Σάλος με βίντεο-ντοκουμέντο που Ρώσος πράκτορας-"διπλωμάτης" χρηματίζει Σέρβο κατάσκοπο! (vid) | piperata.gr Skip to main content

Σάλος με βίντεο-ντοκουμέντο που Ρώσος πράκτορας-"διπλωμάτης" χρηματίζει Σέρβο κατάσκοπο! (vid)

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σερβία, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα από σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας, καθώς Ρώσος πράκτορας με την ιδιότητα κάλυψης διπλωμάτη βιντεοσκοπήθηκε να χρηματίζει ανώτερο πράκτορα των σερβικών μυστικών υπηρεσιών.

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Ο εμπλεκόμενος Ρώσος είναι μέλος της GRU, της υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ονομάζεται Γκιόργκι Κλεμπάν και είναι αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος (AKAM) στη ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι, από τον περασμένο Ιούνιο. Υπηρετεί δηλαδή υπό διπλωματική κάλυψη. Η ταυτότητα του αξιωματούχου των σερβικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη.

Για το θέμα συνέρχεται εκτάκτως το σερβικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να διερευνήσει τι έχει συμβεί...

Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Μπόκαν Χαρτσένκο και σίγουρα το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση.

Η σερβική κυβέρνηση δια της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, διέταξε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να ελέγξει την υπόθεση, όταν το βίντεο αναρτήθηκε στο “YouTube” από έναν λογαριασμό του οποίου ιδιοκτήτης φερόταν ένας “Kdjuey Lskduf”, προκαλώντας σάλο.

“Αναμένω το πόρισμα”, είπε η πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, για την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε ως “πολύ σοβαρή”… προσθέτοντας, φυσικά, καλού-κακού, και το “εάν αληθεύει”...

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι ο λογαριασμός είναι πλαστός και αξιοποιήθηκε μόνο και μόνο για την ανάρτηση -στις 17 Νοεμβρίου- του ενοχοποιητικού βίντεο.

Ο τίτλος της ανάρτησης ήταν επίσης “εμπρηστικός”: Ρώσος κατάσκοπος συναντά Σέρβο πράκτορα”…

https://www.youtube.com/watch?v=yawNh1SwYts&feature=emb_title

Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας το βίντεο, πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση καταγραφής της συνάντησης, καθώς η παρακολούθηση καλύπτει από διαφορετική γωνία, κάτι που υποδεικνύει πως είχε προηγηθεί υποκλοπή των επικοινωνιών τους, κι έτσι γνώριζαν το σημείο συνάντησης και το λόγο που θα γινόταν. Εκ τους αποτελέσματος, η επιχείρησης παρακολούθησης και καταγραφής στέφθηκε με επιτυχία, χωρίς μάλιστα οι πράκτορες άλλης χώρας (προφανώς ΝΑΤΟϊκής) να γίνουν αντιληπτοί.

Στη σκηνοθεσία λοιπόν: Καταγράφηκε τόσο η άφιξη του Ρώσου πράκτορα-“διπλωμάτη” στο σημείο συνάντησης, όσο και η θερμή συνάντηση που ακολούθησε με τον Σέρβο αξιωματούχο της στρατιωτικής κατασκοπείας. Επιπλέον καταγράφηκαν στιγμιότυπα από το εσωτερικό καφετέριας που κάθισαν, η παράδοση πλαστικής τσάντας στον Σέρβο, από την οποία αργότερα βγάζει έναν φάκελο με χρήματα, αλλά και η παράδοση φακέλου πληροφοριών.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, διατύπωσε την άποψη ότι η υπόθεση πιθανόν να οφείλεται στη στάση ουδετερότητας που τηρεί το Βελιγράδι απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου γίνονται μέλη.

Και η αλήθεια είναι ότι η Σερβία δείχνει να καλοβλέπει προς την Ρωσία...

Εν πολλοίς, ο υπουργός Άμυνας με τη δήλωση του αυτή υπέδειξε τη χώρα προέλευσης του πράκτορα (ή της ομάδας πρακτόρων) που έκανε την καταγραφή της συνάντησης - συναλλαγής, καθώς και τα κίνητρα...

Με λίγα λόγια, η εκτίμηση όλων είναι ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κάποια μυστική υπηρεσία χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, με στόχο να «κάψει» τις καλές ή και υπόγειες σχέσεις που έχουν Βελιγράδι - Μόσχα.

Εν τούτοις, πιθανολογείται και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στελέχη των ίδιων των σερβικών μυστικών υπηρεσιών που “συμμερίζονται” τον στόχο πρόσδεσης της χώρας στο “άρμα” της Δύσης.

Εάν δε, ο Σέρβος αξιωματούχος δεν αποταχθεί από την υπηρεσία πληροφοριών, οι υποψίες θα αρχίσουν να αφορούν ακόμη και τον δικό του ρόλο…

Να θυμίσω ότι η μεταφορά ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας μακρού βεληνεκούς S-400 στην Σερβία με την αφορμή διμερούς στρατιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας και η παράλληλη ανακοίνωση της σερβικής πρόθεσης για την προμήθεια αντιαεροπορικού και αντιβληματικού συστήματος μικρότερου βεληνεκούς, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή...

 


Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
4 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.