Πιπεράτα Παρασκήνια ...δια χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Σκάνδαλο Μητσοτάκη-Τσιάρα για Μαρινάκη: “Μαγειρεύουν bypass” στην επιλογή του Ευρωπαίου Εισαγγελέα που άσκησε έφεση κατά του υπόδικου!

Ο νέος Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας αναμένεται να είναι ο Δημήτρης Ζημιανίτης, ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βλέπει θετικά την εν λόγω εξέλιξη. Ίσως γιατί ο ίδιος είχε στο παρελθόν ασκήσει έφεση κατά του… Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είναι ως γνωστόν χορηγός της ΝΔ.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Η επιλογή του Δημήτρη Ζημιανίτη ως νέος Έλληνας Ευρωπαίος εισαγγελέας έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, από 12μελή ανεξάρτητη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσής, με δεύτερο στη σειρά κατάταξης τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο και τρίτο στη σειρά τον Λάμπρο Πατσαβέλα. Θεωρητικώς, ο Ζημιανίτης πρέπει να αναλάβει καθήκοντα εντός του 2020, ωστόσο, κάποιοι… θορυβημένοι από τις αποκαλύψεις του Piperata.gr και δη τις σαφείς προαναγγελίες και προειδοποιήσεις το υπογράφοντος ότι δεν θα βασιστώ μόνο στις εγχώριες αρχές, αλλά θα απευθυνθώ σε ευρωπαϊκούς φορείς και διεθνή ΜΜΕ, όπως και σε ξένες ενώσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την αρπαγή στο Hilton από μπράβους του υπόδικου, άρχισαν να μη βλέπουν θετικά την επιλογή Ζημιανίτη για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι το 2014 ο κ. Ζημιανίτης μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων εξωθεσμικών παράκεντρων, όταν λόγω της θέσης του στη διοίκηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών υπέγραψε έφεση κατά της αθωωτικής -λόγω αμφιβολιών- απόφασης του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τον υπόδικο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο των «ερυθρολεύκων» Σάββα Θεοδωρίδη, που κατηγορούνταν για παραβίαση του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου (προσυνεννόηση αγώνα) για τον τελικό του Κυπέλλου το 2013, μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης.

Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προτίθεται να κάνει «bypass» στην επιλογή Ζημιανίτη και στο Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο να προτείνει τον… τρίτο στη σειρά κατάταξης!

Αν αυτό επιβεβαιωθεί και συμβεί, τότε θα είναι παρέμβαση – σκάνδαλο των Μητσοτάκη-Τσιάρα, καθώς ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ελέγχει και το κράτος από το οποίο προέρχεται.

Με βάση τον Κανονισμό 1839/2917 περί Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μετά την αξιολόγηση και την κατάταξη των τριών υποψηφίων κάθε κράτους από την ανεξάρτητη, ad hoc συσταθείσα 12μελή επιτροπή, η οποία και καταρτίζει reasoned opinion, το Συμβούλιο «επιλέγει και διορίζει» τους Ευρωπαίους εισαγγελείς.

Η reasoned opinion της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, όμως το Συμβούλιο δεν είθισται να επιλέγει άλλο πρόσωπο απ’ ό,τι η Επιτροπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχει ισχυρούς λόγους για να παρακάμψει τη βαθμολόγηση και την ειδική αιτιολόγηση.

Μια τέτοια κίνηση θα αφήσει, σαφώς, έκθετη τη χώρα. Διότι αφενός θα εμφανίζεται να αγνοεί τις διαδικασίες επιλογής σε υψηλές, ανεξάρτητες από το κράτος θέσεις και αφετέρου θα δίνει μια εικόνα αδιαφάνειας, καθώς πρόκειται για θέση εκπροσώπου σε ανεξάρτητο από το κράτος δικαστικό ελεγκτικό μηχανισμό, στην οποία παρακάμπτεται ο πρώτος επιλεγείς από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διοριστεί ο τελευταίος, αλλά αρεστός στο (παρα)κράτος!..

 

Κοινοποιήστε το άρθρο: