Νέα Πρόκληση: Η κυβέρνηση ξεπλένει υπόδικους εφοπλιστές-τραπεζίτες που κατηγορούνται για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες! | piperata.gr Skip to main content

Νέα Πρόκληση: Η κυβέρνηση ξεπλένει υπόδικους εφοπλιστές-τραπεζίτες που κατηγορούνται για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μία κίνηση, επί της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, από την οποία καταφανέστατα επωφελούνται υπόδικοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έρχεται και... τους ξεπλένει!

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Ενδεικτικό είναι και το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times το οποίο με αρκετά σκληρό τρόπο αποδοκιμάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα «άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

Η τροποποίηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες μάλιστα η Ελλάδα έχει συνυπογράψει.

Αντί, λοιπόν, πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φροντίσει, ώστε η Ελλάδα και η ελληνική δικαιοσύνη να εναρμονιστούν πλήρως το συντομότερο με τις οδηγίες της GRECO (αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς), προκειμένου καμία δικαστική υπόθεση, ειδικά όταν είναι τόσο σοβαρή ή και γενικώς όταν αφορά κακουργήματα, να μη φθάνει σε 18μηνο, αλλά και επουδενί να μην κωλυσιεργεί... Έρχεται, δυστυχώς, με προσχηματικά επιχειρήματα, τα ίδια -ακριβώς- με αυτά που προβάλουν οι «υπόδικοι φίλοι» της... να μεθοδεύσει τη νομιμοποίηση της απαλλαγής τους από τα επίμαχα βαρύτατα αδικήματα!

Οι δε FT επικαλούνται τις αναφορές δύο πολύ σημαντικών οργανισμών για να αντικρούσουν τα προσχηματικά και ύποπτα επιχειρήματα των κυβερνώντων: Την Financial Action Task Force και την GRECO, οι οποίοι διεθνείς οργανισμοί είναι ρητοί, κατηγορηματικοί και ξεκάθαροι: «Τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες».

Κι αυτό για να μη μπορεί κανένας να κάνει παιχνιδάκια, αν θέλει να διευκολύνει και να ξεπλύνει τους υπόδικους.

«Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση γιατί η Ελλάδα σπάει την προηγούμενη πρακτική της» επισημαίνουν επιπλέον οι FT.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι:

 • «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του -αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης- ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας του: Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία για προσωπικό κέρδος;»!
 • «Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες, που βρίσκονται υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο».
 • «Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρτ στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου».
 • «Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ... Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον», δήλωσε στην εφημερίδα κορυφαίος δικηγόρος της Αθήνας που αρνήθηκε να ονομαστεί.
 • «Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες».
 • «Υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν».
 • «Είναι απίθανο αυτές οι επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, στο χρονικό διάστημα που δίνεται», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 • Από την πλευρά του, αξιωματούχος της FATF (Financial Action Task Force), προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: «Εάν μια χώρα περάσει έναν νόμο που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή την τρομοκρατία να αποδεσμευτούν αυτομάτως μετά από από συγκεκριμένη περίοδο, αλλά πριν από μια οριστική δικαστική απόφαση, τότε η FATF θα ανησυχεί περισσότερο», καταλήγει το ρεπορτάζ των FT.


Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV