπρας έκανε την επιλογή του, να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Υπήρχαν διαρκώς διλήμματα που γύριζαν στο μυαλό του. Σύμφωνα με όσα λένε αρκετοί συγγενείς του, “στ’ αλήθεια έθετε το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Συναφώς, κατά τον Πιερ Λοράν (σ.σ.: γενικό γραμματέα του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), ο οποίος βρισκόταν σε τακτική επαφή με τον Έλληνα τότε πρωθυπουργό, “ο Τσίπρας μελέτησε συστηματικά όλες τις προτάσεις. Στο τέλος, όμως, απέρριψε την έξοδο από το ευρώ, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία, στην απομόνωση και εντέλει στην αποτυχία της αριστερής εμπειρίας στην Ελλάδα.

Ένιωθε το βάρος της ευθύνης στους ώμους του όχι μόνο για την πατρίδα του, αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά”. Διότι θα ήταν η Αριστερά του Τσίπρα αυτή που θα έφερε την ευθύνη για την κατάρρευση της Ευρωζώνης, με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο Παυλόπουλος ρυθμιστής μετά το δημοψήφισμα

Ο Περιέ, παρουσιάζοντας τα λεγόμενα του Φρανσουά Ολάντ, αναδεικνύει τον ρόλο που έπαιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος διηγείται ότι είχε μιλήσει επίσης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «έναν άνθρωπο που ανήκει στην Κεντροδεξιά, πεπεισμένο ότι ο διάλογος έπρεπε να αρχίσει ξανά. Μου είπε ότι τρέφει εκτίμηση για τον Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ειλικρινή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με διαβεβαίωσε πως ο Τσίπρας ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί και να μην τον αφήσω αβοήθητο».

Ο Αλέξης ρυθμιστής των εξελίξεων στα Βαλκάνια

Μία από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις, απαντά ο Φαμπιάν Περιέ. Γιατί ανακινήθηκε το Μακεδονικό;

Αυτό διερωτάται ο Περιέ και την απάντηση τη δίνει ο ίδιος μέσω των μαρτυριών των έμπιστων συνεργατών του.

Ένας εκ των εμπίστων του πρώην πρωθυπουργού δήλωσε στον Περιέ ότι «ο Αλέξης είχε πάντα κατά νου πως πρέπει να σταθεροποιήσει την περιοχή και να επιλύσει τις χρονίζουσες διαμάχες. Για τον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στη Βαλκανική».

Η εμφάνιση – σύμβολο

Ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του αναφέρει και μία ακόμα εμφάνιση που προκάλεσε εντυπώσεις, ρίχνοντας φως στο γιατί το έκανε ο Αλέξης...

Το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από την Καντίτσα Σάνκο.

Ο Φαμπιάν Περιέ στο βιβλίο του προσθέτει σε αυτό το περιστατικό μια ενδιαφέρουσα διάσταση: «Η Καντίτσα Σάνκο και ο Αλέξης Τσίπρας έκλεψαν την παράσταση από το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Το χτύπημα που κατάφεραν ήταν επιτυχημένο, καθώς το στιγμιότυπο έγινε σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά. Και αν σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα πίσω από αυτό ήταν της Μπέτυς, ο μόνος που ωφελήθηκε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας».

Τα παιδικά χρόνια και η ανατροφή του Αλέξη Τσίπρα

Μία από τις πηγές του Φαμπιάν Περιέ απ’ όπου άντλησε έγκυρες πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια, την οικογενειακή ζωή και την ανατροφή του Αλέξη Τσίπρα ήταν η εξαδέλφη του πατέρα του, η οποία ήταν καθηγήτρια Μοριακής Bιολογίας, Λαοκρατία Λάππα.

Η θεία του λοιπόν εξομολογήθηκε στον Φαμπιάν Περιέ ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια του Αλέξη, η Ζανέτ και ο Δημήτρης, είχαν ήδη οργανωθεί στην ΚΝΕ. Ανυπόμονος να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ο Αλέξης Τσίπρας πίεζε από πολύ νωρίς τη Βίκυ Κοβάνη, μια συμμαθήτρια μεγαλύτερή του κατά δύο χρόνια, η οποία ήταν τότε γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΚΝΕ Αμπελοκήπων.

Όταν ήρθε η ώρα, η Κοβάνη επέτρεψε στον μικρό Αλέξη να γίνει κι αυτός, επισήμως, Κνίτης. Ήταν 14 ετών. Και λίγο αργότερα, του παραχώρησε τη θέση της. «Εγκατέλειψα τη θέση της γραμματέως της ΚΝΕ στο Λύκειο Αμπελοκήπων το 1989. Με διαδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ.: σε ηλικία 15 ετών)», λέει η Βίκυ Κοβάνη.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV