ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ για ΤτΕ: Τον Βενιζέλο προορίζει ο Μητσοτάκης για Κεντρικό Τραπεζίτη! | piperata.gr Skip to main content

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ για ΤτΕ: Τον Βενιζέλο προορίζει ο Μητσοτάκης για Κεντρικό Τραπεζίτη!

Κρατήστε το: Με την ολοκλήρωση της εξαετούς θητείας του Γιάννη Στουρνάρα το 2020, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αν δεν έχουν μεσολαβήσει εκλογές και ανατροπές...

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr, οι δύο άνδρες έχουν δώσει τα χέρια εδώ και καιρό. Πριν ακόμη ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια, πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου!

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να το έχει εκμυστηρευθεί στον τεχνοκράτη υφυπουργό, Γιώργο Ζαββό, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και, ως γνωστόν, διαθέτει ισχυρές επαφές σε Φρανκφούρτη - Βρυξέλλες.

Έτσι, θεωρείται εξασφαλισμένο το «ΟΚ» και των Ευρωπαίων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2011 – 2012.

Πιο συγκεκριμένα, είχε αναλάβει με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου στις 17 Ιουνίου 2011, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους. Παράλληλα, είχε γίνει και Αντιπρόεδρος της -τότε- κυβέρνησης.

Επί των ημερών του ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπήρξε η συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Ιουλίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Στο επόμενο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε έντονη κριτική για τη διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία, με την οποία της εξασφαλίζονταν εγγυήσεις για συμμετοχή της στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία, που απαίτησαν αντίστοιχες συμφωνίες, άλλα και της Γερμανίας, που παρενέβη για να θέσει άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας.

Στα τέλη Αυγούστου ανακοινώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους στόχους. Στο ίδιο διάστημα οι διαπραγματεύσεις του υπουργού με το κλιμάκιο της τρόικα των δανειστών της Ελλάδας κατέληξε σε αδιέξοδο. Με την αποχώρησή της η τρόικα έστειλε μήνυμα για λήψη νέων μέτρων.

Αμέσως μετά ο υπουργός ανακοίνωσε νέα έκτακτα συμπληρωματικά μέτρα οικονομικού χαρακτήρα. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την θέσπιση ενός νέου φόρου στα ακίνητα που η είσπραξή του θα γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις προ δύο μηνών δηλώσεις του, όπου ανέφερε: «δεν είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους».

Ακολούθησε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο του δημοσίου, τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, τις μειώσεις στο εφάπαξ, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Στις 27 Οκτωβρίου 2011 υπήρξε συμφωνία της συνόδου κορυφής της ΕΕ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως 50%, που χαιρετίστηκε θετικά από την Κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά και ενώ η χώρα βρισκόταν σε κλίμα κοινωνικής έντασης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Βενιζέλος δε διαφώνησε με αυτή την πρόταση και την υπερασπίστηκε σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Τρεις ημέρες μετά και αφού είχε προηγηθεί η από κοινού ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί πως από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί στην ουσία η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, άλλα και πως παγώνει η εκταμίευση της έκτης δόσης του παλαιότερου πακέτου διάσωσης μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος.

Στη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (Λουκά Παπαδήμου), διατήρησε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών.

Πάντως, τον Νοέμβριο του 2011, στην ετήσια αξιολόγηση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ΕΕ.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV