Διπλές κάλπες και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Σενάρια - διαψεύσεις και... πολύ μεγάλο παρασκήνιο! | piperata.gr Skip to main content

Διπλές κάλπες και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Σενάρια - διαψεύσεις και... πολύ μεγάλο παρασκήνιο!

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές, όμως, το ζήτημα αντί να καταλαγιάζει και να σβήνει τόσο φουντώνει, ειδικά μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Piperata.gr διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη, σχετικά με το ποιος «κάρφωσε» τις απόκρυφες σκέψεις του Μητσοτάκη, καθώς προέρχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ως βασική αιτία αυτών των «απόκρυφων προβληματισμών» είναι η απλή αναλογική, ενώ τα σενάρια προσδιορίζουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών πριν ή μετά το Πάσχα του 2020, αναλόγως με το τι συμφέρει αυτόν που αποφασίζει, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, τα Piperata.gr ήταν που επέβαλαν στην ατζέντα της επικαιρότητας τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα: "άνθρωπος του Μητσοτάκη" κάρφωσε... στον Τσίπρα πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται την προσφυγή στις κάλπες αρχές του 2020.

Αν γίνουν όντως πρόωρες εκλογές το 2020 αυτές θα διεξαχθούν με λίστα.

Μάλιστα -αν και κάποιοι εντός της ΝΔ  σημειώνουν με νόημα ότι αυτό δεν καθορίζει τίποτα γιατί θα μπούνε με τη σειρά εκλογής των εκλογών του Ιουλίου-, υπάρχουν κι αυτοί που σημειώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης για κάποιους βουλευτές που ενδεχομένως να διαφωνήσουν στην επιλογή προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή άλλες δύσκολες αποφάσεις για τα εθνικά μας θέματα.  

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης το σκέφτεται σοβαρά να πάει σε διπλές κάλπες μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού φυσικά ψηφίσει ένα νέο εκλογικό νόμο, προκειμένου να κάψει την απλή αναλογική.  

Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίκαια, βάζοντας το σενάριο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης πάλι στον δημόσιο διάλογο. 

Το Σάββατο ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Στάδιο Ειρήνης τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις. Και ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί. Όπως πως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Οι διαφορετικές απόψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο

Παρά τις διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου είναι μόνο στην Κουμουνδούρου που συζητάνε τα εκλογικά σενάρια; Όχι, και στη ΝΔ βλέπουν με ενδιαφέρον τα ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις με κοινό παρονομαστή των εκτιμήσεων τους πως η πραγματική του δύναμη κυμαίνεται πια μεταξύ 23% και 24%.

Έτσι και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει ανάψει η συζήτηση με τις απόψεις να κινούνται στη λογική του κομματικού συμφέροντος, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι είναι η καλύτερη στιγμή για χτύπημα, «Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Καθώς πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει διπλό όφελος και κάψιμο της απλής αναλογικής και να ρίξει στο καναβάτσο τον Αλέξη Τσίπρα, πάντα με την προϋπόθεση της εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ανάλυση αυτή εδράζεται στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του, χωρίς αντιπολιτευτικό αφήγημα με χαμηλή δημοσκοπική απήχηση και με ανοιχτές τις διαδικασίες του συνεδρίου που πάνε για το Πάσχα. Σύμφωνα με αυτή την άποψη η κυβέρνηση θα προλάβει τη φθορά της και θα οδηγήσει σε εσωκομματικές εξελίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η εκτίμηση είναι ότι δεν θα αντέξει νέα ήττα  ο Αλέξης Τσίπρας και θα οδηγηθεί σε αποστρατεία.

Ακόμα και οι εκλογές με λίστα θεωρούν ότι ευνοεί τη ΝΔ γιατί σε τέτοια περίπτωση δεν τρέχουν οι βουλευτές για την επανεκλογή τους, μιας και δεν έχουν να κυνηγήσουν τον σταυρό. Γι’ αυτό δεν κινητοποιούν και ψηφοφόρους για το κόμμα. Με τη λογική των δημοσκοπήσεων αυτό δεν ευνοεί το δεύτερο κόμμα που έχει ανάγκη τη συσπείρωση και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του.

Αυτοί που είναι αντίθετοι, μέσα στη ΝΔ, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών θέτουν το ερώτημα:με ποια δικαιολογία θα τις προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με την ασυνέπεια λόγων και έργων περί κανονικότητας και καιροσκοπισμού. Παράλληλα εξηγούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε πολιτική αστάθεια, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας.

Στην Κουμουνδούρου ακούνε τις διαψεύσεις αλλά ετοιμάζονται

Τα σενάρια των προώρων εκλογών σύμφωνα με κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου έχουν βάση και δεν είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα καθώς χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος εκλογικός νόμος, όποτε και να τον φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν θα ψήφιζαν υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -που θέλει την απλή αναλογική για να έχει ελπίδες να συγκροτήσει κυβέρνηση ως πρώτο ή δεύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές -  δε θα σκεπτόταν καν να ψηφίσει κόντρα στο νόμο που έφερε ως κυβέρνηση. Επομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να εφαρμόσει τον νέο εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές, υπολογίζει το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Μάλιστα συνεργάτες του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι είναι πρωτοφανές, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών  να μιλά ανοιχτά για εκλογές με πρόσχημα τον εκλογικό νόμο και το «κάψιμο» της απλής αναλογικής. Ο κ. Θεοδωρικάκος, λένε στην Κουμουνδούρου, με την αναφορά του σε διπλές εκλογές επιβεβαιώνει το άγχος της ΝΔ. Εφόσον μιλά για διπλές εκλογές, παραδέχεται ευθέως ότι στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική η ΝΔ δε θα είναι μέρος της λύσης. Επίσης επιβεβαιώνει ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήδη τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως δύσκολα θα είναι βουλευτές στην επόμενη Βουλή, αφού με την απλή αναλογική τουλάχιστον 50 από αυτούς δε θα μπορέσουν να εκλεγούν.

Μάλιστα τονίζουν, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική είτε αρέσει στον κ. Μητσοτάκη είτε όχι και απαντούν στα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση ότι, κανένας κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν προκύπτει από την απλή αναλογική, αφού στις εκλογές του Ιουλίου εάν ίσχυε, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση 157 βουλευτών. Επομένως, η ΝΔ το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι να καλλιεργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης για να εξυπηρετήσει τις κομματικές σκοπιμότητές της.

Από την άλλη απαντούν και για την απήχηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι έχει ως βάση το 32% της 7ης Ιουλίου και διευρύνει το κοινωνικό του αποτύπωμα και ο οποίος υιοθέτησε την απλή αναλογική, που έχει ως καταστατική θέση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να οδηγηθεί σε συγκλίσεις και προγραμματικές συνεργασίες. Στη λογική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική θα είναι ο βασικός κορμός μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες, ακραίες αλλά και αποσταθεροποιητικές πολιτικές της ΝΔ. 

Κουμουνδούρου: Γιατί τώρα ανοίγει θέμα εκλογών;

Για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι ξεκάθαρο ότι την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του και τις προεκλογικές του εξαγγελίες που διαψεύδονται κατά ριπάς η μία μετά την άλλη, ένας κορυφαίος υπουργός του ανοίγει θέμα εκλογών, ένα θέμα που έχει ανοίξει ήδη μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση. Και εξηγούν:

Το προσφυγικό εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με την τραγική αδράνεια που επέδειξε 3 μήνες η κυβέρνηση, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες στα νησιά πρώτης υποδοχής, όσο και με το χυδαίο προεκλογικό λαϊκισμό του, τα ίδια τα στελέχη του, και στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές του από την περιφέρεια που καλούνται να πράξουν τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγαν.

Η μεσαία τάξη, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αντί για τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις, δε βλέπει καμία αλλαγή, αφού αυτές ανέρχονται στην καλύτερη περίπτωση σε ποσοστό μέχρι 1% ετησίως. Η αναφορά του κ. Σταϊκούρα ότι μεσαία τάξη είναι οι άνθρωποι που βγάζουν 6.294 ευρώ ετησίως, δηλαδή 520 ευρώ το μήνα, εκτός από εξοργιστική είναι και ενδεικτική της προεκλογικής κοροϊδίας της ΝΔ. Αντίθετα, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι βλέπουν ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις 500 εκατ. ευρώ στο ρεύμα, την υποχρέωση 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολόγηση 22% κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ η χαριστική βολή θα έρθει με το νέο ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει αυξήσεις τουλάχιστον 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των μη μισθωτών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ακύρωσε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ. 

Η αριστεία και η αξιοκρατία, που αποτέλεσαν τη βασική ρητορική του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο έχουν δώσει τη θέση τους στο ρεσάλτο και το πλιάτσικο στο Δημόσιο, όπως φάνηκε από τους αποτυχημένους πολιτευτές, συγγενείς και κομματικούς επιτετραμμένους – όλοι άσχετοι με τον τομέα της Υγείας που διόρισε στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Το 80% των διορισθέντων είναι κομματικά στελέχη και προφανώς η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας απλά επιβεβαιώνει το φιάσκο. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από την κατάργηση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ, όπου επιχειρεί να προσλάβει ρουσφέτια στη Δημόσια Επιχείρηση με συνθήκες μάλιστα εργασιακής γαλέρας. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν ακυρώθηκε, αλλά την τηρούν και την τιμούν. Η οβιδιακή κωλοτούμπα του κ. Μητσοτάκη γίνεται κάθε μέρα και πιο εμφατική, όπως πιο εμφατικός καθίσταται καθημερινά και ο προεκλογικός εμπαιγμός των πολιτών.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ενώ η ονοματολόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας …τρέχει και θα συνεχίσει να τρέχει μέχρι ο Πρωθυπουργός στις Χριστουγεννιάτικες του διακοπές να πάει στο βουνό και να πάρει τις αποφάσεις του, τρέχουν και σενάρια που συνδέουν αυτήν την επιλογή με τις πρόωρες διπλές εκλογές.

Οι σεναριογράφοι λένε, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός ψάχνει να προτείνει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής με το ΚΙΝΑΛ αλλά που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα και αν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πάει σε διπλές εκλογές προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική βάζοντας και μια βάση συνεννόησης με τον ΚΙΝΑΛ για μετεκλογικές συνεργασίες.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV